Головна Новини Суспільство Наука та освіта Названа страшна катастрофа, яка вбила древніх мая
commentss НОВИНИ Всі новини

Названа страшна катастрофа, яка вбила древніх мая

Майя зуміли заснувати потужну, високорозвинену цивілізацію

3 жовтня 2020, 00:30
Поділіться публікацією:

Вчені досі намагаються зрозуміти, що призвело до загибелі стародавньої цивілізації мая, яка була відома своїм розвитком в області мистецтва, архітектури, математики, астрономії та інших сферах. Недавнє дослідження доводить, що мая частково постраждали від виверження вулкана. Таку інформацію надало видання Gizmodo.

Названа страшна катастрофа, яка вбила древніх мая

Піраміда майя

Експерти визначили точну дату виверження вулкана Ілопанго, який розташований на території сучасного Сальвадора. Це сталося приблизно 1589 років тому і було катастрофічним. Вчені припускають, що вулкан викинув близько 50 кубічних кілометрів магми та покрив шаром попелу 2 млн квадратних кілометрів. Виверження Ілопанго зробило райони, які населяли мая, непридатними для життя на десятиліття вперед.

До слова, у 2012 році геолог Геральд Хауг, який займається питаннями зміни клімату, припустив, що цивілізація мая також могла загинути в результаті посухи. Дослідження показали, що в регіоні між 800 і 950 роками нашої ери спостерігалося зниження опадів на 25-40%, а значить вода випаровувалася швидше, ніж її заповнювали дощі.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що вчені виявили палац мая, якому більше тисячі років.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини