Головна Новини Суспільство події Генпрокурор Венедіктова подала до суду на відому українську телеведучу (ФОТО)
commentss НОВИНИ Всі новини

Генпрокурор Венедіктова подала до суду на відому українську телеведучу (ФОТО)

Телеведуча вважає судовий позов спробою розпочати цензуру в ЗМІ

3 березня 2021, 17:57 comments2131
Поділіться публікацією:

Відома телеведуча Яніна Соколова отримала повістку до суду у справі, позивачем якої є генеральний прокурор України Ірина Венедіктова. Про факт наявності позову, який доволі обурив Соколову, журналістка повідомила на особистій сторінці у Facebook.

Генпрокурор Венедіктова подала до суду на відому українську телеведучу (ФОТО)

На ведучу Яніну Соколову до суду позвалася Ірина Венедіктова. Колаж: "Коментарі"

Причиною для відкриття судової справи стало одне із інтерв’ю Яніни Соколової. Інтерв’юйованою особою в одній із авторських програм телеведучої став позаштатний агент НАБУ Євген Шевченко. Посадовець відомий також за голосною справою стосовно хабарництва у колах вищої української влади. За словами Соколової, Шевченко був одним із викривачем отримання 6 мільйонів доларів хабаря колишнім міністром екології Миколою Злочевський.

Під час інтерв’ю у Яніни представник антикорупційного бюро розповів про можливий зв’язок Венедіктової із цією справою.

"Євген говорить прямим текстом, що "я стверджую, що Венедиктова брала хабар за це", — пише Соколова у соцмережі. — Мені дивно бачити позов пані генпрокурорки […] проти мене як проти журналіста".

Телеведуча підкреслює, що не розуміє, чому раптом опинилася у ролі відповідача в судовому процесу. На думку Соколової, справа журналіста полягає винятково у потребі ставити запитання. Відповідати ж під час медійної бесіди — це прерогатива гостя програми.

Додатково Яніна Соколова "поцікавилася", чи справді Венедіктова має юридичну освіту, адже її подібні дії можна розцінити як цензуру. Водночас це явище в Україні заборонено як Конституцією, так і законом "Про інформацію".

"Ірино... Прочитайте уважно кілька разів. І припиніть тиснути на журналістів, активістів і переслідувати їх в демократичній країні. Украіна — не Росія", — підкреслила журналістка.

Із інших деталей справи відомо, що справою займається Печерський суд. Перші засідання призначені на квітень цього року. Відповідачами, окрім Соколової, також зазначені сам Євген Шевченко та ТОВ "ТРК "Інтеррадіо".

"Коментарі" вирішили поцікавитися, наскільки законодавчо правильним може бути подібним позив від генпрокурора до журналістки. Своєю думкою залюбки поділився адвокат, керівний партнер Юридичної фірми Patriot.Legal Денис Бондар.

"Ні для кого не секрет, що деякі журналісти справді можуть продаватися і цілеспрямовано доносити суспільству не зовсім правдиву інформацію", — зазначив експерт.

Водночас Бондар додає, що про перспективи справи можна говорити конкретно лише після перегляду власне самого позову.

"Однозначно можна сказати, що по цьому позову належним відповідачем є Шевченко, який звинуватив Генерального прокурора України Ірину Венедіктову у причетності до хабаря без будь-яких доказів. Такі дії Шевченка, перш за все, мають на меті нанесення репутаційного удару по Венедіктовій, без будь-яких наслідків", — пояснює юрист.

Крім цього Денис Бондар говорить, що не варто забувати про не найкращу репутацію самого Євгена Шевченка. На думку експерта, ця людина легко може бути "пішаком" у чиїсь черговій грі. Або ж "виконувати роль "зливного бачка" певного тезису суспільства.

"Що стосується Яніни Соколової, то тут відповідь нам може дати текст позову. Як варіант, її роль може бути наступною: "У разі задоволення позовних вимог Венедіктової суд зобов’яже Соколову записати відео і заперечити тезіси, які були озвучені Соколовою особисто чи спільно із Шевченком", — пояснив Бондар.

На його думку, практика оскарження неправдивої журналістської інформації є маркером здорового суспільства. Адже, як стверджує Денис Бондар, неправда, подана суспільству проплаченими медійниками в якості правди, може зламати будь-якій людині кар’єру та життя загалом.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні можуть наново розпочати судову реформу. Більше того: в Офісі президента пояснили, які органи мають найбільше сприяти введенню нових принципів роботи судів.

Також на порталі знайдеться інформація про те, кому представники команди Зеленського дорікають за провал попередньої судової реформи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини