Головна Новини Суспільство події Пожежі на Луганщині: як з'явилися і яку небезпеку вони несуть для екології України
commentss НОВИНИ Всі новини

Пожежі на Луганщині: як з'явилися і яку небезпеку вони несуть для екології України

На думку експертів, політику сюди приплітати немає ніякого сенсу

1 жовтня 2020, 15:51
Поділіться публікацією:

"Коментарі" дізналися у експертів, чим страшні лісові пожежі на Луганщині небезпечні в екологічному сенсі, а також що їх могло спровокувати.

Пожежі на Луганщині: як з'явилися і яку небезпеку вони несуть для екології України

"Наземним чином гасити пожежі величезною площею важко"

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна впевнена, що історія з пожежами на Луганщині в черговий раз продемонструвала всю ілюзорність перемир'я.

"У наявності всі ознаки, що це вогненні надзвичайні подіїї (НП) були спровоковані обстрілами з окупованих територій. Пару годин у всіх прифронтових районах в межах досяжності для стрільби утворилися десятки загорянь. Ніхто з місцевих після подібного досвіду (в цьому році вже траплялося подібне) не повірить, що це природа, стихійне лихо", — підкреслює Марія Золкіна.

За її словами, в таких моментах чітко простежується, кому потрібно перемир'я, а кому — ні.

"Наземним чином гасити пожежі величезною площею важко. Бракує води, потрібного ресурсу, навіть техніки, — пояснює аналітик. — Українська сторона з учорашнього дня просила надати гарантії безпеки для використання авіатехніки. Три літаки готові були гасить пожежі з повітря. Але таких гарантій нам вчора не дали. Їх отримали тільки сьогодні. І це показує реальний настрій російської сторони і окупаційних адміністрацій. Якби вони насправді хотіли врегулювання, не було б проблем дозволити літакам з учорашнього дня гасити пожежу на підконтрольній Україні території".

Марія Золкіна вважає, що за допомогою таких провокацій противник тримає українських військових в напрузі.

Аналітик пояснює: "З початку хиткого перемир'я активних перестрілок, як було раніше, немає. Але з тих пір наші "сусіди" з тимчасово окупованих територій тримають захисників України і місцевих жителів в напрузі таким варварським способом. Коли божевільний вітер, вони починають влаштовувати рукотворні пожежі . Ті охоплюють ліси, поля, населені пункти, дороги. Такий спосіб познущатися. Крім того, таким чином можуть змушувати представників ООС міняти місце розташування. Щоб військові залишали свої колишні позиції уздовж лінії фронту — і відсувалися. Одна справа, коли можете стріляти у відповідь на стрілянину, інше — коли на вас настає стіна вогню".

"Не думаю, що це пов'язано з виключенням Фокіна з ТКГ"

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт Влад Волошин не сумнівається, що саме обстріли — одна з основних причин пожеж, які охопили Луганську область.

"Трасуючі, запальні боєприпаси можуть створити при такому вітрі осередки займання. До того ж, в цьому році це вже не перший випадок. Кілька місяців тому були подібні обстріли, Луганщина також палала, — підкреслює експерт. — Та й у минулі роки російські бойовики активно використовували дану тактику. Саме на Луганщині, де є хвойна підстилка, очерети ".

При цьому, зазначає Влад Волошин, на непідконтрольною території, де схожі лісу і рослинність, чомусь немає таких масштабних пожеж. Що лише доводиться — вогняні НП на підконтрольній частині провокуються окупантами.

"Не думаю, що це якось пов'язано з виключенням Фокіна з ТКГ. Хоч сталося це в один день. І 11 обстрілів за минулу добу (максимум за вересень) виглядають підозріло. І все ж, мені здається, що окупанти просто давно готувалися припинити непотрібне їм перемир'я. Остаточно зрозумівши, що Україна не піде на поводу (не здійснить вибори в ОРДЛО, не виконуватиме політичну частину "Мінська" під диктовку Кремля), почали здійснювати провокації. Я попереджав, що восени почнеться ескалація. Боюся, ми бачимо її початок ", — говорить Влад Волошин.

"Евакуйовано понад 120 осіб"

Екологічний аспект лісових пожеж прокоментувала координатор програми з питань промислового забруднення ГО "Екодія" Марина Ратушна.

"Згідно з даними ГСЧС, орієнтовна площа, вже пройдена вогнем, більше 11 тис. га. Евакуйовано понад 120 осіб, є загиблі. Те, що відбувається небезпечно і своїми наслідками — згорають рослини, гинуть тварини, на випалену землю потім довго нічого не росте, — зазначає еколог . — Дерева, які все своє життя накопичували вуглекислий газ, згоряючи, виділяють його в атмосферу. Він парниковий, так що це впливає ще й на зміну клімату".

Крім того, продукти горіння від лісових пожеж небезпечні для здоров'я. Марина Ратушна підкреслює, що під час таких НП виділяються дрібні тверді частинки пилу. Ми їх не відчуваємо коли дихаємо. Але вони впливають на судинно-серцеву систему, легені. Можуть провокувати хвороби легенів і серця.

"Також продукти горіння подразнюють слизові оболонки очей носа, призводять до кашлю, — продовжує експерт. — На тлі пандемії коронавируса такі пожежі тільки погіршують ситуацію. Там, де забруднення повітря — рівень смертності більше".

Раніше "Коментарі" повідомляли, що число жертв від пожеж на Луганщині зростає.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини