Головна Новини Суспільство Війна з Росією До чого готується РФ у війні: з чим час визначитися Україні та Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого готується РФ у війні: з чим час визначитися Україні та Заходу

Росіяни продовжуватимуть намагатися досягти цього року певних успіхів, хоч би на рівні захоплення Донбасу

8 травня 2024, 16:50 comments5725
Поділіться публікацією:

Ситуація на військових фронтах російсько-української війни залишається складною. Агресор продовжує завдавати масованих ракетно-дронових ударів, намагається розвинути тактичні успіхи на землі, особливо в Донецькій області. На дипломатичних фронтах також не все гладко. Незважаючи на зусилля Заходу зупинити російсько-китайську співпрацю, Пекін продовжує підігравати Москві. І нещодавній візит лідера КНР Сі Цзіньпіна до Парижа, схоже, не виправив ситуацію. Втім, Україна вже довела, що вона стійкий боєць. Наші військові продовжують тримати фронт, а дипломати і вище політичне керівництво – робити зусилля у тому, щоб ми отримали більше допомоги, а справедливий мир став ближче. Портал "Коментарі" обговорив із експертами поточний стан та перспективи російсько-української війни.

До чого готується РФ у війні: з чим час визначитися Україні та Заходу

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

На зовнішній арені зараз чітко видно конструкцію антидемократичного світу

Старший лейтенант, лицар ордена Богдана Хмельницького, колишній командир роти 47-ї бригади, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголосив, що росіяни продовжують наступ. А деякі спади в тиску з боку супротивника пов'язує із перегрупуванням окупантів, очікуванням ними певних резервів.

"Росіяни займаються відновленням частин, які втратили боєздатність за час семимісячного наступу. Але вони продовжуватимуть намагатися досягти цього року певних успіхів, хоч би на рівні захоплення Донбасу. Поки що це малоймовірно. Адже треба буде прорвати українську оборону або змусити українську внутрішньополітичну ситуацію зайти у певну нестабільність, змусивши Київ сісти за стіл переговорів. Зараз обидва ці варіанти виглядають не дуже реалістичними", – вважає Микола Мельник.

Водночас, продовжує він, Україні явно треба посилювати мобілізацію. Тому що без людей у війську без піхоти неможливо тримати оборону.

"І тут українське суспільство входить у конфлікт із реальністю. З одного боку, воно хоче, щоби український прапор був над руїнами Кремля. З іншого боку, дуже мала частина українців від загальної кількості готова воювати. Потрібно змінювати інформаційну парадигму. Жорстко знищувати у правовому значенні слова будь-які прояви ухилізму. Вибудовувати комунікацію із закордонними партнерами так, щоб вони зрозуміли – допомога Україні у 2025 році має бути значно більшою, ніж у 2024-му. Нам конче потрібно більше озброєнь і боєприпасів. Свій ВПК у нас слабкий. Без підтримки ззовні ми навряд чи зможемо вести війну", – пояснює експерт.

За його словами, на зовнішній арені зараз чітко видно конструкцію антидемократичного світу, яка була сформована ще 2023-го. Це Іран – Північна Корея – Китай – Росія, уточнює Микола Мельник. Вони плідно співпрацюють у сфері військового будівництва, вироблення спільних політик щодо обходу санкцій через країни-буфери.

"І Захід поки що нічого не може цьому протиставити, – констатує аналітик. – Так, Вашингтон постійно говорить про необхідність вводити додаткові санкції. Але видно, що він не має тут союзників навіть у США. Це ставить перед світом важливе питання — чи готовий Захід продовжувати цю війну? Війну, яка йтиме до поразки однієї зі сторін. І мова тут не про Україну чи Росію, а загалом про демократичну та тоталітарну системи. На жаль, Україна стала полем цієї битви та одним із основних учасників. Колективний Захід має нарешті визначитися – чи готовий він на ділі, з кулаками, відстоювати свої цінності".

Колективізація Заходу продовжується

Політолог, військовослужбовець Дмитро Воронков розмірковує так:

"На фронті варто очікувати активізації бойових дій та обстрілів. Поки не дуже зрозуміла картина про те, чи РФ атакуватиме Харків чи Суми. Але на Донеччині точно продовжаться штурми та спроби розвинути наступ, особливо на Авдіївському напрямку, а також у районі Часового Яру".

Водночас, на думку експерта, колективізація Заходу продовжується. Все більш сміливі кроки роблять наші союзники щодо постачання озброєнь і боєприпасів в Україну.

"На зовнішньополітичному фронті українська дипломатія досягла, щоб Європарламент закликав країни ЄС не визнавати Путіна легітимним президентом. Також ми активно працюємо у ракурсі підготовки саміту миру у Швейцарії", – зазначає Дмитро Воронков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Київ та Москву підштовхують до переговорів: у чому важливість саміту миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини