Головна Новини Суспільство Війна з Росією Три фронти України: перемоги, поразки та очікування
commentss НОВИНИ Всі новини

Три фронти України: перемоги, поразки та очікування

ЗСУ мають успіхи – десь локальніші, десь – ширші, пошук слабкого місця противника триває

23 серпня 2023, 12:35 comments2189
Поділіться публікацією:

У середу, 23 серпня, відзначається День державного прапора України. А на четвер, 24 серпня, припадає не лише День Незалежності України, а й – півтора роки з початку широкомасштабного вторгнення РФ в нашу країну. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ситуацію на всіх фронтах, включаючи зовнішньополітичний та інформаційний, а також поділилися прогнозом на майбутнє.

Три фронти України: перемоги, поразки та очікування

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

В найближчому майбутньому нас очікує розширення спектру одержуваних озброєнь, ефективне застосування всього для більш продуктивного наступу

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко розмірковує так:

"На військовому фронті Сили оборони України продовжують намацувати слабкі місця в обороні окупаційної російської армії з метою її прориву та виходу на оперативний простір. Звільнивши у результаті якнайбільше наших територій. Ми маємо успіхи – десь локальніші, десь – ширші. Пошук слабкого місця продовжується".

Паралельно з цим, зазначає експерт, точаться бої на політико-дипломатичному фронті. Один із найважливіших напрямів – продовження здобуття Україною різних видів озброєнь, у тому числі нових.

"Ми маємо успіх по американських літаках F-16, які нам готові надати Данія та Нідерланди. Працюємо над отриманням шведських винищувачів Gripen. Наголошуємо на важливості збільшення кількості та асортименту далекобійних ракет, що надаються нам, бронетехніки. І останні візити Зеленського були саме щодо розширення військової допомоги Україні", – пояснює Ігор Петренко.

Ще один дипломатичний контур, за його словами, це просування української формули миру. Експерт нагадує, що 5-6 серпня відбулися консультації в Джидді (Саудівська Аравія), триває підготовка до Глобального саміту миру, де вже на рівні глав держав обговорюватиметься відповідна формула Зеленського та можливості її імплементації.

"Продовжується і робота в ракурсі отримання необхідних Україні гарантій безпеки (йде предметний діалог з американцями, британцями, намагаємося залучити інші країни), а також створення Міжнародного трибуналу для покарання РФ за її військові злочини", – підкреслює Ігор Петренко.

Коментуючи ситуацію на інформаційному фронті, він зазначив, що ми активно розвінчуємо міфи росіян, усі їхні вкидання щодо України, нашого наступу тощо. Відбиваємо всякого роду прощупування на тему обміну територій на вступ до НАТО. Чітко стоїмо на своєму, оперативно реагуємо.

"Думаю, в найближчому майбутньому на нас очікує розширення спектру одержуваних озброєнь, ефективне застосування всього для більш продуктивного наступу та деокупації наших територій. Також прогнозую збільшення кількості країн, які згодні з нашою формулою миру та готові стати гарантами нашої безпеки. До кінця року намагатимемося вийти на конкретику з усіх цих питань", – резюмує Ігор Петренко.

Однією з найважливіших перемог України останнього часу є згода партнерів на навчання наших пілотів на винищувачах F-16, а також постачання цих літаків нашій країні

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников, коментуючи ситуацію на військовому фронті, наголосив, що ми входимо у фазу вирішальних боїв на передньому краї на низці напрямків. І їх результат, на його думку, продемонструє, якими є перспективи подальшої деокупації.

"Йдеться насамперед про південний напрямок – Запорізька область. Старомлинівка, Роботино і таке інше. Невеликі селища на передньому краї є потужним укріпрайоном противника, який обладнаний всіма видами фортифікацій, щільно замінований, з максимальною концентрацією сил і засобів. На певних ділянках ми дісталися головних ліній оборони ворога, займаємо висоти. Що відкриває можливість для операцій вже стратегічного характеру — через глибокий прорив оборони окупантів із просуванням, як мінімум, на другу-третю лінію. Якщо вони посипляться – будемо йти так далеко, як зможемо", – наголошує експерт.

На його думку, хорошим результатом було б просування від 15 і більше кілометрів залежно від ділянки фронту.

Під час тієї ж таки Харківської операції минулого року вдалося зробити величезний ривок, нагадує Богдан Мірошников. Сподіваємось, щось подібне вдасться і зараз.

При цьому, продовжує він, слід розуміти, що ми ще не кинули у бій основні сили. Поки що ми діємо на тактичному рівні. Притримуючи резерви для дій оперативно-стратегічного характеру. Такі умови поки що проглядаються у Запорізькій області, а також на півдні від Бахмута.

"На Куп'янсько-Лиманському напрямку, де росіяни атакують великими силами, ситуацію вдалося стабілізувати. Вони вже або не просуваються, або просуваються мінімально. Зрозуміло, що противник проводить перегрупування, відновлює втрати у техніці, створює ледь не нові армії. І нам потрібно бути готовими до ударів із будь-якого боку", – наголошує експерт.

На жаль, зазначає він, ми програємо інформаційний фронт.

"РФ за допомогою наших корисних ідіотів активно хитає тему корупції на закупівлях у Міноборони, у територіальних центрах комплектування (ТЦК – колишні військкомати), у військово-медичних комісіях. Зрозуміло, що диму без вогню не буває, але все далеко не так похмуро, як дехто намагається піднести, – упевнений експерт. – Крім того, ми часто ведемося на численні вкидання супротивника про те, що вони нібито розбили чергову колону нашої техніки, захопили черговий населений пункт. При цьому в різні канали заливаються старі відео, які не стосуються ситуації, з якою їх намагаються асоціювати. Активно насаджується (у тому числі через, на жаль, західні медіа), що Україна програє, що наш наступ – неуспішний. Неприємно й те, що в Україні деякі, схоже, почали активно готуватися до виборів, хоч війна ще в розпалі. Нам важливо зберігати максимальну єдність і адекватність, не занурюючись у внутрішні чвари, а спрямувавши всю свою енергію на досягнення перемоги над агресором".

Щодо ситуації на дипломатичному фронті, однією з найважливіших перемог України останнього часу Богдан Мірошников називає згоду партнерів на навчання наших пілотів на винищувачах F-16, а також постачання цих літаків до нашої країни після цього. Обговорюється також можливість надання нам шведських винищувачів Gripen.

"Сподіваємось на розширення та прискорення постачання потрібних нам озброєнь, включаючи американські танки Abrams (з максимально потужною бронею), багатоцільових винищувачів-бомбардувальників типу американських F-16, шведських Gripen, а можливо і французьких Rafale (з нормальними варіаціями самих літаків та ракет до них), отримання далекобійних ракет (тіх же ATACMS, які давно просимо)", – зазначає експерт.

Продовжуються пошуки варіантів миру та гарантій безпеки для України з боку інших країн.

"Зрозуміло, що наш головний гарант безпеки – ЗСУ, але й говорити про гарантії від партнерів також треба. У тому числі для зміни точки зору третіх країн — нібито нейтральних, які намагаються всидіти на двох стільцях. І завдання конференцій на кшталт тієї, що проходила в Джидді, де обговорювалася українська формула миру, схиляти якнайбільше держав саме до нашого бачення завершення війни та справедливого миру", – пояснює Богдан Мірошников.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому віддаляється питання деокупації Криму - які можуть бути варіанти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини