Головна Новини Суспільство Наука та освіта Стало відомо ім'я лауреата Нобелівської премії з літератури 2020-го року
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо ім'я лауреата Нобелівської премії з літератури 2020-го року

Нобелівська премія з літератури присуджена американській поетесі

8 жовтня 2020, 14:25
Поділіться публікацією:

Нобелівську премію з літератури 2020 року було присуджено американській поетесі Луїзі Глюк. Про це пише CNN.

Стало відомо ім'я лауреата Нобелівської премії з літератури 2020-го року

У Нобелівському комітеті відзначили, що премію з літератури присудили за поетичний голос Луїзи Глюк, який з суворою красою робить індивідуальне існування універсальним.

Луїза Глюк — професор англійської мови в Єльському університеті (Нью-Хейвен, Коннектикут). Вона дебютувала в 1968 році з фільмом "Первісток", а в 1993 році отримала Пулітцерівську премію і Національну книжкову премію у 2014 році.

Вона опублікувала 12 поетичних збірок і кілька томів есе про поезію. Згідно з нотатками голови Нобелівського комітету Андерса Ольссона, її творчість характеризується прагненням до ясності та фокусується на темах дитинства і сімейних відносин.

"Проліски" з її колекції 1992 року, що отримала Пулітцерівську премію "Дикий Ірис", описують чудове повернення життя після зими. "Аверно" (2006) — це інтерпретація міфу про сходження Персефони в пекло в полоні в Аїда, бога смерті. Її остання збірка "Вірна і доброчесна ніч" вийшла у 2014 році.

Відзначимо, в цьому році Нобелівська премія з хімії була присуджена Еммануель Шарпантьє і Дженніфер А. Дудна в середу. Вони відкрили інструмент редагування генів CRISPR / Cas9 для переписування коду життя.

У вівторок Нобелівська премія з фізики була присуджена Роджер Пенроуз, Рейнхард Генцель і Андреа Гезу за їх відкриття в області чорних дір.

Нобелівська премія з медицини була присуджена Харві Дж. Альтера, Майклу Хоутон і Чарльзу М. Райсу в понеділок за відкриття вірусу гепатиту С, яке призвело до розробки тестів і методів лікування.

Нобелівську премію миру буде оголошено в п'ятницю, а премію з економічних наук — в понеділок.

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що через пандемію коронавірусу у світі та введених повсюдно карантинних обмежень скасована церемонія вручення Нобелівських премій, яка повинна була пройти в грудні цього року. Також скасовано і традиційний банкет, який слідував по закінченню церемонії. Комітет повідомив, що онлайн-трансляція, яку будуть вести з мерії столиці Швеції, і де оголосять переможців номінацій, замінить щорічний захід, а нагороди будуть передані лауреатам пізніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини