Головна Новини Суспільство події Дефіцит солі в Україні: чи можна було його уникнути - коли проблема буде вирішена
commentss НОВИНИ Всі новини

Дефіцит солі в Україні: чи можна було його уникнути - коли проблема буде вирішена

Дефіциту солі в Україні не буде, але вона подорожчає

26 травня 2022, 16:18 comments3153
Поділіться публікацією:

Україну накрила соляна криза. У деяких містах сіль взагалі пропала, десь різко подорожчала. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому це стало можливим і як протистояти цьому.

Дефіцит солі в Україні: чи можна було його уникнути - коли проблема буде вирішена

Сіль. Фото: з відкритих джерел

Цього дефіциту солі, враховуючи його передбачуваність, можна було уникнути

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков пояснює:

"Ситуація із сіллю була прогнозована. З початком широкомасштабної російської агресії було зрозуміло, що місця видобутку солі потрапляють під територію із підвищеним ризиком. Йдеться про Артемівське родовище кам'яної солі (Бахмутський – колишній Артемівський – район Донецької області), яке постачало понад 90% солі загалом в Україні. Як нещодавно стало відомо, підприємство "Артемсіль" у місті Соледар призупинило свою роботу через загрозу ворожого обстрілу ще у квітні. Тоді ж було відвантажено останню продукцію".

За словами експерта, нинішнього дефіциту солі з огляду на його передбачуваність можна було уникнути. Але влада, схоже, не подбала вчасно про переміщення запасів солі з Донецької області до спокійніших регіонів. Ні про заміщення продукції "Артемсіль" імпортними аналогами.

"У продажу зараз можна знайти будь-яку сіль – морську, гімалайську, йодовану. А звична кам'яна стала дефіцитом, – зазначає Олексій Плотніков. – А попереду ж сезон консервації. І той самий традиційний продукт української кухні – квашена капуста – вимагає саме кам'яної солі. Сподіваюся, що до масового сезону квашення та іншої "закривачки" буде організовано постачання солі з тих же Польщі, Румунії, де ще є шахтний видобуток солі. Але ціна на неї, звісно, зросте".

Експерт також зазначає, що для підконтрольної владі частини України стане тимчасово недоступною все, чим славилися тимчасово окуповані території. Мова про ту ж мелітопольську черешню або херсонські кавуни, перце, помідори і так далі.

Не потрібно скуповувати всю сіль із прилавків по 10 кілограмів, ви її не з'їсте. Просто дайте трохи часу постачальникам вирішити проблему

Народний депутат Верховної Ради України IX скликання (фракція "Слуга Народу"), член Аграрного комітету Дмитро Соломчук зазначає:

"Найбільша загроза зараз – це паніка на ринку. Ми створюємо штучний дефіцит солі. Так, триває війна, завод "Артемсоль" зараз під обстрілом. І ми маємо потерпіти, поки наші постачальники знайдуть, звідки можна завезти достатньо солі. Логістика дуже дорога, а солі для України потрібно багато, тож є деякі складнощі".

Але, наголошує нардеп, сіль цілком можна (і навіть потрібно, як запевняють лікарі) обмежити у своєму раціоні.

"Не потрібно скуповувати всю сіль із прилавків по 10 кілограмів, ви її не з'їсте. Просто дайте трохи часу постачальникам вирішити проблему, а нашим воїнам вибити окупантів. Тоді солі (і не лише) буде достатньо всім", – резюмує Дмитро Соломчук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому розширення НАТО важливе для США та України: експерти розповіли, чи варто Києву шукати альтернативу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Valery

1 червня 2022, 19:11

Алексей, вoт сaйт, пpo кoтoрый ты спрaшивал, от 100$ в дeнь выиграть мoжно без прoблем, cам ужe нескoлько рaз оттудa вывoдил по 500-700$. Последний раз выиграл айфон11 http://tinyurl.com/prize11iphone

Донбасм

27 травня 2022, 07:35

И это только начало. Скоро и хлеба не будет. Из Одессы фуры вывозят зерно через Рени. Зерно переправляют на Запад. А зеленые набивают себе карманы

Донбасс

27 травня 2022, 07:31

Проблема будет решена так же, как и с бензином, т.е. никак. Ни на что не здатные, а бы попи*деть языком и карманы свои набить, сволочи


Новини