Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Україні потрібно шукати запасні плани: чи справді нас готують до переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україні потрібно шукати запасні плани: чи справді нас готують до переговорів

З обережним оптимізмом можемо говорити, що підтримка України за рік кардинально не знизилася

26 листопада 2023, 14:55 comments3102
Поділіться публікацією:

Росіяни почали масовано атакувати Україну дронами, а також продовжують наступ на низці напрямків, включаючи Авдіївку. Міжнародна ситуація для нас ускладнюється. Допомога з боку США пробуксовує, у низці європейських країн (спочатку – Словаччина, тепер – Нідерланди) до влади приходять ультраправі сили, які виступають за припинення підтримки України. Все частіше звучать заклики до переговорів між Києвом та Москвою. Експерти оцінили те, що відбувається на військових та дипломатичних фронтах для видання "Коментарі".

Чому Україні потрібно шукати запасні плани: чи справді нас готують до переговорів

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Нам точно слід працювати на випередження

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович припускає, що ситуація на фронті в найближчому майбутньому буде плюс-мінус такий самий, як сьогодні. Росіяни продовжать наступати на Авдіївку. ЗСУ – на лівому березі Дніпра на Херсонщині.

"До кінця року, швидше за все, саме ці два напрямки стануть основними. Плюс – розширення наших ударів по тиловій інфраструктурі супротивника. Це відбувається практично щодня, а те, що просочується в інформаційний простір – лише верхівка айсбергу. Насправді таких ударів завдається набагато більше", – підкреслює експерт.

З великою ймовірністю, продовжує він, до кінця року на нас чекає, як мінімум, кілька таких масованих атак дронами, як це сталося 25 листопада. Причому атак не лише "Шахедами", а й у комбінації із ракетами.

"Росіяни вважають, що це ефективний інструмент тиску на Україну з метою дестабілізації ситуації всередині країни, створення низки проблем", – пояснює Ігор Рейтерович.

На його думку, можемо з обережним оптимізмом говорити, що підтримка України за рік кардинально не знизилася. Так, є певні проблеми в парламенті США, але є надія, що вони вирішуватимуться в позитивному для нас ключі.

"Деякі негативні для нас політичні зміни як у тих же Словаччині та Нідерландах не будуть найближчим часом мати серйозного значення в плані надання допомоги нашій країні, – запевняє експерт. – І далеко не факт, що ультраправа "Партія свободи" (PVV), яка перемогла в тих же Нідерландах, отримає достатню повноту влади, щоб, як думають деякі, перешкодити нам отримати винищувачі F-16".

При цьому, наголошує Ігор Рейтерович, нам точно слід працювати на випередження, розуміючи, що політична ситуація в низці країн Заходу може змінитись у неприємний для нас бік.

"До цього треба готуватися, шукати вихід, мати запасні плани, зокрема на випадок зниження військово-технічної допомоги, – зазначає експерт. – Певні дії вже робляться, відбувається активізація нашого ВПК. Слід докладати ще більше зусиль у цьому стратегічно важливому напрямку".

Не варто виключати, що Україна увійде до переговорного треку

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький поділився таким коментарем:

"Українська сторона дедалі явніше переходить до оборонної стратегії, до тієї самої позиційної війни, про яку писав на початку листопада головком Залужний. Військові експерти припускають, що Росія не залишить спроб захопити Авдіївку. Після цього по всьому фронту, схоже, ми перейдемо до позиційної війни".

Враховуючи зниження військово-технічної підтримки, складно очікувати на контрнаступ України навесні, вважає експерт. Російське ж, зазначає він, залежить від багатьох чинників. Наприклад, від того, чи оголосить Путін мобілізацію. Чи вирішить, що Кремлю потрібен новий масштабний наступ із незрозумілим кінцевим результатом.

"За статтями у закордонних ЗМІ, за заявами низки іноземних політиків, навіть за заявами тих же Зеленського та Арахамії, складається враження, що нас готують до переговорів Києва та Москви наступного року. Якщо з боку партнерів не буде військової та фінансової підтримки України належним чином навіть протягом кількох місяців, це стане підтвердженням того, що нас таки схиляють до переговорів", – зазначає Олексій Голобуцький.

Він зізнався, що так і не зрозумів, навіщо Арахамія зараз почав говорити про березневі переговори з росіянами у 2022 році.

"Не варто виключати, що Україна увійде до переговорного треку, але не укладе саме мирний договір, доки не виконаються виставлені Зеленським умови – деокупація нашої країни у міжнародно визнаних кордонах. Як би там не було – всі явно чекають на переговори. Питання лише у часі, – вважає експерт. — Можливо, вони почнуться через кілька місяців через обставини, які на даний момент ми не можемо передбачити. А можливо, їх не буде до кінця 2024-го — початку 2025-го. Багато чого тут залежить від того, чи повернеться Трамп до Білого дому".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чого не вистачає Україні для більш ефективної боротьби з агресором: що може статися на фронтах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

27 листопада 2023, 07:56

Для Украины уже нет хорошего сценария продолжения войны с этим выблядским, воровским правительством, каждый плохой или ещё хуже для простого украинца. Но власть будет выбирать вариант для себя, чтобы усидеть как можно дольше у кормушки и становиться все богаче и богаче. Авдеевку вот вот сдадут, и как всегда скажут, что смысла дальнейшей обороны нет, там все сровняли с землей и так будет со всей страной.


Новини