Головна Новини Суспільство Війна з Росією Візи для росіян: яка ймовірність їх запровадження Україною – чому саме зараз порушено це питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Візи для росіян: яка ймовірність їх запровадження Україною – чому саме зараз порушено це питання

Про візовий режим із Росією говорили вже давно. Тепер від слів можуть перейти до реальних кроків

26 травня 2022, 10:42 comments1867
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський підтримав петицію, що набрала понад 25 тисяч голосів, про запровадження візового режиму для громадян Росії. Відповідне питання має опрацювати Кабмін. Яка ймовірність запровадження віз для росіян? Чому цього не було зроблено раніше? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Візи для росіян: яка ймовірність їх запровадження Україною – чому саме зараз порушено це питання

Візи. Фото: з відкритих джерел

В умовах війни, що триває, питання віз – не тільки питання безпеки, а й питання політичної позиції

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно нагадує, що зараз і так російські громадяни не можуть в'їжджати в Україну через офіційні митниці. Але у перспективі рішення про візовий режим неминуче, впевнена вона.

"В'їжджати в Україну з РФ – точково – зможуть лише ті люди, які проходитимуть більш ретельну процедуру верифікації. Зуміли довести, що вони жодним чином не брали участь в агресії проти нашої країни. Але таке рішення може отримати лише після закінчення війни, укладання певних угод, початок роботи представництв і посольств України — в РФ і навпаки. Поки що суто процедурно ми не змогли б забезпечити процес видачі віз", – пояснює аналітик.

На думку Олесі Яхно, раніше цього не було, бо завжди наголошувалося на великій кількості громадян України, які перебувають у РФ. І на них запровадження віз могло вплинути негативно. До того ж процедура за біометричними паспортами допомагала верифікації. Плюс – якщо хтось хотів заїхати в Україну, ті ж таки "вагнерівці", якісь агенти, вони могли це робити і не з російськими паспортами. І в'їжджати не з території РФ.

"Ну, а зараз, в умовах війни, її гарячої фази, питання віз – не тільки питання безпеки, а й питання політичної позиції", – резюмує аналітик.

Питання запровадження візового режиму з РФ, особливо сьогодні, виглядає скоріше як піар-хід

Ростислав Кравець, адвокат, голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", розмірковує так:

"Ця ініціатива на сьогодні неактуальна. Не знаю статистику за кількістю громадян РФ, які офіційно перетнули український кордон, з початку так званої "військової спецоперації". Але гадаю, що вона прагне нуля".

Відсутність з 2014 року якихось рухів у напрямі запровадження візового режиму з Росією, на думку експерта, пов'язана з двома обставинами.

"Перше – велика кількість українців, які перебувають у Росії. Щоби не ускладнювати їм життя. Друге – відсутність будь-якої стратегії у держави Україна щодо взаємин з РФ. Незважаючи на те, що у нас війна, ті самі торгові відносини так і не припинені. Саме тому питання запровадження візового режиму з РФ, особливо сьогодні, виглядає радше як піар-хід, який якихось позитивних речей для України не створить, – вважає Ростислав Кравець. – При в'їзді росіян до нашої країни прикордонники завжди уважно вивчали їхні документи, цілі приїзду, правоохоронці контролювали їхнє місцезнаходження. Отже питання безпосередньо візового режиму, як і взаємовідносин з РФ як таких, має бути детально опрацьоване в ракурсі максимальної вигоди саме нашій країні".

Питання віз спричинить чималі соціально-економічні наслідки

Лікар права, адвокат Іван Ліберман припускає, що візовий режим з РФ обов'язково буде запроваджено Україною.

"Дивно, що це рішення не ухвалили раніше. Думаю, були зацікавлені особи, які цього не хотіли. А зараз тема, як то кажуть, перезріла. Вводити візовий режим із росіянами слід було років п'ять тому, як мінімум. Наразі, на тлі російської відкритої агресії, спецслужби і так максимально перевіряють усіх, хто раптом вирішив офіційно прибути на українську територію з РФ", – наголошує Іван Ліберман.

При цьому, акцентує він, саме собою питання візового режиму, досить просте на перший погляд (з точки зору нацбезпеки – тут все зрозуміло), проте воно є складним, тому що тут є чималі соціально-економічні наслідки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Генштабі ЗСУ назвали головну мету ворога на найближчі дні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини