Головна Новини Суспільство Кримінал Мільйонний хабар, Байден і Burisma: що стоїть за резонансної спецоперацією
commentss НОВИНИ Всі новини

Мільйонний хабар, Байден і Burisma: що стоїть за резонансної спецоперацією

Експерти проаналізували для видання «Коментарі» сенсаційну новину про рекордний хабар в 6 млн доларів, який нібито намагалися дати представникам Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП)

15 червня 2020, 14:38 comments2363
Поділіться публікацією:

Офіс генерального прокурора проводить службове розслідування факту втручання в ЄРДР для перевірки закриття справи колишнього міністра екології Миколи Злочевського. Так, працівник Офісу генпрокурора підозрюється у скоєнні входу в Єдиний реєстр досудових розслідувань для перевірки інформації про закриття кримінального провадження за підозрою екс-міністра. Повідомляється, що закрити це виробництво за допомогою рекордного хабаря сумою в 6 мільйонів доларів керівникам антикорупційних органів намагалася група осіб. Однак 12 червня вони були затримані Національним антикорупційним бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратурою "на гарячому".

Мільйонний хабар, Байден і Burisma: що стоїть за резонансної спецоперацією

Як повідомляють одні джерела, причиною резонансної ситуації з хабарем стало питання про закриття справи екс-міністра екології Миколи Злочевського та газодобувної компанії Burisma (що б'є по ймовірному кандидату в президенти США від демократів Джо Байдену). Інші стверджують, що епізод, за яким пропонувалася неправомірна вигода, стосується причетності до заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку, виданого підконтрольному  олігарху-втікачу Сергію Курченку "Реал Банку", – і легалізації цих коштів. Сьогодні, 15 червня, Вищий антикорупційний суд (ВАС) взяв під варту (з альтернативою внесення застави в 84 млн 80 тис грн) першого заступника голови державної податкової служби в Києві Миколу Ільяшенка, якого підозрюють у спробі дачі цього самого  хабаря.

"Сама операція виглядає підозрілою"

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Старіков вбачає в ситуації політичну і оперативну складові.

"Якщо говорити про політичну, то я не бачу, що Україну втягують в американські питання. Швидше за все, це зроблено з метою залишити на посаді керівництво НАБУ і САП, яке "розкрило" таку справу", – зазначає ОлегСтаріков.

За словами експерта, який сам керував оперативними підрозділами, дуже підозріло виглядає оперативна складова даної операції.

"Жоден  корупціонер, який мислить тверезо, який заробив мільйони, і є цинічним, в правовому плані освіченим махінатором, не став би співпрацювати з посередником, чиє ім'я зараз називають загальнодоступні джерела інформації (мова про "агента НАБУ" Євгена Шевченка, який вже засвітився не в одній скандальній справі – ред.). Та й те, що операція була спланована і проведена НАБУ і САП, викликає у мене сумніви. Більше схоже на те, що нею керували інші спецслужби, а потім туди влізли представники НАБУ, до яких пізніше приєдналася і САП", – говорить Олег Старіков.

Насторожує експерта і те, що генпрокурор поки не відреагувала належним чином на цю справу.

"Але я міркую, виходячи з інформації, яка є у загальному доступі. Не виключено, що нам говорять далеко не все, – зазначає Олег Старіков. – Наприклад, те, що зараз йде взяття під варту фігурантів, причому з величезними заставними сумами, свідчить про те, що на це є певні правові підстави".

"Не хабар, а провокація"

Громадський діяч, кандидат юридичних наук Сергій Войченко вважає, що достатньо складно назвати те, що відбувається спробою дати хабар.

"На моє переконання, там вбачаються всі ознаки провокації, – говорить експерт. – Чоловік, який був посередником у цій схемі, є агентом НАБУ. І за теорією ймовірностей, немає навіть 0,001% того, що на цю людину вийшли "замовники". Швидше за все, це було його власною ініціативою – і надалі все набуло такого своєрідного розмаху".

Сергій Войченко сумнівається, що в цій справі можна говорити про захист інтересів держави.

"За логікою речей, НАБУ має боротися з корупцією. А, фактично, це кримінальне провадження виглядає так, наче хтось намагається дати представникам НАБУ або САП хабар за те, щоб вони щось зробили із справою, яка, в принципі, й так особливо не розслідується, – зазначає експерт. – Все це виглядає досить дивно. Особливо враховуючи, що мова, за деякими даними, йде про фігурантів справи Burisma. А це, як мінімум, є однією з ознак того, що це може бути використано під час американських виборів".

"Мета носить економічний характер"

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько називає 12 червня особливим днем в історії боротьби з корупцією в Україні .

"Саме тоді, – підкреслює експерт, – при спробі дати хабар астрономічного розміру (6 млн дол) попався чиновник компанії Burisma, а також ряд чиновників фіскальної та податкової служб. Хабар, зазначу, пропонували керівникам НАБУ і САП з метою закриття провадження у Burisma".

На думку Володимира Манька, цей випадок свідчить про те, що багаторічна історія боротьби з корупцією не призвела до перемоги над нею.

"Якщо такі кричущі випадки мають місце, то корупція і далі процвітає на території України. Можна тільки здогадуватися, скільки випадків хабарництва великого і малого існує в різних державних органах. Змінюються політики та назви інститутів, а корупція живе, – підкреслює політексперт. – У ході розслідування даного кейсу цікаво буде подивитися, до кого приведе розмотування клубочка. Це за умови, якщо його насправді будуть розмотувати, а не лише робити вигляд. Цікаво, хто саме виділив таку астрономічну суму на залагодження справи. Цей "хтось" може знаходитися як в Україні, так і за океаном".

Володимир Манько вважає, що якщо кінцевий бенефіціар закриття провадження знаходиться в Україні, то мета носить суто економічний характер. А саме – дати можливість компанії відновити добре ім'я, вигравати тендери на нові ділянки, збільшувати видобуток та прибуток тощо.

"Якщо ж кінцевий одержувач перебуває за океаном, то мета закриття справи – політична, – впевнений директор Communication group. – Таким чином, більше не буде нагоди піднімати кейс Burisma під час виборів в США. Адже до діяльності компанії причетний син лідера демократів Байдена, який має намір перемогти Трампа. Таким чином, після закриття виробництва в Україні, демократи усувають підстави для претензій з боку республіканців і покращують свої шанси".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини