Головна Новини Суспільство події Як локдаун може добити не епідемію, а українську владу: прогноз експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Як локдаун може добити не епідемію, а українську владу: прогноз експертів

Експерти розповіли, до яких наслідків ведуть нечіткі дії влади щодо карантину в Україні

1 грудня 2020, 19:10 comments1727
Поділіться публікацією:

Локдаун розбрату: уряд і партія влади поки не дають чітких відповідей про те, коли і як будуть вводити локдаун, хоч карантин вихідного дня вже обіцяли не продовжувати. Експерти розповіли "Коментарям", які помилки здійснені й чи може локдаун добити цю владу.

Як локдаун може добити не епідемію, а українську владу: прогноз експертів

"І ті протести, що ми вже бачили — лише легкий вітер перед бурею"

Політичний експерт Михайло Железняк вважає, що локдаун, коли б, на скільки і в якому вигляді його не ввели, цілком здатний прискорити падіння Зе-влади.

"Бізнес втомився від тортур, які йому влаштовують уряд, парламент і президент, які — фактично єдине ціле, тому що асоціюються з центральною владою. Весняний виборчий карантин, потім більш ніж спірний карантин вихідного дня, який нагадує повільну смерть для ресторанів, кафе і так далі. Адже основна їх виручка припадає саме на суботу-неділю. Тепер — розмови про локдаун під новий рік. Ще один удар під дих для малого і середнього бізнесу. Чаша терпіння підприємців не просто переповнена. Там вже — через край. І ті протести, що ми вже бачили — лише легкий вітер перед бурею", — прогнозує експерт.

Михайло Железняк порівнює кредитні "послаблення", які так піарять Зеленський і Шмигаль, з петлею на шиї бізнесу. Адже кредити, якими б вони не були, потрібно віддавати.

"Україна намагається під кальку копіювати європейський локдаун. Але ми за півроку не придумали нічого для економіки і медицини. А тому дочекаємося хвилі протестів від підприємців, як уже дочекалися хвилі захворювань. При цьому народ ще і "драконять" штрафами і перевірками. Фактично добиваючи знекровлених представників малого і середнього бізнесу, — акцентує експерт. — Упевнений, дуже швидко Зеленському і Ко згадають все — і невиконані обіцянки, і Велике будівництво на тлі недофінансування медичної сфери, і масу корупційних скандалів. І навряд чи вийде "перевести стрілки" на пару-трійку міністрів. До відповідальності будуть закликати всіх — і відразу. І локдаун з його згубними наслідками цілком може стати детонатором соціального вибуху, який змете цю владу".

"Краще б влада витрачали свої сили на створення можливості для кожного хворого отримати вчасно медичну допомогу і матеріальну підтримку"

Координатор проекту ГУрУ (Громадський Уряд України) Павло Себастьянович вважає, що навіть діючий карантин введений незаконно. Що вже говорити про локдаун, яким влада лякає народ.

"Не були витримані процедури, коли відповідальна за епідемії інституція оголошує тривогу, і влади на це реагують. В Україні влада діє, намагаючись повторити те, що роблять уряди інших країн. Але в розпорядженні нашої держави немає таких ресурсів, які є у розвинених країн", — підкреслює Павло Себастьянович.

До того ж, зазначає він, влада не показала, що вона здатна на проведення необхідних реформ. А це було і зараз є для України найголовнішим.

"Важливо і те, що багато вірусологів та епідеміологів заявляють: у нас не епідемія коронавірусу, а епідемія надлишкової цифрової паніки. Кожен день на нас обрушуються графіки, цифри, загрози... Але в повсякденному житті люди стикаються з простудним вірусом, який хоч і важко, але лікується, — каже Павло Себастьянович. — А кількість померлих в Україні в 2020 році від коронавірусу менша, ніж тих, хто покінчив життя самогубством. Тобто умови життя роблять більше вбивств, ніж "смертоносний" вірус. Тому локдаун я вважаю недоречним. Краще б влада витрачали свої сили на створення можливості для кожного хворого отримати вчасно медичну допомогу і матеріальну підтримку".

Нагадаємо, український лікар спрогнозував, скільки хвиль коронавірусу буде в Україні й коли пандемія припинитися.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Bujhm

1 грудня 2020, 20:06

Такой безмозглой власти в Украине еще не было. Если все это не делается специально.


Новини