Головна Новини Суспільство події Крок до дефолту РФ: чому тепер ймовірність майже 100% - як США зважилися на такий крок
commentss НОВИНИ Всі новини

Крок до дефолту РФ: чому тепер ймовірність майже 100% - як США зважилися на такий крок

У Кремлі передбачали можливість того, що США не дозволять Росії продовжувати платити за своїми облігаціями та провели платежі заздалегідь. Тому дефолт у РФ очікується не в травні, а липні

25 травня 2022, 13:40 comments2696
Поділіться публікацією:

Міністерство фінансів США повідомило, що не продовжуватиме дію генеральної ліцензії, яка тимчасово дозволяла РФ в умовах санкцій проводити виплати для обслуговування свого зовнішнього боргу в доларах. Експерти пояснили виданню "Коментарі", що це означає і яка ймовірність, що Росію все ж таки накриє дефолт.

Крок до дефолту РФ: чому тепер ймовірність майже 100% - як США зважилися на такий крок

Дефолт у Росії. Фото: з відкритих джерел

Ціль санкцій США — це не поставити РФ в умови дефолту, а домогтися припинення військових дій

Член Ради Національного банку України Віталій Шапран пояснює:

"27 травня РФ потрібно було виплатити 26,5 млн євро та 71,25 млн доларів США. За інформацією Reuters від 20 травня, уряд РФ здійснив цю виплату з випередженням, тобто, станом на сьогодні інвестори мали вже отримати кошти. Також за червень передбачається ще 3 виплати на 395 млн. доларів. Найближчі виплати уряду РФ, які не здійснені до закінчення ліцензії в США, мають відбутися 23 червня 2022 року. По обох виплатах передбачено грейс-період 30 днів. Однак є ще виплата на 159 млн доларів 24 червня, грейс-період за якою лише 15 днів".

Експерт нагадує, що мета санкцій США – це не поставити РФ до умов дефолту, а домогтися припинення військових дій. Як мінімум – повернення конфронтації у дипломатичну сферу. Тому ситуація буде залежати виключно від дій країни-агресора, зазначає Віталій Шапран.

"Невиплата з боку уряду РФ 23 травня означатиме, що країна увійде до стану технічного дефолту, а вже 11 липня дефолт перестане бути технічним, – наголошує він. – До 11 липня уряд РФ матиме час подумати над своєю поведінкою на території іншої суверенної країни. Якщо угоди до 11 липня включно не буде досягнуто, то технічний дефолт стане звичайним. В результаті кредитори зможуть почати створювати комітет, подавати до судів та заарештовувати активи російського уряду по всьому світу, не обов'язково лише у недружніх країнах. Що, звичайно ж, завдасть маси занепокоєння росіянам та їхнім держструктурам, і держкомпаніям".

Арешт усіх активів дуже болісна штука. І влітку все це, схоже, стане неминучим для Росії

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пензін пояснює, що раніше діяла генеральна ліцензія на право використання Росією американської валюти для виконання зобов'язань. Тобто, ви можете погашати не лише за допомогою валютних резервів (значна частина яких у РФ заморожена), а й з будь-яких інших рахунків держпідприємств. І це відбувалося. Таким чином, зазначає експерт, Росія уникала дефолту.

"Наразі Мінфін США (краще пізніше, ніж ніколи) забрав у країни-агресора цю саму генеральну ліцензію на право здійснення платежів в американській валюті. Тому формально технічний дефолт є вже непереборним. Тому що досить великий пакет російського держборгу номіновано у доларах. А зміна валюти оплати є порушенням умов запозичення. Воно можливе лише у разі, якщо буде добровільна згода всіх учасників процесу. Тобто, якщо і позичальник, і кредитор погодяться змінити валюту оплати. Частину російського держборгу купували банки з російським капіталом, що ми бачили. Звичайно, вони погодилися на зміну валюти виплати. А коли йдеться про класичного кредитора (західна фінансова компанія чи пенсійний фонд), то ніхто йти на зміну валюти запозичення не буде", – розповів Олег Пензін.

За його словами, єдиний момент (і, найімовірніше, росіяни запропонують це зробити) – поміняти валюту запозичення з долара на євро. І певні категорії кредиторів можуть із цим погодитись. Так Росія частину своїх облігацій зможе вивести з-під дефолту.

"Але навіть якщо одна облігація не сплачена вчасно – і настає дефолт. А наступним кроком – крос-дефолт, тобто дострокове пред'явлення до сплати одночасно всіх боргових зобов'язань емітенту (організація, що випускає цінні папери для розвитку та фінансування своєї діяльності), який вчасно не розплатився за поточними боргами. Щодо євробондів є така неприємність для країни, яка припускає невчасну виплату за облігаціями. Якщо ви прострочили оплату хоч один день після 30-денного пільгового терміну, вам усі ваші кредитори (навіть такі, що мають термін погашення набагато пізніше) можуть, згідно з міжнародним фінансовим правом, пред'явити до сплати всі борги. Одномоментно Росія може отримати потребу виплатити 150 млрд доларів. Вона точно не має таких грошей", – акцентує Олег Пензін.

При цьому, наголошує він, за зазначених вище умов вистачить навіть однієї облігації, щоб отримати крос-дефолт.

"Як результат – арешт усіх активів. Дуже болісна штука. І влітку все це, схоже, стане неминучим для Росії, – зазначає експерт. – При цьому треба розуміти, що російську глибинку дефолт зачепить не дуже. Вони й так там живуть дуже бідно. І особливих проблем, щоб зберігати їхній звичний рівень споживання, не буде. А ось середній російський клас дефолт дуже вдарить по кишені".

Читайте також на порталі "Коментарі" — бунт у лавах окупантів: війська "ДНР" відмовилися воювати за "чужу республіку "ЛНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини