Головна Новини Суспільство Кримінал Аваков: У справі засудженого в Італії нацгвардійця Марківа зʼявилися свідчення його невинуватості
commentss НОВИНИ Всі новини

Аваков: У справі засудженого в Італії нацгвардійця Марківа зʼявилися свідчення його невинуватості

У 2014 році кримінальну справу за фактом загибелі італійського журналіста Рокеллі, яку розпочала Служба безпеки України, було «заморожено» на час бойових дій. У листопаді 2019 року справу було передано для розслідування до МВС України

31 серпня 2020, 16:53
Поділіться публікацією:

МВС отримала низку доказів невинуватості українського нацгвардійця Віталія Марківа, якого італійська влада звинувачує у  вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та російського перекладача Андрія Миронова на Донбасі в травні 2014 року. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на заяву міністра МВС України Арсена Авакова під час сьогоднішнього брифінгу, який відбувся в Києві сьогодні, 31 серпня.  

Аваков: У справі засудженого в Італії нацгвардійця Марківа зʼявилися свідчення його невинуватості

Фото: прес-служба МВС

"Хочемо дати сигнал про нашу повну готовність співпрацювати з італійськими правоохоронцями. Закликаємо італійський суд взяти до уваги наші докази", — сказав Аваков.

Він також зазначив, що слідство "встановило низку свідків, які дають показання та провели низку експертиз і слідчих експериментів, що дали переконливий результат — непричетність українського військовослужбовця Марківа до вбивства Роккеллі.

Військовослужбовця Нацгвардії України Віталія Марківа, який має подвійне громадянство України та Італії, затримали італійські правоохоронці 30 червня 2017 року за підозрою в убивстві італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі поблизу Слов'янська Донецької області в травні 2014 року.

У 2014 році кримінальну справу за фактом загибелі Роккеллі, яку розпочала Служба безпеки України, було "заморожено" на час проведення бойових дій. У листопаді 2019 року справу передано для розслідування до МВС України.

Прокуратура Павії просила засудити Марківа до 17 років ув'язнення за сприяння в умисному вбивстві Роккеллі. Згідно з приведеними доказами сторони обвинувачення, старший сержант Нацгвардії України Марків не скоював вбивства, але надав інформацію своєму керівництву про рух цивільних осіб поблизу фабрики Zeus Ceramica, а вже за їхньою інформацією Збройні сили України, за твердженням італійської прокуратури, з мінометів відкрили вогонь по групі іноземних журналістів.

12 липня минулого року італійський суд засудив Марківа до 24 років позбавлення волі, визнавши його винним у сприянні умисному вбивству італійського фотокореспондента Роккеллі у 2014 році. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив про оскарження рішення італійського суду з боку української сторони.

Апеляційний суд округу Ломбардія повинен був розглянути апеляційну скаргу, подану адвокатами Марківа, навесні 2020 року, проте, у зв'язку з пандемією коронавірусу засідання було відкладено на невизначений термін.

24 липня 2020 року в МВС України поінформували громадськість, що оскарження вироку італійського суду стосовно Марківа відбудеться восени цього року. "Засідання суду в другій інстанції відбуватимуться в апеляційному суді присяжних Мілана", — йдеться в повідомленні відомства на сторінці у Facebook.

Так, у клопотанні правозахисники просять виправдати Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного випадку, що стався 24 травня 2014 року в Донецькій області неподалік Слов'янська.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, скільки вогнепалів роздав у нагороду Аваков за останній рік.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини