Головна Новини Суспільство події Удари дронів та ракет, європейське турне Зеленського, глухий кут зернової угоди: головні підсумки тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Удари дронів та ракет, європейське турне Зеленського, глухий кут зернової угоди: головні підсумки тижня

На тижні, що минає, в рази посилилася дистанційна війна - дронам і ракетами

7 травня 2023, 13:17 comments2866
Поділіться публікацією:

Перший тиждень травня видався для України насиченим різноманітними подіями. Продовжуючи страждати від російських ударів ракетами та дронами, ми готуємо свій контрнаступ. Паралельно з цим, на території країни-агресора почастішали вибухи, а навколо героїчного Бахмута продовжують криваві танці Пригожин та його подібні. Спеціально для видання "Коментарі" експерти підбили підсумки тижня (з 1 по 7 травня) для України.

Удари дронів та ракет, європейське турне Зеленського, глухий кут зернової угоди: головні підсумки тижня

Безпілотник. Фото: з відкритих джерел

Атака дронів на Кремль стала ударом по іміджу російської влади

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов однією з найгучніших подій тижня вважає атаку дронів на Кремль.

"Українська сторона офіційно спростовує причетність до того, що сталося. Тим не менш, хто б не був причетний до цього – якісь зовнішні сили, або внутрішні (боротьба між вежами Кремля, або провокація головної вежі, щоб розв'язати собі руки для нових військових злочинів чи мобілізації) – це удар по іміджу російської влади. Тепер у будь-якому віддаленому сибірському селищі знатимуть, що на Червону площу може прилетіти дрон. І жодні скрепи та "найкраща у світі" ППО від цього не захистять", – пояснює експерт.

Він також звертає увагу, що посилилася саме дистанційна війна – дронам та ракетами.

"Робота над удосконаленням дронів в Україні триває. Якщо на початку війни ми явно відставали, то зараз перебуваємо за крок від масового виробництва дронів. Є велика ймовірність, що ми в цьому плані РФ та її партнерів незабаром наздоженемо, а то й переженемо", – наголошує Микола Спіридонов.

Він також акцентує увагу на зовнішніх візитах президента України Володимира Зеленського – до Фінляндії, Нідерландів. Вони, за словами експерта, свідчать, що підтримка нашої країни не слабшає.

"Президента України зустрічають на найвищому рівні. Надія наших ворогів на "втому" Заходу від нашої країни на зниження підтримки не виправдовується. Нас підтримують як мінімум так само, як і раніше. І президент Зеленський – бажаний гість практично у будь-якій країні світу", – зазначає Микола Спіридонов.

Оскільки він є експертом не лише політичним, а й у сфері освіти, то відзначив низку важливих моментів у цьому напрямі. По-перше, цього тижня завершилася реєстрація абітурієнтів на Національний мультипредметний тест. За попередніми даними, вступників буде більше, ніж минулого року.

"Ми бачимо позитивну динаміку – значна кількість українських юнаків та дівчат, які вимушено залишали Україну 2022-го, зараз повернулися. І готові вступати до вітчизняних вишів. Також цікаво, що серед предметів на вибір лідирує історія України. Цього року вона – не обов'язковий предмет, але обирається більшістю вступників. Тобто вони вважають для себе цей предмет пріоритетним", – наголошує експерт.

Другим важливим моментом у сфері освіти він називає те, що у UNITED24 (офіційна фандрейзингова платформа для збору допомоги нашій країні, створена з ініціативи президента України) з'явився напрям освіти та науки.

"Чудово, що Володимир Зеленський особисто презентував цей напрямок, продемонструвавши, що він є одним із пріоритетних навіть у нинішній нелегкий час", – звертає увагу Микола Спіридонов.

Важливим він вважає і те, що минулого тижня ВООЗ оголосила про закінчення пандемії короноваріуса.

"Це дуже хороша новина. Упевнений, не за горами й інші добрі – зокрема, про успішний контрнаступ ЗСУ із відвоюванням наших територій, – констатує експерт.

Політика Путіна – політика боротьби за світ, який буде гіршим, ніж він був до повномасштабного російського вторгнення в Україну

Політтехнолог Петро Охотін основною темою тижня називає агресивні та безвідповідальні дії РФ скрізь.

"Це стосується й ситуації з польським літаком L410, який виконував патрульну місію над Чорним морем і довкола якого розпочав небезпечні маневри російський СУ-35. І варварських обстрілів українських міст, і небезпечної ситуації на Запорізькій АЕС в Енергодарі. Саме російська агресія є ключовим фактором, який змушує світ не розвиватися заради добробуту людей та безпеки, а постійно перебувати в ситуації невизначеності", – наголошує Петро Охотін.

Він констатує, що корінь величезної кількості світових проблем лежить у Москві. Це стосується різних сфер – продовольчої, гуманітарної, безпечної, наголошує експерт.

"Політика Путіна – політика боротьби за світ, який буде гіршим, ніж він був до повномасштабного російського вторгнення в Україну", – упевнений політтехнолог.

Знову провалилися переговори щодо продовження зернової угоди

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков вважає, що у сфері економіки у перший тиждень травня важливими були дві позиції – і обидві стосувалися українського сільськогосподарського експорту.

"На жаль, знову провалилися переговори щодо продовження зернової угоди, яка, за російською "логікою", спливає 18 травня. Іде досить суперечлива інформація. То переговори відбудуться 3 травня, то вони переносяться, то проводяться, то не проводяться. То продовжать — то не продовжать. Для України дуже важливо, щоб морський експорт не лише зберігся, а й розширився. До повномасштабного російського вторгнення у нас 80% експорту йшло саме через морські порти. І зберегти зараз цей шлях хоча б для нашого зерна дуже важливо. Сподіваємося, що наступного тижня переговори виявляться результативними – і угоду, укладену ще в липні минулого року, знову продовжать", – зазначає економіст.

Другою важливою темою він називає реакцію Європейської комісії (ЄК) на односторонні заборони Польщі, Угорщини, Словаччини та Румунії щодо ввезення української сільгосппродукції.

"ЄК вимагає відмінити ці перепони, виплатила певні компенсації фермерам зазначених країн. Це важливо для нас з економічного погляду (сухопутний експорт продовжиться), так і з політичного – у ракурсі відносин України з країнами ЄС. У тому числі пам'ятаючи, що ми є кандидатом у члени Євросоюзу, а подібне рішення ухвалюється лише за повноцінного консенсусу всіх нинішніх членів ЄС", – робить висновок Олексій Плотніков.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ не припиняє удари ракетами та дронами: про що це говорить – чого чекати далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

7 травня 2023, 12:53

Ага. И самое главное то, что главный вор армии - Резников, ссучье отродье, уже начал включать заднюю, намекать на то, что никакого контрнаступления не будет. Все разворовали твари, даже хлеб у бойцов воровал ссучье отродье. Ну и какая теперь очередная обицянка цяцянка на следующие пол года будет? Мочить этих тварей надо тут и сейчас, пока они не свалили из страны со всем награбленным, и только тогда будет перемога. Пока эти твари у власти никакой перемоги не будет, а будут только очередные обицянки.


Новини