Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чого не вистачає Україні для більш ефективної боротьби з агресором: що може статися на фронтах
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого не вистачає Україні для більш ефективної боротьби з агресором: що може статися на фронтах

На одних напрямках противник заволодів ініціативою та атакує, на інших напрямках уже йдуть вперед ЗСУ

24 листопада 2023, 15:50
Поділіться публікацією:

Російське вторгнення в Україну триває вже 21 місяць. За цей час багато хто змінився і багато що змінилося. У тому числі формат "Рамштайн", в рамках якого ухвалюються консолідовані рішення щодо військової підтримки нашої країни з боку партнерів. Тепер орієнтація робиться на довгострокове стратегічне планування у питаннях посилення можливостей нашої держави. Все потужнішим стає і українсько ППО, в тому числі завдяки зусиллям Німеччини, яка на початку вторгнення боялася серйозно допомагати Україні. Незважаючи на лже-миротворчі заяви, Путін явно не змінив своїх планів, збираючись й далі вести війну в Україні та розширювати військові конфлікти у всьому світі. Експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі" те, що відбувається зараз на всіх фронтах, що може статися, а також поділилися думками, як ефективніше давати відсіч російській агресії.

Чого не вистачає Україні для більш ефективної боротьби з агресором: що може статися на фронтах

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Україні необхідне об'єднання еліт

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков акцентує, що ситуацію на фронті гранично чітко описав Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний на початку листопада у журналі The Economist. Він тоді підкреслював, що війна зайшла у позиційний глухий кут.

"На мій погляд, щоб цей глухий кут не переріс у політичну кризу в Україні, необхідне об'єднання еліт. Не на словах, а на ділі. І влади, і опозиції. Як мінімум усіх політсил, які представлені зараз у нашому парламенті. Слід формувати уряд із професіоналів, представників різних партій. Тоді це буде той самий уряд народної єдності, який нам так необхідний", – упевнений експерт.

Він наголошує, що час гучних фраз та звинувачень на адресу тих чи інших країн, які, на думку української влади, недостатньо нам допомагають, закінчився. Необхідно перейти до стратегічного мовчання, вирішуючи питання щодо отримання допомоги, вважає Олег Старіков. У тому числі – у рази посилити роботу із країнами Глобального Півдня. Важливо залучити весь високопрофесійний потенціал для зміцнення зв'язків із одними країнами та появи таких зв'язків – з іншими, пояснює експерт.

"Якщо говорити про те, що зараз відбувається на фронтах, все змальовано у зведеннях Генштабу. На одних напрямках (Авдіївський, а також – Куп'янський) противник перехопив ініціативу. Потужно атакує. А на інших (лівобережжя Херсонщини, район Горлівки на Донеччині) – давимо вже ми. Володіючи всім спектром розвідувальної інформації, наш Генштаб розуміє задум противника. Виробляє відповідні заходи протидії. Важливо не проґавити нетрадиційні, креативні кроки супротивника, які можуть призвести до неприємних для нас наслідків, включаючи втрату територій", – зазначає Олег Старіков.

Для більш ефективної боротьби з російською агресією необхідно відновлювати та розвивати український ВПК, запевняє експерт. Причому, орієнтуючись не лише на створення безпілотників (це дозволить мати успіхи на тактичному театрі військових дій, але не на оперативному, не кажучи вже про стратегічний, пояснює співрозмовник "Коментарів"), а й на випуск власних ракет, засобів РЕБ, патронів, снарядів. У нас мають бути підприємства з випуску всієї лінійки озброєнь, які застосовуємо, робить висновок Олег Старіков.

Ситуація все більше переходить у взаємну війну ракет і дронів

Політолог Дмитро Воронков зазначає, що на фронті у зв'язку з осінньо-зимовим періодом бойові дії все більше переходять у позиційну фазу.

"Противник зосередився на Авдіївському та Куп'янському напрямках, ми – на лівобережжі Херсонщини, в районі Бахмута. Основні дії зараз відбуваються саме там. При тому, що лінія фронту у нас – понад тисячу кілометрів. Погодні умови призупиняють штурмові дії піхоти, військової техніки. Невеликі прориви можливі, але навряд це буде щось глибинне", – прогнозує експерт.

Ситуація, продовжує він, дедалі більше перетворюється на взаємну війну ракет і дронів. Причому по енергетиці отримує вже і Росія, яка розпочала масовані ракетні удари по нашій з жовтня минулого року.

"На зовнішній арені слід активізуватися всім українцям, які мають до цього відношення, щоб зміцнити підтримку партнерів. Важливо говорити про те озброєння, якого ми не маємо, але якого ми потребуємо. Про далекобійні ракети, про сучасну авіацію, про більшу кількість засобів ППО/ПРО. Незважаючи на складнощі з отриманням підтримки, зовсім без неї ми не залишимося", – упевнений Дмитро Воронков.

Набагато складніше, ніж минула, буде ця зима для країни-агресора, вважає він. У нас стає все більше власних БПЛА та ракет, якими ми можемо бити по російській території (з огляду на те, що закордонні партнери свої озброєння для таких цілей використовувати забороняють). І ми це вже робимо.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді напруга у війні зростає: як може змінитись ситуація.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

24 листопада 2023, 18:59

Не хватает Алексея Резникова, который занимал должность министра обороны? Тот самый пидар, который воровал внаглую, закупал продукты для армии по завышенным ценам, которого разоблачили журналисты, то есть самый настоящий ублюдок-коррупционер. И которого не посадили в тюрьму и уволили с позором, а проводили с почестями. То есть улавливаете иронию. Малярша, кандидат юридических наук, которая борется с коррупцией, не смогла за два года увидеть у себя под носом эту самую коррупцию! А теперь эта недоблогерша что-то там вякает с экранов телевизора. Это же какой надо быта отмороженной, чтобы говорить людям в глаза эти басни. Ну и уволили её с должности практически одновременно с Резниковым. Получается, что девиз у Малярши простой: «не можешь побороть коррупцию, возьми её в свои руки»!


Новини