Головна Новини Суспільство події В Україні через кілька років може закінчитися питна вода
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні через кілька років може закінчитися питна вода

На думку експертів, в найближчі роки проблема стане особливо серйозною

16 вересня 2020, 13:40 comments3179
Поділіться публікацією:

Народний депутат України Валерія Заружко поділилася думками експертів, які схиляються до різкого зменшення запасів питної води в Україні. Про це вона написала на своїй сторінці в фейсбуці.

В Україні через кілька років може закінчитися питна вода

У найближчому майбутньому, на думку експертів, Україна може зіткнутися з дефіцитом води. Причина подібних заяв у тому, що зима була практично без снігу. Саме це призвело до того, що у 2020 в Україні спостерігається найнижчий рівень води за сто років.

Сьогодні серед всіх країн світу Україна займає 125 місце за рівнем забезпечення водою. У порівнянні з багатьма європейськими країнами наш запас води дуже малий і становить навіть менше однієї тисячі кубічних метрів на людину.

"Для порівняння у Великобританії — це 5 тисяч кубометрів на людину, в Німеччині — 3 тисячі. Дефіцит води значно посилився цієї весни, тому що у нас була тепла зима без опадів і не відбулося наповнення наших природних джерел і басейнів внаслідок опадів", — прокоментував Андрій Нікітін, директор КП "Житомирводоканал".

Є ризики того, що деякі міста забезпечити водою не вдасться. Крім того, річки зникають зі стрімкою швидкістю: це пов'язано з тим, що в Україні не навчилися раціонально споживати воду. За прогнозами вчених, запасів води може вистачити до 2050 року, а що буде далі — незрозуміло. Попри це, в Державному агентстві водних ресурсів стверджують, що використання води підтримується приблизно на одному рівні і в водосховищах запасів більш ніж достатньо.

Ще більш безрадісна картина безпосередньо з питною водою. На думку президента Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок, артезіанську воду варто використовувати тільки для питного водоспоживання, бо вже сьогодні Україна масштабними темпами втрачає питну прісну воду. За словами експерта, це серйозна проблема, яка не може не лякати.

"Ми бачимо дефіцит питної води, при цьому не знаємо реальної кількості питної артезіанської води", — зазначила вона.

Еколог повідомила, що артезіанські джерела не пораховані державою. За її словами, в Україні немає жодного фахівця, який би міг сказати: "У нас на найближчі 50-100 років є така-то кількість питної артезіанської води".

"По-перше, потрібно провести моніторинг і зрозуміти поточну ситуацію. По-друге, треба заборонити використовувати унікальні джерела артезіанської води для потреб сільського господарства. Зараз це роблять, тому що законом не заборонено. Хоча, на мій погляд, це взагалі неприпустима, кримінальна аномалія ", — заявила фахівець.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні на 20% подорожчає вода.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини