Головна Новини Суспільство Війна з Росією Військовий та зовнішньополітичний фронт: де найскладніша ситуація і що може змінитися
commentss НОВИНИ Всі новини

Військовий та зовнішньополітичний фронт: де найскладніша ситуація і що може змінитися

ЗСУ закріплюватимуться і розширюватимуть плацдарми на лівому березі Дніпра, в той же час росіяни посилюватимуть атаки на сході

12 листопада 2023, 15:10 comments6958
Поділіться публікацією:

Російські окупаційні війська посилили тиск на позиції Сил оборони України вже не лише в районі Авдіївки та Куп'янська, а й на Бахмутському напрямку. Посилився й інформаційний тиск на Україну, зокрема через західні медіа. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що відбувається зараз на власне військових та зовнішньополітичних фронтах, а також як ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому.

Військовий та зовнішньополітичний фронт: де найскладніша ситуація і що може змінитися

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Навіть зараз, за відсутності у нас натовської авіації, ми продовжуємо йти вперед

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова за президента Володимира Зеленського, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова поділилася таким коментарем:

"Колонка головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, опублікована на початку листопада журналом The Economist, чітко дає уявлення про те, що відбувається на фронті – і що нам потрібно для більш ефективного відбиття агресії. Наголошувалося, що ситуація заходить у глухий кут, війна стає не маневреною, а позиційною, що вигідно росіянам. Хочеться сподіватися, що західні партнери почули Україну. Зрозуміли, що нам потрібні озброєння, здатні забезпечити технологічний прорив на фронті. І залежно від того, коли до нас надійдуть ці озброєння (включаючи винищувачі F-16), розпочнеться перша частина нового українського прориву".

Але навіть зараз, за відсутності у нас натовської авіації, ми продовжуємо йти вперед, зазначає експерт. На її думку, ЗСУ закріплюватимуться і розширюватимуть плацдарми на лівому березі Дніпра, створені від Кринок до Кінбурнської коси. Росіяни, зрозуміло, намагатимуться цьому завадити.

"Немає сумнівів, що агресор посилить ракетно-дронові атаки і на фронті, і по наших тилах, особливо по українській критичній інфраструктурі. Враховуючи, що найчастіше противник використовує старе, неточне озброєння, є загроза життям цивільним. Тим важливіше вчасно реагувати на сигнали повітряної тривоги, – наголошує Тетяна Попова. – З нашого боку явно продовжиться знищення (із застосуванням західних та власних ракет та дронів) російських військових об'єктів на території тимчасово окупованих Криму, частин Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької областей. А на території РФ триватимуть "прильоти" українських ракет і дронів по складах з боєприпасами, військових аеродромах, нафтобазах".

Україна перебуває під жорсткою інформаційною атакою міжнародного рівня

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник наголосив, що практично по всій лінії зіткнення йдуть зустрічні бої. Українські військові намагаються скувати сили противника, не даючи тим збільшити кількість військ на Авдіївському напрямку, не давши оточити цей укріпрайон.

"Те, що зараз відбувається в Авдіївці – класична тактика росіян, яку ми вже бачили в Бахмуті. Після того, як закінчується техніка, у бій іде піхота. Хвиля за хвилею. Раніше це були вагнерівці, зараз Шторм Z. Сутності та якості це не змінює. Йдеться про зеків, яких кидають на забій з метою виявити основні вогневі точки ЗСУ, які потім намагається придушити ворожа артилерія", – пояснює Микола Мельник.

Що стосується зовнішньополітичного фронту, то, за словами експерта, росіяни всіляко інвестують у західні ЗМІ, просуваючи два важливі для себе наративи.

Перший – затяжна війна вигідна РФ. Другий – Україна втрачає підтримку зарубіжних партнерів.

"Україна перебуває під жорсткою інформаційною атакою міжнародного рівня. І поки що ми бачимо абсолютну безпорадність Банкової ефективно відбити таку атаку. Вся армія медійників, яку найняла українська влада, не виправдовує очікувань, які на неї покладали. Поки що Україна вочевидь програє у цій інформаційній війні", – констатує співрозмовник "Коментарів".

Щодо дипломатичної складової, тут, на думку Миколи Мельника, у нас все райдужніше. Українські дипломати, зазначає він, продовжують послідовно обстоювати наші національні інтереси. Як наслідок – низка країн ЄС навіть збільшує підтримку України. Та сама Німеччина на 2024 рік запланувала збільшення військово-економічної допомоги вдвічі — до 8 млрд євро.

"Резюмуючи: наразі єдиний фронт, де ми маємо постійні перемоги – це дипломатичний. Водночас не слід забувати про відвагу наших військових, – закликає експерт. – Вони б'ються з ворогом, який має величезну перевагу в техніці, живій силі, авіації. Даючи нашим політикам привід, вказуючи на це, домовлятися із партнерами про продовження підтримки. Усі наші дипломатичні перемоги базуються на подвигу ЗСУ, які стримують ворога у нелюдських умовах".

Ми морально готові до тривалого опору

На думку політичного експерта Світлани Кушнір, війна, з якою українцям у ХХІ столітті довелося зіткнутися, вчить спиратися на свої сили, загартовувати дух та міць.

"Саме так і стало після широкомасштабного вторгнення Росії, – зазначає вона. – Ця війна загартувала Сили оборони України. У дні річниці визволення Херсона від російських окупантів, пригадаємо й успішну Харківську операцію. На рахунку ЗСУ, Нацгвардії, СЗГ та всіх інших спецпідрозділів – успішна оборона та вдалі контрнаступи. Завдяки нашим захисникам ми з вами як держава існуємо досі. І, впевнена, будемо й надалі, хоча багато хто не вірив в Україну і дав нам на опір лише три дні – тиждень".

Сьогодні бойова міць Сил оборони України суттєво посилилася завдяки підтримці іноземних партнерів, а також досягненню власного оборонно-промислового комплексу, здобутим трофеям, наголошує експерт. Українські захисники воюють сучасною зброєю, наша армія визнана однією з найдосвідченіших на даний момент, яка вміє швидко вчитися та ефективно давати відсіч значно більшим силам супротивника.

"Ситуація на фронті нині вкрай складна, – продовжує Світлана Кушнір. – Давайте пам'ятати, що ворог переважає і за чисельністю особового складу, і за кількістю озброєння та боєприпасів, має перевагу у повітрі. Але ми впевнені, що для підтримки паритету на полі бою Україна отримає надалі від союзників також авіацію".

Генштаб щодня повідомляє про відбиття "м'ясних штурмів" росіян під Авдіївкою на інших напрямках, зазначає експерт. Зважаючи на те, що, на відміну від російських генералів, українське військове керівництво намагається максимально берегти особовий склад. Що й було продемонстровано під час літньої кампанії, коли наступу "напролом" на потужні ворожі укріплення по замінованих полях, без підтримки з повітря, наш Генштаб віддав перевагу більш раціональним діям.

"У закордонних ЗМІ ми бачимо публікації, які мають негативну для України оцінку цієї війни. І хоча ситуація виглядає патовою, проте українці не мають права на розпач. Песимісти не виграли жодної війни в історії. Затяжна фаза позиційної війни дедалі більше виснажує наші ресурси, а також ресурси наших союзників, але й із РФ вона теж їх висмоктує", – пояснює Світлана Кушнір.

Вона звертає увагу, що офіційно ми готові до переговорів. Отже, звинувачення на адресу України, що саме вона хоче продовжити війну, неадекватні – ні нашим намірам, ні здоровому глузду.

"Ми відзначаємо на всіх міжнародних майданчиках, що саме Путін розпочав агресію проти нас. Що наші вимоги до переговорів є реальними та ґрунтуються на міжнародних конвенціях ООН та повазі територіальної цілісності та суверенітету. Тому пропозиції від інших країн, які бажають стати миротворцями на Європейському континенті, ми приймаємо. Але лише на підставі українських національних інтересів. Якщо путінська Росія готова забратися з усіх суверенних територій, відвести всі свої війська від кордонів України, мирні договори можуть стати реальністю", – вважає експерт.

Але, продовжує вона, українські Сили оборони чудово знають, що добрим словом і зброєю можна досягти набагато більших результатів, ніж лише добрим словом.

"Думаю, керівництво України, Генштаб та весь народ нашої держави усвідомили, що Росія загрузла (несподівано для себе) у тривалій континентальній війні. Ми морально готові до тривалого опору, – впевнена Світлана Кушнір. – Але нам вкрай важливі сили, витримка та своєчасне підвезення зброї та боєприпасів тим, хто перебуває на лінії бойового зіткнення. А ті, хто в тилу, повинні активніше працювати (кожен на своєму місці) і активніше допомагати нашим воїнам. Наближаючи перемогу разом".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи реально зараз рухатися до мети про вихід на кордони 1991 року: як може змінитися війна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини