Головна Новини Суспільство медицина Як попередити важкий перебіг коронавірусу — думка лікаря
commentss НОВИНИ Всі новини

Як попередити важкий перебіг коронавірусу — думка лікаря

Найбільш незахищеними від коронавірусу й досі лишаються люди похилого віку

15 січня 2021, 18:43 comments1156
Поділіться публікацією:

Наразі медики аж ніяк не можуть визначити, кого від коронавірусу слід лікувати амбулаторно, а хто може "пересидіти" хворобу вдома. Ризик ускладнень є в обох випадках. Детальніше про важкий перебіг хвороби та спроби йому запобігти розповів лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Як попередити важкий перебіг коронавірусу — думка лікаря

Більше всього ризикують люди похилого віку. Фото: shutterstock.com

За словами спеціаліста, нині українські медики найбільше орієнтуються на групи ризику. Представники саме цих верств населення найбільш страждають від важкої форми COVID-19. Їм потрібні апарати штучної вентиляції легень, дорогі медикаменти і довгий професійний догляд.

Найголовніший ризик коронавірус, як і раніше, несе в собі для людей похилого віку. Із віком людина "здобуває" чимало метаболічних порушень та серцево-судинних захворювань. Вірус, що проникає в імунну систему, не знадить достатнього "супротиву" з боку організму, а тому вражає все підряд.

"В організмі є потужна система, яку називають ренін-ангіотензинова (РАС). […] Артеріальний тиск, тонус судин, реакція на навантаження, баланс рідини — все це контролюється РАС. І, як на зло, коронавірус проникає в організм через рецептори ключового ферменту, який працює в цій системі – АСЕ2", — пояснює Дубровський на власній сторінці у Facebook.

Також на перебіг захворювання впливають й інші супутні захворювання, стверджує лікар. Діабет і наявність зайвої ваги теж забезпечують організму, що уражений вірусом, зайве навантаження. Боротися імунітету стає напрочуд важко.

Згадав спеціаліст і про "лякаючі" більшість населення поняття типу "цитокінового шторму" чи "гіперімунна реакція".

"Цитокіни. Нормальні, необхідні сполуки, які контролюють міжклітинні зв’язки та працюють над противірусним захистом, теж можуть нашкодити. Якщо імунна відповідь не буде збалансованою, адекватною та чіткою – шкода від імунної агресії починає переважати над користю", — стверджує інфекціоніст.

Разом із цим Євген Дубровський радить звернути увагу на ще одні сполуки, що дуже важливі для боротьби із коронавірусом. Брадикініни контролюють проникність і тонус судин. Якщо імунна система занадто агресивно боротиметься із хворобою, стінки судин швидко "потрощить". Це сприятиме тромбоутворенню, а, отже, високому ризику летальності.

Утім, на переконання спеціаліста, про подібні деталі першочергово повинні дбати саме пацієнти із груп ризику.

"При нормальному імунітеті, відсутності важких хронічних захворювань —ТАКОГО НЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ. 90% населення не знає і не відчує на собі, що то за цитокінові та брадикінінові бурі. Бо в них нормально працює імунітет. І ніякі особливі ліки не потрібні", — підкреслив лікар.

І хоча ті, у кого важка форма COVID-19 у більшості випадків стикнуться із подібними ускладненнями, опускати руки не варто. Євген Дубровський закликає всіма можливими способами зміцнювати імунітет, регулювати тиск і рівень цукру в крові. Якщо ж відчуваєте симптоми коронавірусу, слід негайно звертатися за кваліфікованою медичною допомогою.

Раніше "Коментарі" повідомляли, який препарат лікар Ольга Голубовська вважає необхідним при лікуванні коронавірусу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини