Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: що було найголовнішим – у якому очікуванні живе Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: що було найголовнішим – у якому очікуванні живе Україна

Україна продовжує жити в очікуванні контрнаступу, що в найближчому майбутньому отримаємо справедливий мир

28 травня 2023, 13:10 comments1876
Поділіться публікацією:

Під наймасовішу атаку ворожими безпілотниками з початку війни Україна прощається з останнім повноцінним тижнем травня. Тижнем, який був переповнений розмовами про наш майбутній наступ, новими битвами на дипломатичному фронті, новими ядерними провокаціями з боку Росії. Традиційно експерти спеціально для видання "Коментарі" підбили підсумки тижня (з 22 по 28 травня) та спрогнозували їхні наслідки для майбутнього України.

Підсумки тижня: що було найголовнішим – у якому очікуванні живе Україна

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Кремль через свою агресивну політику пожинає внутрішні хвилювання, які свідчать про слабкість російської влади

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов зазначає, що тиждень розпочався з лихого заходу російських добровольців, які протистоять путінському режиму, у Бєлгородську область. Причому не було офіційних підтверджень, що до цього причетна Україна.

"Відповідно, ми виходимо з того, що Кремль через свою агресивну політику пожинає внутрішні хвилювання, які свідчать про слабкість російської влади, що завжди для неї може становити загрозу. Адже, якщо керівництво країни не здатне забезпечити безпеку власних кордонів, безпеку своїх громадян – до неї точно будуть питання. У тому числі щодо того – навіщо захоплювати нові території, якщо свої межі далеко не на замку? Це був серйозний удар по іміджу особисто Путіна та влади загалом. І по психологічному стану громадян РФ, які все частіше почуваються неспокійно, особливо у прикордонних з Україною районах", – наголошує експерт.

На його думку, про те, що росіяни нервують, у тому числі, в ракурсі нашого майбутнього контрнаступу, говорить збільшена кількість фейків. У тому числі про нібито смерть чи поранення головнокомандувача української армії Валерія Залужного.

"Це передбачувано виявилося черговим "пшиком". Залужний в порядку, він з'явився на низці заходів. А ми в чергове стали свідками, що російське інформаційне поле продовжує жити у вигаданій реальності, втрачаючи залишки довіри до себе навіть на внутрішній арені", – наголосив Микола Спіридонов.

Крім того, продовжує він, цього тижня Україною були озвучені нові санкційні пакети, в які потрапила ціла низка російських компаній. Тобто, санкційний зашморг затягується не лише нашими закордонними партнерами та союзниками, а й безпосередньо нами. І в РФ буде все менше ресурсів для продовження бойових дій. Робота у цьому напрямі триває і продовжиться, про що повідомив президент Володимир Зеленський у суботньому вечірньому зверненні.

"Ми віримо у краще. У те, що наступальні операції ЗСУ виявляться успішними. Що в найближчому майбутньому отримаємо справедливий мир, – зазначає експерт. – Саме у цьому ракурсі, гадаю, слід розглядати заяву міністра освіти Лісового, що університети з нового навчального року мають намагатися перейти до очного процесу навчання".

На фронті розпочався певний процес, пов'язаний із контрнаступом

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін упевнений, що саме ситуація на фронті залишається топ-темою. Він нагадує, що з боку радника Офісу президента Михайла Подоляка прозвучала заява про те, що контрнаступ уже йде.

"Паралельно з цим ми бачимо рейд по Бєлгородській області, який наробив чимало галасу. Плюс — більш інтенсивні атаки ракетами і дронами з боку Росії — і вибухи, що почастішали в тилу окупантів. Все свідчить про те, що на фронті почався певний процес, пов'язані з контрнаступом. І Росія всіма силами намагається зупинити його. Паралельно з цим періодично заявляючи про готовність до тривалої війни. Що, на мою думку, не відповідає дійсності. Це робиться, бо Кремль бачить, що Захід дедалі активніше допомагає Україні, що вже формується "коаліція винищувачів". Що військово-технічна допомога Україні наростає. І ніхто не має наміру залишати нас віч-на-віч з агресором", – пояснює Олексій Якубін.

Тиждень, що минає, на його думку, став черговим тому підтвердженням, у тому числі в ракурсі проведення 12-го засідання у форматі "Рамштайн". Було продемонстровано, наголошує політолог, що затягування війни вдарить насамперед по самій РФ.

"Однією з найбільш обговорюваних в Україні залишається економічна тема, тема тарифів — чи підніматимуться вони на ту саму електроенергію. Достатньо дискусійна тема насправді, – вважає Олексій Якубін. – Так, росіяни завдавали і завдають серйозної шкоди нашій енергоструктурі. Ми маємо загальні багатомільярдні збитки. Є розуміння того, що слід готуватись вже до наступного опалювального сезону. І гостро постає питання – чи можна в умовах війни, коли є значне скорочення робочих місць та доходів населення, намагатися навісити на пересічних українців вищі тарифи?".

На поверхні, за словами експерта, також є історії, пов'язані з судовою системою. З очевидних причин. На минулому тижні в екстреному порядку відбулася зміна голови Верховного суду, після того, як попередній попався на величезному хабарі. Є питання – чи вдасться вже новому голові відновити довіру до ВС, до судової системи загалом.

"Зараз українське суспільство, наші західні партнери уважно дивляться на ситуацію із судовою системою України. І якщо ми хочемо якнайшвидше приєднатися до ЄС та НАТО, без відповідних реформ, у тому числі судової, не обійтися, – зазначає Олексій Якубін. – До речі, про неминучість приєднання України до Північноатлантичного альянсу заявив екс-держсекретар США Генрі Кісінджер, якому днями виповнилося сто років".

Читайте також на порталі "Коментарі" — над Кримським мостом помітили густий дим: подробиці (ВІДЕО).




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини