Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вчені з'ясували, скільки облич може запам'ятати людина
commentss НОВИНИ Всі новини

Вчені з'ясували, скільки облич може запам'ятати людина

Імена називати не було потрібно, достатньо було згадати обличчя

23 грудня 2020, 11:50
Поділіться публікацією:

Вчені провели цікавий експеримент, щоб з'ясувати нові можливості нашої пам'яті й зрозуміти, скільки в середньому облич може запам'ятати людина.

Вчені з'ясували, скільки облич може запам'ятати людина

скільки осіб може пам'ятати людина (фото з відкритих джерел)

Дослідники пояснили, що протягом довгих років люди жили в малих соціальних групах, які налічували до 200 індивідуумів. Але в останні століття образ життя людини сильно змінився і різке збільшення щільності населення, кола спілкування, має на увазі зміни в нашій здатності розпізнавати людей, яких ми знаємо і тих, кого не знаємо.

Психолог Роб Дженкінс провів дослідження, в якому взяло участь 25 осіб. Він попросив їх скласти список людей, обличчя яких вони пам'ятають. Протягом однієї години добровольці згадували всіх знайомих людей, а також обличчя знаменитостей, політиків, виконавців, бізнесменів і т. д. Швидкість поповнення списку облич  в процесі дослідження швидко скорочувалася. Психолог завдав на графік залежність їх кількості від часу й екстраполював її до точки, де згадування повинно зупинитися. Таким чином він оцінив загальну кількість облич, яке може запам'ятати в середньому людина.

Далі психолог разом зі своєю командою вирішив дізнатися, скільки облич учасники знають насправді, але не згадують без допомоги. Для цього вони показували добровольцям близько 4000 фотографії відомих людей.

Поєднавши інформацію обох експериментів, вчені прийшли до висновку, що людина в середньому пам'ятає близько 5000 осіб, хоча в рамках їх експерименту розкид чисел був досить великий: від 1000 до 10 000.

В цьому експерименті є похибки, адже практично все ґрунтувалося на чесності учасників експерименту. Але автори вважають, що ці результати можуть бути корисні й допоможуть в подальших дослідженнях, які стосуватимуться можливостей нашої пам'яті.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, як поліпшити свою пам'ять.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини