Головна Новини Суспільство події Світ на порозі Третьої світової: як уникнути такого сценарію – про що говорить попередження Сороса
commentss НОВИНИ Всі новини

Світ на порозі Третьої світової: як уникнути такого сценарію – про що говорить попередження Сороса

Війна в Україні може набрати глобальних розмірів, захлеснувши весь світ

25 травня 2022, 15:02 comments2741
Поділіться публікацією:

Американський мільярдер, фінансист і філантроп Джордж Сорос під час виступу на економічному форумі в Давосі закликав світ якнайшвидше зупинити російського диктатора Володимира Путіна, поки у світі не почалася Третя світова війна, яка, ймовірно, призведе до загибелі цивілізації. Як пише Reuters, при цьому Сорос зазначив, що Путін вже усвідомив, що війна є помилкою і шукає шляхи для переговорів. Проте перемир'я мільярдер вважає недосяжним, оскільки російському диктатору не можна довіряти. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці заяви.

Світ на порозі Третьої світової: як уникнути такого сценарію – про що говорить попередження Сороса

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Наразі головна думка Сороса: короткострокові економічні втрати не повинні зупиняти Захід від рішучої та швидкої допомоги Україні

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Петро Бурковський наголошує, що Сорос не вперше говорить і пише про Україну, а також про необхідність зміни політики колективного Заходу щодо Росії.

"Ще перед президентськими виборами в США у 2016 році він застеріг від "бізнесової угоди" з Путіним, маючи на увазі наміри Трампа. А у 2015 році Сорос наполягав на необхідності нового "плану Маршалла" для відновлення та зміцнення України, – нагадує експерт. – Проте Сорос не є впливовою фігурою у світовій політиці. Він просто один з небагатьох носіїв інституційної пам'яті та критичного погляду на історію капіталізму та західної цивілізації. На його переконання, або Захід відповідатиме на виклики часу (російська агресія, китайська агресія, зміна клімату, пандемії) або зникне. Тобто він постійно наголошує, що капіталізм уразливий, вимагає постійного контролю та підтримки з боку громадянського суспільства, щоб не перетворитися на інструмент диктаторів: російського Путіна, китайського Сі Цзіньпіня чи угорського Орбана. Наразі головна думка Сороса: короткострокові економічні втрати не повинні зупиняти Захід від рішучої та швидкої допомоги Україні, загроза ядерної війни не повинна зупиняти Захід. Інакше відбудеться й нова глобальна рецесія через агресивність Росії та КНР, а ризики ядерної війни теж неймовірно зростуть у разі поразки України".

На думку Петра Бурковського, слова Сороса важливі, бо він не лише мислитель, а й успішний інвестор.

"Якщо західні уряди не враховуватимуть цих попереджень, їм буде все важче і дорожче отримувати кредитні ресурси на глобальних фінансових ринках, які дуже чутливі до ризиків та некомпетентності еліт. Тобто країни, які рішуче стримують Росію, виглядатимуть більш привабливо та стійко, матимуть великі економічні переваги, – пояснює аналітик. – Країни, які швидше відмовляться від російської нафти та газу, матимуть дешевші гроші для розвитку відновлюваної та ядерної енергетики, їхня продукція стане більш конкурентоспроможною, а їхня територія – привабливіша для талановитих людей. У результаті думка Сороса проста: допомагаючи Україні зараз – ви зберігаєте та збільшуєте свої шанси на кращу економіку у найближчі 20-30 років. Подивимося, хто його в Європі почує, а хто й далі нехтуватиме цією порадою".

Загальна поведінка російського режиму свідчить, що ризики глобального, масштабного протистояння непросто є – вони вже втілюються у реальність

Керівник Центру військово-правових досліджень, адвокат Олександр Мусієнко впевнений, що Сорос має рацію в оцінках того, що відбувається не просто між Росією та Україною, а й – Росією та всім світом.

"У тому числі він вірно говорить про ризики глобальної війни, які зростають через агресію Росії проти України. Через загальну деструктивну поведінку РФ на міжнародній арені. Вона порушила всі норми міжнародного права, попрала всі загальнолюдські моральні та етичні норми. Ті військові злочини, які здійснювалися та здійснюються агресором – вже загальновідомі. І тема російської агресії проти України стала топ-темою під час різноманітних обговорень. У тому числі на економічному форумі в Давосі", – наголошує експерт.

Він нагадує, що від офіційних представників Росії походять постійні загрози. Тож нинішній президент Путін наказує привести ракетні стратегічні сили в режим бойового чергування (брязкання ядерною зброєю). То колишній президент Медведєв, який зараз є заступником секретаря Ради Нацбезпеки, сипле загрозливими заявами на адресу України, Польщі, стан Балтії, навіть Швеції та Фінляндії, які мають намір стати членами НАТО. То глава МЗС РФ Лавров відрізняється шаленими висловлюваннями, які не мають нічого спільного з дипломатією.

"Загальна поведінка російського режиму, навіть дипломатів, вся ця агресивна політика свідчить про те, що ризики глобального, масштабного протистояння не просто є – вони вже втілюються у реальність. Щоб уникнути жахів великої війни, ядерного конфлікту, необхідно допомогти Україні. Про це зокрема говорив Сорос. Допомогти озброєнням, політично, економічно. Максимально ізолювати Росію санкціями. І змусити її піти з української території. Як мінімум, до позицій на 23 лютого поточного року – до повномасштабного вторгнення. Після чого вже можна розпочинати певний дипломатичний процес. Без російських ультиматумів та безрозсудних вимог, – наголошує Олександр Мусієнко. – З обов'язковим врахуванням інтересів України, яка зараз – на вістря боротьби за демократичні цінності, за найкраще майбутнє, за права та свободи. З дотриманням наших територіальної цілісності та суверенітету".

Читайте також на порталі "Коментарі" – бунт у лавах окупантів: війська "ДНР" відмовилися воювати за "чужу республіку "ЛНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини