Головна Новини Суспільство події Нові штрафи і правила: чи врятує українців посилення карантину
commentss НОВИНИ Всі новини

Нові штрафи і правила: чи врятує українців посилення карантину

Експерти розповіли, коли і чому українська влада програла бій з пандемією коронавірусу

5 листопада 2020, 13:28
Поділіться публікацією:

Масочні штрафи та інші посилення карантинних заходів через епідемію коронавірусу - що можуть ввести в Україні та чому це (не) допоможе? Коли і чому влада програла бій з пандемією? Що ще можна виправити? Хто і як може використати ситуацію в своїх цілях? Відповіді на ці питання "Коментарі" дізналися в експертів.

Нові штрафи і правила: чи врятує українців посилення карантину

"Нам, як повітря, потрібна міжнародна допомога"

Політтехнолог Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що владі потрібно було спочатку розраховувати сили.

"Бачачи, як важко переживають удари пандемії більш розвинені країни, було ясно, що Україна цього не потягне. Масковий режим, дистанціювання, штрафи за недотримання протиепідемічних заходів — на цьому слід було зосередитися спочатку. А не на закритті за все і вся, — пояснює експерт. — Пів року перепочинку наша влада не використала на підготовку нових ліжко-місць, лікарень, мобільних госпіталів, на їх заповнення необхідним обладнанням. Мільярди закатали в дороги. Розслабилися. Немов слова про другу хвилю коронавірусу були для всіх країн світу, крім України. А тепер — і людей не врятують, і економіку доб'ють".

Авральними методами, штрафуванням, збільшенням ліжкового фонду "з коліс" вже не вирішити проблем, упевнений Олексій Голобуцький.

"Країна у нас величезна, десятки мільйонів людей. Сподіваюся на краще, але боюся, нас чекає найгірший сценарій проходження пандемії, з величезною кількістю хворих, з масою смертей, — прогнозує експерт. — Зрозуміло, що влада не хоче більше робити локдаун. Адже це остаточно знищить нашу і без того слабку економіку. Нам, як повітря, потрібна міжнародна допомога. Самі ми — при непрацюючій економіці, кризі влади, епідемії — не вигребемо".

На думку політтехнолога, ситуацією, безумовно, скористаються ті, хто зараз формально чи неформально — не при владі.

"Команда Зеленського, яка вже отримала своє на місцевих виборах, буде і далі масово втрачати підтримку. Ще трохи і "переводити стрілки" буде не на кого. Швидше за все, навесні прийдуть дуже сумні наслідки — і для країни в цілому, і для нинішньої влади зокрема", — резюмує Олексій Голобуцький.

"З розряду медичної сфери медицина перейшла в область політичну"

На думку експерта Української фабрики думки Юрія Гаврилечко, посилення силового впливу на громадян — це спроби вкрасти у них гроші під виглядом штрафних санкцій.

"Ніякого відношення до протиепідеміологічних заходів це не має. Єдина мета — поповнити бюджет шляхом штрафів. Та й всю цю ситуацію з вельми сумнівною пандемією влади всіх країн використовують, щоб обмежити права і свободи громадян. З розряду медичної сфери медицина перейшла в область політичну", — вважає Юрій Гаврилечко.

Він упевнений, що владі слід зробити ряд важливих кроків у рамках поліпшення української системи охорони здоров'я.

"Для початку потрібно відновити роботу санітарно-епідеміологічної служби. Другий момент — ліквідувати медичну реформу і повернутися до системи охорони здоров'я Семашка, яка була орієнтована на профілактику захворювань і боротьбу з епідеміями, — перераховує експерт. — Третє — відновити держфінансування поліклінік і лікарень. Оскільки утримувати їх за місцеві бюджети можуть собі дозволити далеко не всі регіони. Також слід збільшити асигнування на оплату праці медиків. Лікарі повинні отримувати гроші не тільки під час епідемій, а — за свою роботу — і щодо попередження епідемій в тому числі".

Юрій Гаврилечко вважає важливим відмовитися від принципу "гроші ходять за пацієнтом".

Він пояснює: "Ніхто не буде надавати послуги, поки не отримає гроші. Лікар не може працювати в чистому полі й голими руками. Спочатку йому потрібно створити умови для роботи. Навчити. І тільки потім він зможе надавати відповідні послуги. Повинна бути система, коли гроші ходять за лікарем або разом з лікарем".

Нагадаємо, у Зеленського уточнили, в якому випадку посилять карантин в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини