Головна Статті Суспільство Скандали Найгучніші скандали в Україні за 2023 рік
commentss Cтатті Всі новини

Найгучніші скандали в Україні за 2023 рік

Ескорт для ГУР, побиття підлеглих, лакшері-весілля для ДБР, яйця по 17 гривень, Безугла проти Залужного – добірка ТОП-скандалів за 2023 рік

1 січня 2024, 13:00
Поділіться публікацією:

Незважаючи на повномасштабне вторгнення РФ, чиновники продовжують займатися чварами. "Коментарі" вирішили згадати, які скандали стали знаковими для 2023 року та чому.

Найгучніші скандали в Україні за 2023 рік

Найгучніші скандали в Україні за 2023 рік

Яйця по 17 гривень

Вже в перший місяць 2023 року спалахнув скандал у Міноборони України – журналісти з'ясували, що продукти харчування для маси військових частин могли закуповуватись за завищеними цінами. Йшлося про суму близько 4 мільярдів гривень, причому у "розпилі" цієї суми недвозначно звинувачували міністра оборони Олексія Резнікова. При цьому ціна 1 курячого яйця в 17 гривень стала в Україні номінальною та фактично мемом.

Щоб погасити скандал, Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заступився за міністра і заявив, що ЗСУ забезпечені всім необхідним у повному обсязі. Ймовірною частиною антикризу могла стати інформація про спробу замаху на Олексія Резнікова.

Тоді скандал зам'яли, тим більше, що президент Володимир Зеленський заявив про цілковиту підтримку Резнікова. Проте, вже в червні журналіст проекту "Наші гроші" Юрій Ніколов опублікував інформацію про те, що міністр хоче зберегти свої "схеми" із гозакупівлями за завищеними цінами, оскільки запропонував Кабміну продовжити договори з постачальниками, не проводячи нових тендерів . Після цього ситуація навколо міністра оборони знову почала розпалюватися.

Очевидно, у серпні її визнали надто "гарячою" і пішли розмови про зміну голови МО та заміну його головою Фонду держмайна України Рустемом Умеровим. 5 вересня ці розмови набули конкретного наповнення – країна отримала нового міністра. При цьому Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відкинув факти корупції з боку Олексія Резнікова, пояснивши, що Володимир Зеленський побажав покращити ефективність роботи Міноборони.

Але, як заведено говорити, "осад залишився", тим більше, що почали з'являтися факти про держзакупівлю зброї та боєприпасів на десятки мільйонів доларів у фірм, які не виконували своїх зобов'язань.

Гламур для Прикордонної служби та ескорт для підтримки ГУР – нагорода для Ксюші Манекен

У тому ж січні спалахнув скандал у Держприкордонслужбі України – прес-офіцер Південного регіонального управління Держприкордонслужби Іванна Плантовська похвалилася гламурним життям, дорогими речами та святкуванням Нового року в Парижі . Приблизно за місяць після скандалу її звільнили.

Але, мабуть, резонанснішим, хоч і коротким, став схожий скандал, що спалахнув у березні. На цей раз його фігуранткою стала блогерка Оксана Волощук, відома в соцмережі Інстаграм як Ксюша Манекен. Дівчина відзвітувала, що побувала на зустрічі блогерів із радником глави Офісу президента Михайлом Подоляком та виклала фото "нагороди" "за сприяння військовій розвідці України ІІ ступеня" від ГУР МО .

Подібна заява викликала питання і навіть обурення українців, адже кадровий розвідник, та й взагалі розсудлива людина, не стала б відкрито хвалитися своєю допомогою спецслужбам. Тоді постало питання про характер допомоги ГУР від Оксани Волощук, оскільки дівчина займалася "ескортом", тобто могла надавати інтимні послуги чоловікам за гроші.

У ГУР поспішили пояснити, що спецслужбам допомагають різні люди, зокрема з особливою репутацією, а конкретна допомога Ксюші Манекен полягала у певній інформаційній підтримці.

Тоді Оксана Волощук зникла з інформаційного простору, але сам скандал став "першою" тріщиною в бездоганному іміджі голови ГУР Кирила Буданова. Згодом українців ще більше обурять його обіцянки, що не виправдалися, повернути Крим до літа.

Побиття та насильницька мобілізація

Навесні розпочалися скандали всередині Збройних сил та Національної гвардії України. Так, у березні у військовій частині НГУ в Івано-Франківську офіцер лайкою та рукоприкладством виховував солдата-строковика. Відео викликало громадський резонанс і офіцера спочатку усунули, а потім і відправили під домашній нічний арешт, а у вересні він отримав покарання у вигляді служби у дисциплінарному батальйоні терміном на 1 рік та 6 місяців.

Однак, це виявилося лише "квіточками" порівняно з скандалами, що розгорнулися влітку, навколо військкоматів або точніше Територіальних центрів комплектування. Апофеозом стала "справа Євгена Борисова" — військового комісара Одеси, який нібито організував схему ухилення від мобілізації. У нього було знайдено нерухомість в Іспанії на 4 мільйони євро. У червні його заарештували.

Ще більше олії у вогонь додали відеоролики, в яких чоловікам призовного віку не просто вручають повістку на вулиці, а хапають силоміць та везуть на пункти комплектування. Причому останнім часом такі візити відбуваються у спортзалах та навіть ресторанах.

Останньою такою резонансною нагодою стало відео з Одеси від 21 грудня, на якому чоловіка намагаються "упакувати" в машину "швидкої допомоги" люди у військовій формі. Щоправда, у самому Оперативному командуванні "Південь" заявили, що співробітники ТЦК до цієї "операції" не стосуються. І подібних відео в інформаційному просторі багато.

У Сухопутних військах ЗСУ заявили, що вручення повісток на вулицях продовжиться доти, доки не запрацює електронний реєстр військовозобов'язаних "Оберіг".

"Спасибі ЗСУ" — розкішне весілля екс-прокурора та екс-працівниці ДБР

У жовтні спалахнув скандал через весілля, яке у Львові відзначив колишній прокурор прокуратури Печерського району Києва Ростислав Ільницький та колишня співробітниця Державного бюро розслідувань Роксолана Москва.

Українців обурила розкіш, з якою пройшло весілля колишніх правоохоронців із сотнями гостей, тортом ціною 100 тисяч гривень та запрошеними зірками естради на кшталт Олі Полякової, Олександра Пономарьова.

У ДБР поспішили заявити, що не відповідають за свою колишню співробітницю, звільнену у березні 2022 року, а самого Ростислава Ільницького оригінально "привітали" з весіллям, спробувавши вручити йому повістку до лав ЗСУ.

Проте чоловік ухилився від обов'язку захищати свою країну і 1 грудня зник, а 21 грудня на сайті МВС у розділі "розшук" з'явилася його картка. Судячи з того, що екс-прокурору звинувачують за статтею 358 КК України про підробку документів, він залишив територію України за підробленими довідками. У разі затримання йому загрожує позбавлення волі на строк до 5 років.

Російськомовні бійці не українці – мовний скандал екс-нардепа

В Україні мовним скандалом нікого не здивуєш, але один із основних їхніх зачинателів — екс-нардеп від партії "Свобода" Ірина Фаріон, у листопаді фактично перейшла "межу" дозволеного.

У програмі "Рандеву з Яніною Соколовою" екс-народний депутат заявила, що не може назвати українцями російськомовних українських військових, зокрема бійців бригади "Азов". У відповідь заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін закликав правоохоронців зайнятися Іриною Фаріон.

Але справжній резонанс стався після того, як екс-нардеп опублікувала листа підтримки від студента з Криму Максима Глєбова, чим допомогла ФСБ вирахувати його. Після цього Служба безпеки України відкрила проти Ірини Фаріон кримінальне провадження, інкримінувавши цілу низку статей. Того ж дня її звільнили з Національного університету "Львівська політехніка", щоправда через 2 дні це повідомлення з сайту вишу зникло.

Мар'яна Безугла проти Валерія Залужного

Мабуть, важко знайти в сьогоднішній Україні людину, яка б користувалася більшою довірою та повагою, ніж Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний. І тим більший резонанс викликав у повному розумінні цього вираження "наїзд" на нього народного депутата України Мар'яни Безуглої, поведінка якої й раніше викликала неоднозначну реакцію навіть колег по парламенту.

У листопаді ж Мар'яна Безугла зажадала відставки Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройних Сил України за відсутність плану дій на наступний рік.

Весь листопад супроводжувався періодичними нападами нардепа на Головнокомандувача Збройних Сил України, що частково було підтримано головою парламентської фракції "Слуга народу" Давидом Арахамією. Політик розкритикував ЗСУ за "рабство".

Подібні заяви від "слуг" відродили розмови про конфлікт між президентом Володимиром Зеленським та Валерієм Залужним через можливі політичні амбіції Головкому.

У ході своєї прес-конференції 19 грудня Володимир Зеленський на пряме питання про конфлікт Мар'яни Безуглої з Валерієм Залужним постарався дистанціюватися від цього, але фразою "Мар'яна та Валера люблять лайки" обурив українців. Не виключено, що главу держави все-таки нервують дані останніх опитувань, за якими він особисто втратив 13% довіри, а 42% українців не проти військового глави держави.

Але все ж таки за даними інших опитувань на майбутніх президентських виборах Володимир Зеленський отримав приблизно в 1,5 рази більше голосів, ніж Валерій Залужний, якби він захотів балотуватися на пост президента.

Зрозуміло, скандалів та резонансних подій, що викликали негативну реакцію українців у 2023-му році, було набагато більше, один з них – "падіння" колись кумира українців Олексія Арестовича. За лічені місяці він із "символу перемоги" перетворився на "людину" президента росії Володимира Путіна. Втім, не виключено, що колишній радник Офісу президента просто намагається побудувати власний політпроєкт із проросійського електорату і тому підлаштовує під нього свій нинішній імідж. Але поки що опитування дають йому 11% довіри українців і 0,8% голосів на президентських виборах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини