Головна Новини Суспільство Війна з Росією Звільнення Криму та інших територій: коли прогноз президента почне втілюватись у життя
commentss НОВИНИ Всі новини

Звільнення Криму та інших територій: коли прогноз президента почне втілюватись у життя

Успіх у звільненні всієї території України від російських загарбників багато в чому залежить від рішучості Заходу

25 травня 2022, 12:50 comments2264
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні увечері 90-го дня після початку широкомасштабного вторгнення Росії нагадав, що власне вторгнення це почалося ще 2014-го з Криму. І акцентував, що окупантам доведеться піти як із міст, окупованих 2022-го, так і з тих міст, що були захоплені 2014-го, включаючи Крим. Які шанси, що ці прогнози втіляться у життя? Коли та за яких умов це стане можливим? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Звільнення Криму та інших територій: коли прогноз президента почне втілюватись у життя

Карта України. Фото з відкритих джерел

Україні потрібне важке озброєння в масштабах, достатніх для розгрому російської армії та визволення України

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук зазначає:

"Президент Володимир Зеленський у всіх своїх виступах наголошував, що Україна не торгуватиме своєю територіальною цілісністю. Метою української влади є відновлення суверенітету країни в усіх конституційних кордонах, і це не може бути предметом обговорення. Якщо ще вчора здавалося, що повернення Криму вимагатиме десятиріч дипломатичної роботи, то зараз ситуація змінюється настільки динамічно, що прогнозувати щось складно".

Петро Олещук наголошує, що наша влада публічно зараз озвучує різні сценарії. Так, президент вважає, що Україна має відновити контроль над територіями, які контролювала до 23 лютого цього року, після чого перейти до дипломатії та відновити територіальну цілісність саме дипломатичними методами. Що, однак, не виключає і використання військових коштів – все залежатиме від позиції держави-агресора. При цьому, продовжує експерт, низка представників Офісу президента і не лише публічно озвучують наміри відновити територіальну цілісність військовими методами.

"Очевидно, зараз обидва сценарії є рівнозначними. Звісно, їхня реалізація залежатиме від ситуації на фронті, – наголошує Петро Олещук. – Саме тому і Зеленський, і всі представники української влади, хто виступає публічно перед світовою спільнотою (глава МЗС Дмитро Кулеба, голова Офісу президента Андрій Єрмак), наголошують, що Україні потрібне тяжке озброєння у масштабах, достатніх для розгрому російської армії та звільнення України. Якщо російську армію буде розгромлено, то варіанти для деокупації українських територій відкриваються різні. Але, наголошую, все вирішуватиметься на фронті".

Влада правильно акцентує увагу світової громадськості на тому, що Україна перебуває у стані війни з 2014 року. А 2022-го війна вийшла на новий рівень

Представник Міжнародного центру перспективних досліджень політолог Максим Степаненко вважає, що президент висловлює абсолютно вірні тези.

"Було б помилково подавати, зокрема на світовій арені, що російське вторгнення почалося 24 лютого 2022 року. Ми повинні постійно наголошувати, що вторгнення йде з 2014-го – з анексії Криму, з введення російських закамуфльованих військ на український Донбас та окупації його частини. Що Україна перебуває у стані війни (нехай і неофіційної), у стані бойових дій із 2014 року. А 2022-го війна вийшла на новий рівень. І це важливо раз у раз доносити до світової спільноти, – зазначає експерт. – Що й робить українське найвище військово-політичне керівництво, дипломатія. Проводячи інформаційну політику у правильному руслі. Наголошуючи, що нинішня ескалація стала можливою лише тому, що після 2014-го Росія завдяки можливостям своєї пропаганди, а також фінансовим можливостям (купуючи лобістів, лояльність низки західних політиків) підносила на світовій арені свою агресію проти України як "громадянський конфлікт", то як якесь "повстання Донбасу", розповідала про міфічні "народні республіки" та їхні армії "ополченців". Важливо знову і знову наголошувати, що все це була брехня. І що РФ своїм відкритим вторгненням у лютому 2022 лише підтвердила, що раніше постійно брехала".

Важливо, продовжує Максим Степаненко, наполягати на необхідності звільнення всіх українських територій. Акцентуючи, що це можливо лише за швидкої та ефективної підтримки України з боку цивілізованого світу. І озброєнням, і фінансами, і новими санкціями проти агресора. Спроби утихомирити якого, як показав час, закінчуються лише новими нападами.

"Щодо того, коли наші території будуть звільнені. Це залежить не лише від стійкості та мужності ЗСУ (з цим якраз усе гаразд), а й від того, наскільки швидко та ефективно країни умовної антипутінської коаліції будуть постачати нам озброєння, гуманітарну допомогу, – вважає політолог. – У цьому ракурсі тішать новини після другої зустрічі міністрів оборони у форматі "Рамштайн", що Україна отримає протикорабельні ракети "Гарпун", нові танки, гелікоптери. Завдяки далекобійним засобам озброєння ми отримуємо можливість звільнити від кораблів супротивника акваторію Чорного та, можливо, Азовського морів. Зменшивши ймовірність ракетних ударів по Україні, а також отримавши можливості оживити економіку завдяки роботі портів (і вносячи свій внесок у подолання продовольчої кризи, спровокованої РФ)".

За словами експерта, є великі надії, що суттєвого успіху вдасться досягти до кінця літа. Але багато тут, підкреслює він, залежить від рішучості наших західних партнерів.

"США, Великобританія, меншою мірою ЄС налаштовані рішуче. А українці давно показали, що готові бити окупантів будь-якою зброєю, але куди ефективніше робити це сучасними зразками", – резюмує Максим Степаненко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — бунт у лавах окупантів: війська "ДНР" відмовилися воювати за "чужу республіку "ЛНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ігор

25 травня 2022, 14:17

Зе вже другий місяць розповідає нам майбутні перспективи. А поки Імперія зла, хоч і повільно, але просувається. Нам єдина радість – гадати, чи все в рашизму іде за планом, чи вони відстають від графіка та радіти їх інфляції, яка по підсумку року буде аж 8% - 10%. Вже другий президент втрачає території, але говорить гарно. Київ з центром корупції у розкішних кабінетах, палацами, держдачами – захистили, це головне. Те що на півдні втратили ще 3 області – на то і війна, щоб були втрати. Повторення історії з Зерошенкоми. Гарно надихати на боротьбу та бути державником і розбудовувати країну – дві великі різниці. Так, колись, через кілька десятків років буде перемога, а поки …, он Афганістан, Нікарагуа, КНДР, …, живуть – і нам відведено. Західна коаліція виховала утриманця, якій гарно каже : «Дай», а у самого результат дорівнює нулю. Поки ж олігархічні заводи випускають злиднів-гопників, як у промислових кварталах Кривого Рогу. Вони досі гривню рублем називають, в них всюди (на вулицях, транспорті, в розмові: з дітьми, одне з одним, рідними, по телефону) через слово/два брудна російська лайка. Найбільш успішні мають Лади, Волги, Москвичі радянських часів. Всі у Зе-крипатстві, я при Сталіні селяни.


Новини