Головна Новини Суспільство Війна з Росією Як Україна шукає вихід зі складної ситуації на фронтах: про що говорить позиція союзників
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Україна шукає вихід зі складної ситуації на фронтах: про що говорить позиція союзників

На фоні зволікання з узгодженням пакету допомоги Україні від США Росія розгортає новий масштабний наступ на нашій території, використовуючи всі доступні їй засоби

8 квітня 2024, 14:48 comments6767
Поділіться публікацією:

Ситуація на нинішній стадії російсько-української війни залишається вкрай складною для України. Противник не тільки тисне вздовж усієї лінії фронту і тероризує дронами та ракетами нашу енергосистему, а також цілеспрямовано стирає з лиця землі мирні міста, та явно готує нову хвилю наступу. Україна, у свою чергу, намагається послабити ворожий потенціал своїми дроновими ударами, які набувають все більш далекобійного відтінку. Але нам катастрофічно не вистачає допомоги партнерів, про що періодично пишуть самі західні медіа. Спеціально для порталу "Коментарі" експерти проаналізували те, що відбувається на військових і дипломатичних фронтах нашої війни.

Як Україна шукає вихід зі складної ситуації на фронтах: про що говорить позиція союзників

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Вашингтон і Берлін не хочуть відкидати ймовірність переговорів із РФ

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт із міжнародної політики Петро Олещук наголошує, що на війну дуже впливають затримки з допомогою Україні з боку союзників.

"Йдеться насамперед про США, – уточнює він. – Досі немає конкретики щодо отримання нами потужного пакету допомоги. І хоч як демократи, так і республіканці запевняють, що вони підтримують Україну у війні з РФ, але вже півроку як відсутній прогрес у сенсі прийняття найважливішого законопроекту. Як наслідок, Росія розгортає новий масштабний наступ на нашій території, використовуючи всі доступні їй засоби. Для країни-агресора немає обмежень. Вона і сама масово виготовляє зброю та боєприпаси, і регулярно отримує їх від Північної Кореї, Ірану, а також, як нещодавно стало відомо, зі сторони Китаю".

У результаті, продовжує політолог, Україні доводиться йти в оборону, намагаючись максимально використати наявні ресурси для ослаблення російського наступального потенціалу.

"З огляду на ситуацію, що склалася, наша країна продовжує шукати альтернативні шляхи впливу на неї. І тут, мабуть, найвиразнішим прикладом стали операції СБУ проти російських нафтопереробних заводів та інших стратегічних об'єктів економіки РФ. Масштабні атаки на російські НПЗ не лише вивели з ладу частину цих підприємств і вже вплинули на виробництво палива в країні-агресорі, а й поставили під сумнів РФ як експортера відповідних нафтопродуктів", – пояснює Петро Олещук.

За його словами, не дивно, що в РФ на цьому фоні поспішили оголосити у розшук керівника СБУ Василя Малюка, вимагати його видачі.

Водночас, зазначає експерт, такі наші операції викликають невдоволення у деяких партнерів України, насамперед тих, кого цікавить ціна на пальне.

"Але Україна продовжує діяти у цьому напрямку. І, як демонструє ситуація, має дедалі більш далекобійні засоби ураження російських об'єктів. Включаючи дрони, що літають за тисячу км і більше. Тож наша країна точно буде й надалі розвивати цей стратегічний напрямок. Створювати далекобійні засоби ураження, які атакуватимуть об'єкти РФ, що допомагають їй отримувати гроші для продовження війни", – прогнозує Петро Олещук.

На цьому тлі, зазначає він, з боку окремих представників Заходу та Китаю звучать заяви про необхідність переговорів між Києвом та Москвою (з явним натяком на те, що Україні доведеться поступитися частиною своїх територій). Крім того, з'явилася інформація в окремих західних медіа, що США та ФРН блокують запрошення України до НАТО на саміті у Вашингтоні, який відбудеться влітку (що підтвердила наша віце-прем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина).

"Очевидно, що ті ж Вашингтон і Берлін не хочуть відкидати ймовірність переговорів з РФ у найближчому майбутньому. І зберегти опцію обговорити як можливе поступлення з боку України невходженням нашої країни до НАТО", – вважає політолог.

Він резюмує: ситуація на військовому та дипломатичному фронтах залишається складною, але Україна активно шукає шляхи впливу на неї, зміни її на свою користь. І очевидно, що атаки російських НПЗ, на нафту загалом як ключову галузь російської економіки – це перспективний напрямок, якщо ми хочемо переламати ситуацію, упевнений Петро Олещук.

Україні потрібно продовжувати удари по території РФ

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній наголошує, що Україна перейшла в нову стадію війни, а саме – все більш активне перенесення її на територію РФ.

"Це удари вже не лише по військових об'єктах, включаючи аеродроми, куди долітають дрони СБУ за тисячу з гаком км, а й "виніс" НПЗ, які живлять військову техніку та економіку країни-агресора. Ідуть удари і по нафтопроводах. Це викликає невдоволення у деяких партнерів України, які хотіли б зберегти цілісність РФ. Звідси й "побажання" не бити по території Росії. Але нам слід дотримуватися виключно своїх національних інтересів. Продовжувати удари. Тим самим змушуючи партнерів ефективніше допомагати Україні", – пояснює експерт.

Це вже почала робити Європа, зазначає він. Певною мірою компенсуючи паузу у підтримці з боку США, викликану поглиблення Штатів у внутрішній порядок денний через вибори. Ми маємо робити висновки з того, що відбувається, переходити на ще більшу мілітаризацію економіки, виготовляти якнайбільше боєприпасів та озброєнь самотужки, упевнений Тарас Загородній. А для цього, за його словами, необхідно:

– збільшення кредитування підприємств ВПК (у тому числі за програмою 5-7-9, уникаючи кредитування агрборонів, міжнародних трейдерів тощо);

– вести страхування ризиків ВПК – компенсацію втрат підприємств під час ударів із боку РФ (це дозволить ефективніше інвестувати у ВПК);

— укладати довгострокові контракти (щоб підприємства могли планувати свою діяльність довгі роки);

— збільшити секретність підприємств ВПК.

Величезним позитивом стало б переміщення в Україну частини французьких та британських військовослужбовців

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Останнім часом Франція (заяви та дії керівництва якої викликають відверте захоплення), а також Великобританія чітко розуміють (і артикулюють це), що у разі програшу України програє весь Західний світ. Що сума вкладень зараз у потенційну перемогу України набагато менша, ніж кошти, які доведеться витрачати у разі нашого потенційного програшу. Німеччина як технократ не така активна, хоч звідти теж звучать правильні меседжі".

Безумовно, продовжує експерт, максимально допомагають нам країни Балтії, які більш, ніж явно відчувають вихідну від РФ загрозу. Але у них, зрозуміло, не такі великі можливості, як у Великобританії, економічних лідерів ЄС або тих же США, з якими, на жаль, останнім часом – проблеми.

"На жаль, процес виборів послабив нашу підтримку не лише з боку США, а й із боку Словаччини (до влади прийшли супротивники підтримки нашої країни), Польщі (блокування кордону). Найближчим часом слід очікувати, що саме Франція та Великобританія намагатимуться вести власну політику без озирання на США. Величезним позитивом стало б переміщення в Україну частини французьких та британських військовослужбовців. Не для відправлення на фронт, а для охорони, наприклад, українсько-білоруського, а також кордону України з невизнаним Придністров'ям. Це дозволило б нам ефективніше використовувати сили та засоби, які ми змушені зараз там тримати", – пояснює Іван Ступак.

Читайте також на порталі "Коментарі" – що відбувається на фронтах: які сценарії подальшої війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини