Головна Новини Суспільство Війна з Росією Висновки 700 днів великої війни: що чекає нас далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Висновки 700 днів великої війни: що чекає нас далі

У війні на виснаження Україна потребує системної багаторічної допомоги

24 січня 2024, 10:35 comments3098
Поділіться публікацією:

Широкомасштабне російське вторгнення в Україну, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, триває вже 700 днів. Українські воїни та народ загалом демонструють чудеса мужності, але нам явно не вистачає підтримки. Секретар РНБО Олексій Данілов наголошує, що саме нерішучість міжнародних партнерів може завадити Україні здобути перемогу у війні з російським агресором, тому закликає їх проявити сміливість. Які висновки можна зробити на цьому етапі? Як ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Висновки 700 днів великої війни: що чекає нас далі

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Зупинити військову експансію РФ зможуть дві речі

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього (УІБ) Ігор Попов розмірковує так:

"Україна зберігає міжнародну коаліцію для своєї підтримки. Звичайно, наразі всі переживають через затримки з наданням фінансування та військової допомоги з боку США та ЄС. Але ці проблеми буде вирішено найближчим часом. Українська сторона проводить інтенсивні консультації з приводу варіантів подолання перешкод. Рішення американського Конгресу все ще залежить від внутрішньополітичної ситуації у США. Вже зняли свої кандидатури два кандидати від республіканців, тож шанси у Трампа зросли. І він, і Байден виграли праймеріз у Нью-Гемпширі. Природно, що дебати про стіну з Мексикою, міграційні закони та операції США за кордоном стають аргументами у політичному протистоянні. Але всі 700 днів повномасштабної війни США демонструють двопартійну підтримку України, і за будь-якого розвитку ситуації всередині американського політикуму вони не дозволять Росії виграти на українському театрі військових дій".

Європейський Союз, продовжує експерт, розглядає кілька варіантів обходу "угорського вето" на питання фінансової та військової підтримки України. За його словами, це може бути фінансування в рамках двосторонніх угод, спеціальна позика під гарантії ЄС або позбавлення Угорщини права голосу при ухваленні рішень щодо України.

"Євросоюз серйозно стурбований загрозою російської агресії проти членів ЄС, і багато країн уже збільшують свої військові витрати, посилюють збройні сили та потужності оборонно-промислового комплексу", – підкреслює Ігор Попов.

Він наголошує, що у війні на виснаження Україна потребує системної багаторічної допомоги. Саме на вирішення цього завдання спрямовано двосторонні договори щодо гарантій підтримки України.

"Перший такий договір уже підписано з Великою Британією, але їх зараз готується близько десяти, у тому числі з Євросоюзом. Усі документи передбачають отримання Україною фінансової та військової допомоги, розвідінформації, навчання військовослужбовців та інвестиції в українську оборонну промисловість", – пояснює представник УІБ.

Україна, нагадує він, провела кілька заходів щодо "формули миру" Володимира Зеленського, яка залишається основним та єдиним планом мирного врегулювання. За багатьма компонентами плану вже проводяться спільні дії, це стосується обмінів полоненими, радіаційної безпеки, проекту Grain From Ukraine. Створюються передумови щодо проведення Всесвітнього Саміту Миру на рівні глав держав.

"2024 буде важким, – попереджає Ігор Попов. – Російська армія може готувати резерви для наступальної операції. Українські сили оборони посилюють оборонні рубежі та, у свою чергу, планують контрнаступальні дії. Важливою військовою подією буде серія навчань НАТО у Східній Європі, яка розпочнеться з середини лютого. Це наймасштабніші навчання з часів холодної війни. Росія буде змушена концентрувати додаткові резерви у Західному та Ленінградському військових округах".

Експерт зазначає, що РФ демонструє готовність до війни на виснаження та навіть до ядерної ескалації.

"Економічна ситуація в Росії погіршується, але її промисловість може нарощувати виробництво боєприпасів та озброєння. Також російська армія отримує боєприпаси з Північної Кореї. Зупинити військову експансію РФ зможе лише посилення боєздатності країн НАТО та гарантії надання військової та фінансової допомоги Україні", – констатує Ігор Попов.

Російсько-українська війна поляризувала світ

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин звертає увагу, що ці майже два роки повномасштабної російсько-української війни можна порівняти із століттями розвитку військового мистецтва.

"Все відбувається стрімко. Методи та принципи ведення бойових дій кардинально змінюються протягом місяців, тоді як раніше на це витрачалися десятиліття, – пояснює полковник. — Так, на початку широкомасштабного вторгнення РФ намагалася йти бронеколонами дорогами. Захоплювати основні шляхи прямування. І якийсь час ця тактика приносила успіх. Але за лічені тижні, навіть дні, захисники України показали неефективність цієї тактики. Відмінно проявила себе територіальна оборона. Застосовувалися нові засоби ведення бойових дій. У хід пішли нові протитанкові засоби, надані нам союзниками, безпілотники тощо".

Росія вважала, зазначає експерт, що, маючи переважну перевагу на морі та в повітрі, в ракетах, перемога їй забезпечена у короткий термін. Однак Україна, не маючи, по суті, військово-морських сил і маючи вкрай обмежені можливості військової авіації та ППО, зуміла відтіснити супротивника на морі, а також (не одразу, але все ж таки) зробити небо більш захищеним.

"Незважаючи на потужний економічний, військовий, загалом ресурсний потенціал, РФ забуксувала. І змушена була звертатися за допомогою до Ірану та Північної Кореї – за безпілотниками, снарядами, ракетами. Зрозуміло, що й Україна без допомоги союзників (Заходу і не лише) навряд чи змогла б оборонятися так ефективно, як змогла", – наголосив Влад Волошин.

На його думку, головне у цій війні – не кількість ресурсів, не тактика та стратегія часів радянської армії, а наголос на високотехнологічних засобах, навченості та мотивованості особового складу. Передові методи ведення бойових дій ламають старі практики. Підручники з військової науки переписуються, наголошує експерт.

"Російсько-українська війна стала для всього світового співтовариства випробуванням. Вона глобалізувалася. У ній так чи інакше задіяні десятки держав. По суті, це бій демократичного та авторитарного світів, – зазначає співрозмовник "Коментарів". – І якщо ми не зупинимо агресора, не розіб'ємо його тут і зараз, війна може виплеснутися за межі України та Росії, ставши повноцінною Третьою світовою".

Наразі немає сумнівів, що російсько-українська війна поляризувала світ, вважає Влад Волошин. Чітко окреслено нову "вісь зла" (РФ, Іран, Північна Корея, Білорусь), яка підтримує світовий тероризм. Протиставляє свої "цінності" (тоталітаризм, деспотію, право сили замість сили права) демократичним, умовно західним (бо демократія — це не лише про Захід).

"Щоб перемогти нову "вісь зла", Україну треба не просто підтримувати, а дати достатньо озброєнь та боєприпасів для перемоги. Та й найдемократичнішому світу треба згадати, що добро буває з кулаками. І що краще діяти на попередження, аніж знову і знову із запізненням реагувати на удари авторитарного світу, – зазначає полковник. – Сподіваюся, наші закордонні партнери усвідомили, що Путіна та інших агресорів слід не просто стримувати, а й знищувати їхні режими якнайшвидше. Доки ще не стало пізно для всіх. Поки не спалахнула загальносвітова пожежа. Думаю, Україна цього року отримає необхідні засоби для звільнення своїх територій (що може зайняти певний час). А світова цивілізована спільнота зробить необхідні кроки для покарання збожеволілого кремлівського режиму та його союзників".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому санкції проти РФ виявилися беззубими: що зробити, щоб ситуація змінилася.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини