Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які завдання зараз переслідує ворог: чому у війні настає складніший час
commentss НОВИНИ Всі новини

Які завдання зараз переслідує ворог: чому у війні настає складніший час

Росіяни проводять активну розвідку за допомогою БПЛА, готуючись до ще більш потужних ударів по Україні

27 листопада 2023, 16:35 comments2992
Поділіться публікацією:

Росіяни продовжують активні атаки на Авдіївському та Куп'янському напрямах, а також активізувалися на інформаційному та дипломатичному фронтах, "качаючи", серед іншого, теми нібито втоми Заходу від України, безперспективності санкцій, необхідності якнайшвидших переговорів. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками про нинішній перебіг російсько-української війни, а також перспективи розвитку ситуації.

Які завдання зараз переслідує ворог: чому у війні настає складніший час

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Росіяни перейшли до тактики штурмів малими групами

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин наголошує, що на фронті продовжує загострюватися ситуація. Росія, за його словами, намагається атакувати та контратакувати на всіх напрямках.

"Найнебезпечніші на даний момент – район Авдіївки, територія біля Бахмута (це все в Донецькій області), а також район Куп'янська (Харківська область). Спекотно на Запорізькому напрямку, на північній ділянці фронту. Кремль намагається отримати хоч якісь позитивні для себе результати перед настанням холодів. Коли підмерзає земля, важко закріплюватись на певних позиціях, окопуватись, зводити укріплення", – пояснює полковник.

За його словами, зазнавши суттєвих втрат у бойовій техніці на вищеназваних напрямках, російська армія перейшла до тактики атак малими штурмовими групами. Такої лавини, які були в середині осені, коли вперед йшла велика кількість техніки та багато живої сили, зараз немає, запевняє Влад Волошин.

"Збільшилася, – продовжує він, – кількість штурмових груп, створених зі спецконтингенту різного роду "Штормів", складених із колишніх зеків. Ідуть м'ясні штурми. Агресор намагається переламати хід війни, не шкодуючи "штормовиків", втрачаючи майже кожен день по тисячі та більше особового складу, десятки одиниць техніки. Припускаю, що тактика штурмів малими групами продовжуватиметься, поки ще РФ має накопичені ресурси (і людські, і техніки). При цьому в країні-агресорі не припиняється прихована мобілізація. Навіть у Москві, за інформацією з певних джерел, уже гребуть. Не говорячи про регіони".

Експерт звертає увагу, що суттєві втрати змушують РФ перекидати комплекси протиракетної оборони з Калінінграда, щоб посилити ППО всередині країни. Побоюючись, що Україна битиме по важливих об'єктах (у тому числі ВПК) як на російських, так і на тимчасово окупованих територіях. А такі удари вже проходять.

"У зовнішньополітичній сфері бачимо, що РФ продовжує ІПСО "Майдан-3". Ворожа агентура намагається вбити клин між військовим та політичним керівництвом України з метою роздробити українське суспільство. Але результати 17-го засідання контактної групи щодо посилення обороноздатності України (формат "Рамштайн") продемонстрували і згуртованість нашого військово-політичного керівництва. І згуртованість наших партнерів, які вирішили створити коаліцію розвитку ППО в Україні. Заявляється про нові поставки. Та ж Німеччина передасть нам додаткову систему протиповітряної оборони Patriot на додаток до IRIS-T. Наші партнери чудово розуміють, що РФ активізує з настанням холодів ракетні, дронові удари, бомбові та снарядні, намагаючись завдати серйозної шкоди українській інфраструктурі, включаючи енергетичну", – зазначає Влад Волошин.

Зараз, наголошує він, проводиться активна розвідка за допомогою БПЛА. Саме з цієї опери – масована атака безпілотників на Київ 25 листопада.

"Головне завдання ворога – розтин нашої системи ППО з наступними ракетними ударами, – пояснює експерт. – Ми це розуміємо, наші партнери – також. Саме про це – створення коаліції ППО. Більшість країн, що входять до формату "Рамштайн", підтвердили, що продовжать допомагати Україні. Сподіваємося, що у США до кінця року ухвалять рішення про виділення військово-фінансової допомоги нам на 2024-й. І те, що цивілізований світ не відступить від своїх принципів. І допоможе нам боротися із російською агресією аж до перемоги".

Києву настав час вносити корективи у відносинах із Заходом

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін розмірковує так:

"Очевидно, що ми вступаємо у складніший час. Майже весь рік закордонні партнери України думали, як діяти в цій війні далі. Дивились на ситуацію на фронті, на те, що відбувається в РФ. Ми отримували чимало допомоги (хоч, зрозуміло, нам хотілося б більше). Захід активно надавав нам колишні "табу" танки, системи ППО, ухвалив рішення щодо надання винищувачів F-16, на яких вже проходять навчання наші льотчики. Але 2024-го нам точно доведеться складніше".

Усередині низки європейських країн, пояснює політолог, внаслідок демократичних процесів (виборів) відбувається зміна влади. Що веде до зміни підходів у допомозі Україні. З найяскравіших прикладів – Словаччина, де новий уряд припинив надання військової підтримки нашій країні. Щось подібне може статися з Нідерландами.

"Навіть у США, де вибори лише у листопаді-2024, ми вже бачимо пробуксування з ухваленням рішень щодо виділення нових пакетів військової допомоги для ЗСУ. На фоні політичної боротьби, що розгортається, республіканці пов'язують ті чи інші важливі для себе питання з виділенням допомоги Україні. У цій ситуації у нас не так багато інструментів, щоби якось впливати на ті самі США чи ЄС. А там, схоже, відбувається перегляд стратегії щодо російсько-української війни. У зв'язку із чим там можуть коригувати й допомогу Україні. Не можна виключати, що наступного року її поменшає – і військової, і фінансової", – прогнозує Олексій Якубін.

За його словами, ще один виклик полягає в тому, що з боку Заходу не проглядається перехід від власне надання допомоги – до певних зобов'язань щодо союзницьких відносин з Україною. Через підписання договорів про гарантії безпеки.

"Зрозуміло, що з вступом до НАТО у нас поки що проблеми. Але це могли б бути двосторонні домовленості з окремими країнами, – зазначає експерт. – Дискусія з цього приводу йде, але реалізації у вигляді певних документів наразі немає. Схоже, Києву настав час вносити корективи і у відносинах із Заходом, і щодо того, як саме має завершитись наша війна з РФ, коли може стартувати переговорний процес".

Читайте також на порталі "Коментарі" – що відбувається на дипломатичних фронтах: чи справді ситуація для нас погіршується.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини