Головна Новини Суспільство події Чому Рада дала добро на мобілізацію засуджених: хто піде на фронт
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Рада дала добро на мобілізацію засуджених: хто піде на фронт

ЗСУ потребує поповнення, потрібні будь-які резерви

9 травня 2024, 12:10 comments2716
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроект №11079-1 про мобілізацію деяких категорій ув'язнених. Не можна буде мобілізувати осіб, які вчинили умисні вбивства, ґвалтівників та педофілів, корупціонерів, тих, хто вчинив злочини проти основ національної безпеки, які займали особливо відповідальні посади (депутати та міністри). Голова фракції партії "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія вважає, що за допомогою ухваленого закону можна буде мобілізувати 15-20 тисяч ув'язнених. Як оцінюєте такі рішення? Які тут плюси та мінуси? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому Рада дала добро на мобілізацію засуджених: хто піде на фронт

В Україні дозволили мобілізацію ув'язнених. Фото: з відкритих джерел

У нас нестача людей

Політолог, боєць підрозділу ГРІМ, 41 омбр Кирило Сазонов зізнався, що у ЗСУ – суперечливе ставлення до такого рішення законодавців.

"Деякі мої побратими його підтримують, деякі – категорично проти, вважаючи, що це знецінить ставлення до добровольців, контрактників – тих, хто сам пішов захищати країну, залишивши і добру роботу, і сім'ю. Мовляв, ставити їх в один ряд із засудженими, які бажають отримати амністію – несправедливо. З іншого боку, багато військових вважають, що це – нормальне рішення. Кожен може помилитися, оступитися. Деякі з нині воюючих мали такі ситуації в минулому. І вони зробили правильні висновки, хтось — відбувши заслужене покарання. Якщо хтось хоче у такий спосіб повернути собі статус нормальної людини у суспільстві, захищати країну від зовнішнього ворога – це можна лише вітати", – пояснює експерт.

Є й об'єктивна реальність, зазначає він. І командування, і пересічні бійці про це відкрито кажуть. У нас – нестача людей.

"Ми постійно говоримо про дефіцит зброї, снарядів, мін дронів. І це так. Але не слід забувати, що вбиває не зброя, а люди. І людей має бути достатньо, чого з нашого боку поки що не спостерігається. Західні партнери ставлять резонне питання – ви просите зброю, а де ваші люди? ТЦК часто надсилає на фронт після навчання людей 40+… Не дуже фізично здорових, не мотивованих. З ними важко тримати оборону та в перспективі планувати контрнаступ. Тому, якщо завдяки таким законодавчим новаціям ми можемо отримати навіть кілька десятків тисяч людей нормального віку та фізпідготовки, які добровільно обрали військову службу, це буде помітно. І за два-три місяці дасть конкретний результат", – вважає Кирило Сазонов.

Він резюмує – ЗСУ потребують поповнення, потрібні будь-які резерви. Ворог постійно проводить мобілізацію, широко використовує найманців. Україні потрібні люди, щоб гідно дати відсіч.

Держава має сприяти тим, хто хоче її захищати

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"На мій погляд, правильно, що людям, які оступилися, дають можливість реабілітації перед суспільством та державою. Серед засуджених є чимало тих, хто потрапив за ґрати не від хорошого життя, через певний сумний збіг обставин".

Держава, на думку експерта, має сприяти тим, хто хоче її захищати, виправляючи цим і помилки минулого.

"Якість їх – вже інше питання. Але цим уже займатимуться рекрутери, представники ТЦК, командири тощо", – пояснює Сергій Войченко.

На його думку, щодо закону про мобілізацію засуджених громадян добрий коментар дав сержант ЗСУ Володимир Бойко на телеграм-каналі "Записки пасквілянта". Там зазначається, що набагато ефективніше ЗСУ допоміг би розшук дезертирів, а також відправка на фронт восьми тисяч військовослужбовців, прикомандованих до Генштабу, разом із кількома тисячами тих, хто фіктивно числиться у військових частинах.

Читайте також на порталі "Коментарі" — мобілізація в Україні: чому тепер вибір за суспільством, що відбувається.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

9 травня 2024, 18:04

Интересно получается. Выходит, что убийцы и педофилы могут спокойно отсидеться в тюрьме, а обычных законопослушных граждан как преступников ловят на улицах, избивают и отправляют на мясо . Зашибись государство о своих гражданах заботится.

Анатолій

9 травня 2024, 11:32

В першу чергу потрібно мобілізувати ґвалтівників та педофілів, корупціонерів, тих, хто вчинив злочини проти основ національної безпеки, які займали особливо відповідальні посади (депутати та міністри) а для убивць створити штрафбат і позаду розстрільні взводи, якщо побіжать назад. а вже зараз дві третини потрібно мобілізувати силовіків а не закупляти автозаки і тримати зеленському величезну армію добре озброєну для захисту його величності щоби випадково з трону не турнули. а адекватним українцям роздати зброю для захисту себе від злочинців та інших громадян в першу чергу пістолети плюс автоматичну. Ермака татарова та іншу ФСБ шну сволоч в окоп без підготовки. вони і так пройшли вишкіл в росії. плюс хабарників в окоп, чому там мають бути тільи бідні? депутатів бездельніків з їхніми синочками також в окоп. в тилу мають бути тільки інваліди та легко поранені. а то і жінки перекладати папірці з місця на місце.


Новини