Головна Новини Суспільство Війна з Росією Допомога Заходу під конкретні умови: про що йдеться, які червоні лінії
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога Заходу під конкретні умови: про що йдеться, які червоні лінії

Те, що нам передали ATACMS, позитив, але поки що загадка - куди ми можемо бити ними

25 квітня 2024, 14:50 comments2697
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден підписав довгоочікуваний закон про надання Україні допомоги у розмірі 61 млрд доларів. Більше того, стало відомо, що Україна ще раніше отримала далекобійні американські ракети ATACMS. Щоправда, бити ними дозволили лише по суверенній українській території в міжнародно визнаних кордонах. При цьому канцлер Німеччини Олаф Шольц так і не наважується передати Україні ракети Taurus. Про що говорять зрушення та не зрушення щодо допомоги Україні з боку Заходу? Чого чекати далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Допомога Заходу під конкретні умови: про що йдеться, які червоні лінії

Байден та Шольц. Фото з відкритих джерел

Україну можуть готувати до певних переговорів

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Після піврічної затримки з допомогою Україні від США все раптом сталося дуже швидко. І спікер нижньої палати Джонсон змінив риторику, ніби його підмінили, і постачання озброєнь обіцяють здійснити в максимально стислий термін. Схоже, допомогу нам передали під конкретні умови. А саме – ми зупиняємо наступ російських військ, але не пробуємо наступати самі. Після цього, мабуть, починаються деякі переговори. Або прямо з росіянами, або через посередників, як було під час зернової угоди, коли Київ спілкувався з Москвою через ООН та Туреччину".

Те, що нам передали ATACMS, звісно, позитив, зазначає експерт. Але ми, знову ж таки, не знаємо, скільки саме їх передали, чи обговорювалося – куди ми можемо бити ними.

"Зрозуміло, що бити безпосередньо по російській території нам заборонили. А по Кримському мосту? Мені б, зізнаюся, не хотілося, щоби ми витрачали ці ракети на Кримський міст. Він не відіграє особливої ролі у забезпеченні військ агресора, а просування окупаційної армії його руйнування не зупинить. Слід бити по важливіших цілях. Базуванню авіації, засобах ППО, якихось великих штабах", – пояснює Іван Ступак.

Німеччина, продовжує він, дійсно, не наважується передавати нам Taurus.

"Думаю, річ у тому, що найближчим часом мають відбутися вибори. І є побоювання, що передачу цих ракет Україні німецьке суспільство сприйме негативно (там і так знижується підтримка нашої країни) – і канцлер втратить свою посаду. Чого Шольц, зрозуміло, не хоче. При цьому не слід забувати і про те, що Німеччина є лідером серед країн ЄС з підтримки України. І дорікати їм за небажання передавати Taurus не варто", – наголошує експерт.

Увімкнулась велика геополітика

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок наголошує, що не можна недооцінювати передану нам допомогу. Розуміючи, що "червоні лінії" на Заході були, є і будуть.

"Це ми не маємо таких ліній, тому що воюємо саме ми, – зазначає він. – Утім, певні лінії є й у нас. І не лише у нас. Можна провести паралель із війною на Близькому Сході – Ізраїль проти ХАМАС, проти Ірану. Там також є "червоні лінії". Саме тому ізраїльтяни завдали обмежених, точкових ударів по Ірану у відповідь на першу масовану атаку з його боку, із застосуванням сотень ракет та дронів, збивати які допомогли союзники. Тож на міжнародному рівні дії воюючих сторін (принаймні – тієї, яка є частиною демократичного світу) завжди узгоджуються із партнерами, союзниками. Це слід розуміти".

За словами експерта, очевидно, що по лінії США-ФРН є бажання зберегти РФ у тому форматі, як є. Не дати їй розвалитися. Звідси й певна обережність.

"Річ у тому, що у нинішньому вигляді Росія важлива для геополітичної противаги Китаю на Євразійському континенті. Це найвідоміша концепція. Саме тому ні Вашингтон, ні Берлін не зацікавлені, щоб у РФ (яка, нагадаю, має ядерну зброю) відбувалися якісь сепаратні процеси, – пояснює Валерій Клочок. — Історія схожа на те, що відбувалося під час розпаду СРСР, коли Західу фактично врятував РФ від розпаду. Зрозуміло, що процеси розвалу Союзу не обійшлися без проблемних моментів на кшталт того, що відбувалося на Закавказзі або створення анклаву в Придністров'ї. Але все могло бути значно гіршим, не стримуй Захід ці процеси, не надай підтримку".

Наразі, продовжує експерт, Україна має засоби впливу на Росію. І ми будемо їх застосовувати.

"Я не виключаю, що наші дії узгоджуватимуться з партнерами. Але узгодження цих дій обумовлено тією допомогою, яку ми отримуємо від них. Це геополітика. І, наголошую, дослухатися доводиться навіть Ізраїлю, який рішучий у своїх діях, але змушений прислухатися до основного стратегічного союзника – США. Очікуємо на саміт миру в червні, який, гадаю, прояснить ситуацію і з підтримкою України і з подальшим ходом війни чи шляхах її закінчення", – резюмує Валерій Клочок.

Читайте також на порталі "Коментарі" – до чого приведуть нові постачання озброєння від США: на що тепер може розраховувати Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини