Головна Новини Суспільство Наука та освіта Вікна майбутнього: вчені розробили скло, яке здатне виробляти енергію та змінювати колір
commentss НОВИНИ Всі новини

Вікна майбутнього: вчені розробили скло, яке здатне виробляти енергію та змінювати колір

Нова технологія американських вчених дозволяє змінювати колір скла залежно від температури навколишнього середовища

26 жовтня 2020, 11:43
Поділіться публікацією:

Учені розробили скло, яке змінює колір, при цьому технологія дешевша у виробництві порівняно з аналогічними "розумними" поверхнями. Про нову розробку пише bizua.org посилаючись на New Atlas.

Вікна майбутнього: вчені розробили скло, яке здатне виробляти енергію та змінювати колір

Фото: yahoo.com

Відомо, що технологія зміни кольору вже існує. Її переважно застосовують в оптиці та дорогих девайсах. Яскравий приклад  окуляри "хамелеони", лінза в яких змінює колір, коли на її поверхню потрапляє світло. Чи, наприклад, електронні компоненти, які вбудовані в скло,  дозволяють на вимогу варіювати колір. 

Нова ж розробка, над якою працювали в Національній лабораторії відновлюваних джерел енергії (NREL) при Міністерстві енергетики США — значно дешевший аналог технології, при якій зміна кольору скла — це реакція на підвищення температури навколишнього середовища.

Плівку з перовськіту, однойменного мінералу, затискають між скляних панелей та впорскують туди спеціальні пари. При низькій вологості повітря плівка залишається прозорою, але при нагріванні пар змушує кристали перовськіту перебудовуватися в різні форми. Відтак поверхня набуває різного кольору, що дозволяє відштовхуючи сонячні промені та охолоджувати кімнату.

Коли температура підвищується від 35 °C до 46 °C — колір змінює свою градацію  в порядку: прозорий, жовтий, оранжевий, червоний і коричневий. Швидкість, при якій скляна поверхня змінює відтінок сягає до семи секунд. До того ж під час зміни кольору поверхня перетворюється в аналог сонячної панелі та дозволяє накопичувати отриману енергію.

Дослідники припускають, що масове впровадження такого скла знизить використання кондиціонерів в літній час, що своєю чергою зменшить навантаження на електромережі та опосередковано — на забруднення атмосфери.

Нагадаємо, "Коментарі" повідомляли, що у Вінниці розробляють робота для збору ягід. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини