Головна Новини Суспільство права людини В Україні планують посилити відповідальність за домашнє насильство
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні планують посилити відповідальність за домашнє насильство

Якщо законопроект підтримають народні депутати, кривдникам доведеться несолодко

22 грудня 2020, 18:23
Поділіться публікацією:

Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності розглянув законопроект щодо посилення відповідальності за домашнє насильство та насильство за ознакою статі. Про це повідомляється на офіційному вебпорталі парламенту.

В Україні планують посилити відповідальність за домашнє насильство

Фото із вільних джерел

Зокрема, члени Комітету обговорили два документа.

Більшість схвально відгукнулася про документ №3908-1, який представила урядова уповноважена з гендерної політики та державної судової адміністрації Галина Михайлюк. Пані нардеп переконана, що як альтернативу штрафам слід ввести й інші види адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства та насильства за ознакою статі.

Законопроект, про який розповіла Михайлюк, пропонує доволі конкретні зміни у Кодексі України про адміністративні правопорушення:

• направляти кривдника на суспільно-корисні роботи, кошти за виконання яких передавати постраждалій особі;

• збільшити термін адмінарешту;

• дозволити суддям розглядати справи про вчинення насильства (домашнього та за ознакою статі) без присутності особи, яка притягується до відповідальності.

Останній пункт особливо відзначили присутні на засіданні представники Міністерства внутрішніх справ. Зокрема, заступниця міністра МВС Катерина Павлюченко зазначила, що це може допомогти зменшити кількість впроваджень, закритих судом через те, що обвинувачені просто не з’явилися на засідання.

Також Комітетом був розглянутий законопроект №3908. Він передбачає збільшення штрафу для осіб, які вчинили домашнє насильство, насильство за ознакою статі, а також не дотримуються виконання термінового заборонного припису чи не повідомляють про місце свого тимчасового перебування.

Зазначаються і ймовірні суми стягнень: за перше порушення — від 1000 до 2000 (1700-3400 грн.) неоподатковуваних мінімумів громадян, за повторне — від 2000 до 4000 (3400-6800 грн). Таким чином, розмір стягнень із кривдника на користь жертви може зрости у 100 разів.

Утім, голова підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення та охоронної і детективної діяльності В’ячеслав Медяник зауважив, що, на його думку, таке збільшення штрафу не є виправданим. У разі вчинення домашнього насильства від подібних адміністративних стягнень може постраждати і фінансовий стан потерпілого.

Зрештою, Комітет підтримав законопроект №3908-1 та рекомендуватиме Верховній Раді взяти до уваги саме його.

Раніше "Коментарі" інформували про арешт чоловіка та жінки за зґвалтування дитини, яка згодом померла.

Також на порталі розповідали, що перша леді Олена Зеленська відвідала новий центр для жертв насильства на Київщині.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини