Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на фронтах: яке значення має допомога США
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на фронтах: яке значення має допомога США

Є надія, що поступово ситуація на фронті стабілізується

26 квітня 2024, 19:22 comments2901
Поділіться публікацією:

Україна, нарешті, не просто дочекалася на рішення американського парламенту (оперативного підписаного президентом США) про виділення нам багатомільярдної підтримки, а й почала отримувати боєприпаси з нового пакету допомоги. Тим часом, росіяни посилюють тиск на фронті, сподіваючись захопити якнайбільше територій до того, як ЗСУ почнуть застосовувати значно затриману допомогу. Експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі" те, що зараз відбувається на військових і дипломатичних фронтах.

Що відбувається на фронтах: яке значення має допомога США

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Наше завдання – стабілізувати фронт, не боятися ризикувати

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников акцентує, що ухвалений після стільки зволікань у США законопроект про підтримку України – це головний підсумок квітня.

"Те, що США не виділяли нам допомогу так довго, спонукало Європу бути активнішою. І ця активність не знизиться. Макрофін, який також піде нам, є дуже своєчасним. Потрібно утримувати гривню, виплачувати соціалку зарплату військовим. Тепер гроші з'являються на все, вже надходять зброя та боєприпаси. Потроху ситуація стабілізується", – констатує експерт.

З його слів, на військових фронтах все складно, але контрольовано.

"Те, що відбувається в районі Авдіївки, відносно очікуване. За винятком хіба того, що ворог зайшов до Очеретино. В іншому все було плюс-мінус прораховано. Залишити окупантів планувалося по лінії Карлівка-Новоселівка Перша (на захід від Авдіївки), затримати їх у Красногорівці (Мар'їнський напрямок). Десь так і сталося. Ситуація ж у районі Очеретино залишається динамічною. Ми, на жаль, розплачуємось за помилки, які зробили раніше. Помилки деяких генералів, помилки загального плану (зволікання з тією ж мобілізацією) тощо", – зазначає Богдан Мірошников.

Він наголошує, що потенційна втрата Очеретино може призвести до проблем на двох ділянках: у напрямку Новогродівки, Покровська, а також – Торецька.

"Сподіваюся, що нове військове керівництво буде гнучкішим у плануванні оперативно-тактичних операцій. Іноді реально потрібно ризикувати", – вважає експерт.

Часов'ярівський напрямок, продовжує він, залишається важким. Але останнім часом там удалося більш-менш стабілізувати обстановку.

Великоновселівський напрямок активізується. Росіяни намагаються повернути те, що ми відбили у них минулого року.

Вугледарський напрямок – спека в районі Володимирівки. Ми на околиці, це нервує окупантів. Вони не можуть будувати "залізку", під потенційним ударом такий великий залізничний вузол як Волноваха.

"Орки хочуть ліквідувати наш плацдарм у тому районі. І спокійно будувати "залізку" від Волновахи на Токмак, що на Запоріжжі. Створити повноцінний альтернативний канал постачання, ніж той самий Кримський міст. Забезпечуючи угруповання на півдні не так через Крим, як через Донбас. До осені-зими буде ясно, чи вийде у них. Сподіваємось, що ні. Що ми зуміємо у паузі між нинішнім та наступним ворожим наступом завдати своїх разючих ударів", – розмірковує волонтер.

На півдні, акцентує він, два важкі напрямки. Перший – Роботино (Запорізька область). На схід від села ситуацію вдалося нормалізувати. А сам населений пункт окупанти фактично зрівняли із землею. Йдуть постійні обстріли і штурми, ми відбиваємося, але дорогою ціною.

Другий гарячий напрямок на півдні — Кринки іже з ними. Наш плацдарм на лівобережжі Херсонщини.

"Нещодавно нам удалося розширити зону контролю. У відповідь окупанти підтягли туди резерви, які намагаються вибити українських воїнів з позицій. Ідуть важкі бої практично цілодобово. По нам летить все, що може. Утримуємо руїни, зариваємося в землю. Тримаємо", – резюмує Богдан Мірошніков.

На Лиманському напрямку (райони Бахмута, Сіверська тощо) бої продовжуються, а ось на Куп'янському стало спокійніше, повідомив експерт.

"Наше завдання – стабілізувати фронт, не боятися ризикувати. Не пустити окупантів углиб Донецької області, підтиснути їх на суміжних напрямках. Чим швидше до нас підуть американські та європейські пакети допомоги, тим легше нам буде. До тих же літаків (в ідеалі – не лише обіцяні найближчими місяцями американські F-16, а й шведські Gripen, французькі Rafale та Mirage) потрібні відповідні ракети. Важливі й ударні гелікоптери. І, звичайно, поповнення в армії", – робить висновок експерт.

Війна перетворюється на затяжну фазу

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко поділилася таким коментарем:

"Те, що Україна нарешті отримала допомогу від США – це величезна дипломатична перемога. Підтримка двопартійна, але складна. І з кожним роком отримувати такі об'ємні пакети допомоги буде все важче. Це виклики. Нам необхідно бути готовими до них, домагатися більш потужної двопартійної підтримки".

За словами політтехнолога, ми більше працюємо з демократами, ніж із республіканцями. А це невірно.

"Слід якраз більше працювати з республіканцями, серед яких підтримка України менша, ніж серед демократів. Аргументувати, що допомога нам — це не тільки про боротьбу з авторитарним світом в особі РФ і допомагаючих їй Іраном, Північною Кореєю, Китаєм. Це ще економічно вигідно. Адже всередині самих Штатів у такий спосіб нарощується виробництво. Не опрацьовано нами і тему порушення РФ релігійних свобод. А це б зачепило республіканців", – пояснює експерт.

Вона наголошує, що війна переходить у затяжну фазу, тому нам необхідно поглиблювати зусилля, аргументуючи необхідність підтримки у США, Європі, Канаді тощо. Добиватись далекобійних ракет, ЗРК "Петріот", нових систем зв'язку, літаків, засобів РЕБ.

"Якщо з військовою підтримкою все більш-менш стабілізувалося, то із прямою фінансовою (до бюджету) буде чим далі, тим складніше, – попереджає Катерина Одарченко. – Причому, незалежно від того, якою буде наступна Адміністрація у Білому домі. Це треба розуміти. Готуватися. Шукати шляхи впливу та шляхи поповнення української скарбниці".

Читайте також на порталі "Коментарі" — допомога Заходу під конкретні умови: про що йдеться, які червоні лінії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини