Головна Новини Суспільство події Глава ФГВ Рекрут може викликати увагу слідчої комісії Верховної Ради – ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Глава ФГВ Рекрут може викликати увагу слідчої комісії Верховної Ради – ЗМІ

У Раді хочуть створити слідчу комісію з питань розслідування діяльності керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, яку очолює Світлана Рекрут

19 червня 2020, 16:41 comments1828
Поділіться публікацією:

Глава Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут може опинитись під увагою слідчої комісії Верховної Ради, передають "Вєсті. Юа".

Глава ФГВ Рекрут може викликати увагу слідчої комісії Верховної Ради – ЗМІ

Повідомляється, що 17 червня комітет Верховної Ради з фінансової, податкової та митної політики схвалив постанову про доповідь голови НБУ щодо діяльності Національного банку у парламенті. Про це "НВ Бізнес" повідомив голова профільного комітету Данило Гетманцев.

В одному із пунктів постанови Верховної Ради, окрім інших, зазначається про необхідність доцільності створити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань розслідування діяльності керівництва Національного банку України та керівництва Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у 2014-2019 роках.

Так, з 18 липня 2019 року директором-розпорядником Фонду гарантування вкладів фізичних осіб призначена Світлана Рекрут. У ФГВ вона працює саме з 2014 року, періоду початку перевірки, який закладений у постанові ВР. І саме вона останні 5 років займалась питанням виведення неплатоспроможних банків з ринку.

У матеріалі повідомляється, що Рекрут всіляко відхрещується від начебто безрезультатно проробленої нею ж самою особисто та її відомством роботи і в усіх гріхах звинувачує бізнеси і особисто їх власників, які брали кредити в банках. При цьому в 2017-2019 роках саме Рекрут очолювала напрям управління активами та реалізації майна неплатоспроможних банків, а також займалась виведенням неплатоспроможних банків з ринку.

Однак в ці роки, як показує розслідування журналістів "Страна.Юа", у Рекрут були інші турботи. Наприклад, регулярним джерелом доходу у керівниці Фонду гарантування вкладів, за даними ЗМІ, в 2016-2018 були операції з нерухомістю за непрозорими схемами: дорого продати, дешево задекларувати.

За такою ж схемою, повідомляє автор, були проведені операції на аукціонах, в яких вигравав і отримував за безцінь товари її чоловік, або ж автомобілі, які не були задекларовані в декларації держчиновниці.

Автор пише, що ймовірно за такими "схемами" нинішня очільниця ФГВ діяла весь той час, як займалася активами та реалізацією майна неплатоспроможних банків. Це буцімто нині демонструє стан Фонду.

Як пише "НВ Бізнес", у меморандумі між Україною і Міжнародним валютним фондом (МВФ) останній звинуватив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у низькому рівні повернення активів, що фактично призвело до банкрутства ФГВ.

"Великий обсяг виплат після ліквідації близько 100 банків з 2014 року і низький рівень повернення активів призвели до банкрутства ФГВ", — йдеться у статті видання.

За період роботи у Фонді у Світлани Рекрут були всі шанси показати результативність, а не довести ФГВ до фактичного банкрутства, резюмує автор.

"Але, напевно, щось пішло не так. І зараз основний інструмент оправдування за неякісну роботу – спихання провини на інших і активна піар-компанія у ЗМІ, де Рекрут дає одне за одним інтерв'ю з надією виправдатись", — йдеться у матеріалі.

Наостанок повідомляється, що Тимчасова слідча комісія з питань розслідування діяльності керівництва ФГВФО вже зовсім скоро покаже, хто чим займався у 2014-2019 роках.

Раніше "Коментарі" розповіли про "чорну діру" Держрезерву України: мутні схеми, ненажерливі "миші" і шляхи вирішення проблеми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини