Головна Новини Суспільство Війна з Росією На Заході знову хочуть утихомирити Путіна: чому звучать такі заяви – чи правильно реагує Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

На Заході знову хочуть утихомирити Путіна: чому звучать такі заяви – чи правильно реагує Україна

Офіційний Київ уже дав зрозуміти, що миру з Росією за рахунок територіальних поступок не буде

26 травня 2022, 13:05 comments2095
Поділіться публікацією:

У вечірньому відео 25 травня президент Володимир Зеленський розкритикував заяви окремих представників Заходу, що Україна має йти на переговори з РФ, навіть якщо потрібні територіальні поступки. Особливо дісталося екс-держсекретарю США Генрі Кісінджеру та одній із статей The New York Times. За словами Зеленського, вони мислять категоріями Мюнхенської конференції 1938 року і не бачать мільйони українців, які мешкають на території, "яку вони пропонують обміняти на ілюзію миру". Чому низка представників Заходу намагається утихомирити Путіна, як свого часу намагалися утихомирити Гітлера? Як оцінюєте заяви української сторони щодо цього? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

На Заході знову хочуть утихомирити Путіна: чому звучать такі заяви – чи правильно реагує Україна

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Чим довше продовжуватиметься війна в Україні, тим більше буде таких заяв

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Ми не повинні дивуватися появі подібних заяв. У західних країнах існує певна група і політиків, і так званих інтелектуалів, які не є симпатиками Росії, а швидше відстоюють національні інтереси своїх країн – так, як вони це розуміють. І з їхньої точки зору, для максимального забезпечення своїх національних інтересів допустимі будь-які поступки РФ, особливо якщо вони відбуваються за рахунок України, а не їхніх країн. Тому позиція екс-прем'єра Італії Берлусконі, екс-держсекретаря США Кісінджера, відділу думок The New York Times – те, до чого нам слід бути готовими. З огляду на те, що в тих же Штатах є певна частина суспільства, яка дотримується ізоляційних настроїв. Ось на них такі заяви і направлені".

Експерт нагадує, що той самий Кісінджер ще з 70-х років відомий як політик, який готовий йти на будь-які жертви, будь-які поступки – за рахунок інших.

"Усі його вдалі (з його точки зору) кейси – це постійні поступки комусь за рахунок інших. Така ось реал-політика у максимально непривабливому, цинічному вигляді", – зазначає Ігор Рейтерович.

При цьому, продовжує він, більшість прогнозів Кісінджера, які він робив останні 30 років, не справдилися. У тому числі щодо Росії, з якою в нього тісні стосунки почалися ще з часів СРСР.

"Він неодноразово зустрічався з російськими лідерами та намагався формувати з ними якесь бачення розвитку глобального світу. Значною мірою вся його політика була спрямована на те, щоб досягти компромісу, який враховував був інтереси великих держав – за рахунок малих держав. Це видно і у його наукових працях, і у заявах, і у численних статтях", – розповідає експерт.

На його думку, що довше триватиме війна в Україні, то більше буде таких заяв. Як з боку окремих політиків, так і з боку окремих країн, які хотітимуть якнайшвидшого закінчення гарячої фази.

"Вони не говорять про закінчення конфлікту як такого. Їм важливо, щоб завершилася гаряча фаза, щоб отримати можливість (за відповідного розвитку ситуації) повернутися до бізнесу з РФ, який вони вели до початку її широкомасштабної агресії проти України", – пояснює Ігор Рейтерович.

Реакція України на це, впевнений він, має бути рівно такою, якою вона була у заявах глави держави, представників МЗС та Офісу президента. А саме – категоричне неприйняття політики умиротворення агресора за рахунок територіальних поступок України.

"Дуже правильні були проведені паралелі із ситуацією перед Другою світовою – сумнозвісною Мюнхенською змовою 1938 року, – вважає Ігор Рейтерович. – Треба звертати увагу на країни, які із подібними заявами виступають. Як правило, вони або не постраждали від дій фашистської Німеччини внаслідок тієї ж Мюнхенської змови або перших років Другої світової. Як і ті самі США. Або були взагалі на боці гітлерівської коаліції (як та сама Італія). Тому реакція України має бути жорсткою, але при цьому продуманою. Ми не повинні скочуватися до образ, певний рівень дипломатії слід витримувати".

Експерт упевнений, що Україні слід акцентувати – без нашої перемоги над агресором, без поразки РФ, будь-які інші дії означатимуть просто відкладену війну. Вона все одно продовжиться, але в більшому масштабі, якщо зараз не поставити крапку.

"А крапку можна поставити лише за умови, що ситуація повернеться до тієї, якою була навіть не до 24 лютого 2022-го, а до 2014-го. Ідеться про повернення ВСІХ територій України, про відновлення всіх принципів, за якими світ намагався жити до російської агресії у різних її проявах. Важливим є відновлення, суворе дотримання міжнародних правил, непорушності кордонів. За великим рахунком, у цьому зацікавлена не лише Україна, а й увесь світ, – наголошує Ігор Рейтерович. – Адже кожен може знайти якісь територіальні претензії до сусідів і не лише. І Україна тут може стати надзвичайно небезпечним прецедентом".

На нинішньому етапі наші союзники мають чітко стояти на боці України

Професор соціології Павло Федорченко-Кутуєв зазначає, що завжди був дистанційований та критичний до всіх політичних діячів. Як світу, так і України. І нинішній президент – Володимир Зеленський – не був винятком.

"Але, коли глава держави діє правильно, на користь України, це необхідно фіксувати, даючи відповідну – високу – оцінку. На дії президента Зеленського із захисту національних інтересів України заслуговує саме такого", – упевнений соціолог.

Він наголошує, що наша країна зіткнулася із фундаментальним викликом. Оскільки Росія заперечує право нашої держави, то української нації на існування. І розгорнула справжній геноцид проти українського народу.

"Для того щоб захиститися, Україна має мобілізувати всі свої сили, а також сили міжнародної спільноти. Тому президент абсолютно має рацію, коли жорстко висловлюється на адресу тих, хто пропонує навіть просто подумати про якісь поступки агресору (Росії) за рахунок України, – зазначає Павло Кутуєв. – Безперечно, існує реальна політика. І всі ми пам'ятаємо, що політика – це мистецтво можливого. Але на нинішньому етапі наші союзники мають чітко стояти на боці України. І без еківоків, без двозначностей захищати суверенітет та територіальну цілісність нашої країни. І президент абсолютно правий, коли чітко, жорстко, однозначно, таку позицію України формулює – і вимагає того ж від наших союзників".

Читайте також на порталі "Коментарі" — візи для росіян : якою є ймовірність їх запровадження Україною: чому саме зараз порушено це питання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Ігор

26 травня 2022, 18:37

Зе, як і гучний попередник, хоч і полум'яний борець, але не державник. Це дві великі різниці. Відновлення суверенітету на всю територію України відбудеться дуже не скоро. Наступні два президента (після Зе) будуть такими ж яскравими та балакучими але зможуть тільки заморозити конфлікт. Третій, четвертий, п'ятий, шостий після Зе президенти зможуть тільки жалітись та вимагати більше всього від західних країн. Сьомий, восьмий, дев'ятий та десятий (після Зе) президенти зможуть дуже повільно провести корисні реформи та економічно (та створять потужну, сучасно озброєну армію) зміцнити Україну. Одинадцятий і дванадцятий (після Зе) президенти звільнять південь, а тринадцятий - Крим.


Новини