Головна Новини Суспільство події Топ-події тижня: як те, що відбулося відобразиться на майбутньому України
commentss НОВИНИ Всі новини

Топ-події тижня: як те, що відбулося відобразиться на майбутньому України

Цього тижня Росія вкотре довела – вона країна-терорист

11 червня 2023, 15:50 comments1816
Поділіться публікацією:

Перший повноцінний тиждень червня видався для України неймовірно складним. Окрім підриву російськими окупантами греблі Каховської ГЕС, активно обговорюються події на фронті, де ЗСУ розпочали певні наступальні дії. Експерти традиційно проаналізували для видання "Коментарі" топ-події минулого тижня (з 5 по 11 червня), а також їхній вплив на майбутнє України.

Топ-події тижня: як те, що відбулося відобразиться на майбутньому України

Підрив Каховської ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Підрив росіянами Каховської ГЕС був у центрі уваги протягом усього тижня

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що тиждень виявився дуже насиченим, що запускає низку серйозних процесів, пов'язаних між собою.

"Найважливіша тема тижня, що минає, яка точно обговорюватиметься ще довго – підрив росіянами Каховської ГЕС і ситуація навколо цього акту тероризму, екоциду. Рятувальна місія, реакція України (оперативна та логічна) та світу (далеко не настільки адекватна, як хотілося б), активізація волонтерського руху. Керівник фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія наголосив, що Росія вкотре довела – вона країна-терорист. Але всі її спроби перешкодити нашим наступальним діям не матимуть успіху. Швидше дадуть зворотну реакцію: світ дедалі більше переконується, що з росіянами ні про що не можна домовлятися. Вони порушують усі угоди, творять відверті акти тероризму, геноциду, екоциду", – наголошує аналітик.

Вона висловлює сподівання, що об'єднуватимуться не лише українці, а й світ навколо подолання цієї трагедії. А чергове злодіяння росіян у результаті зіграє проти них самих.

"Ми зазнали серйозного удару. Це одна з найбільших рукотворних катастроф за останні десятиліття, з наслідками доведеться боротися багато років. Адже постраждали не тільки сільське господарство, а ціла екосистема. Величезного удару завдано взагалі по економіці. І, звісно, це величезна гуманітарна катастрофа. Але ми обов'язково впораємося", – впевнена Олександра Решмеділова.

За її словами, ми вкотре переконалися, наскільки світова спільнота повільно реагує, явно не встигаючи за концентрацією подій, що відбуваються в Україні.

"Наша влада, наші люди реагували куди швидше, адекватніше, ефективніше. Евакуацію було організовано досить швидко. На екстрено скликаному засіданні РНБО ухвалили правильні рішення. Евакуйованих почали приймати Одеса, Кременчук, Миколаїв. Особисто була в Одесі, бачила, як там формуються волонтерські центри, як намагаються допомогти, – розповіла експерт. – Пошта у Херсоні паралізована – не встигає видавати все, що туди приходить. Сподіваюся, допомоги буде ще більше. Зі світових волонтерів поки що представлено лише маленьку та середню ланку. Великі або чекають, або зайдуть пізніше".

Підрив ГЕС, цей черговий варварський акт із боку росіян, активізував, за словами Олександри Решмеділової, зовнішній фронт переговорів, звернень. У тому числі із прицілом на отримання Україною адекватних гарантій безпеки на запланованому 11-12 липня саміті НАТО у Вільнюсі.

"Українська тема постійно у топах. На жаль, із трагічних приводів. Але є у нас і перемоги, які надихають не лише нас. Поки що очікуємо на серйозну реакцію представників НАТО на нове звірство росіян. Є з цього жорсткі заяви нинішнього генсека Альянсу – Єнса Столтенберга, який назвав те, що сталося, "обурливим актом, який ще раз демонструє жорстокість війни Росії в Україні". Є не менш цікава заява екс-генсека НАТО Андерса Расмуссена, що деякі країни блоку нібито можуть захотіти ввести війська до України, якщо на липневому саміті у Вільнюсі нам не нададуть реальних гарантій безпеки. Не забігатимемо вперед. Важливо дочекатися власне саміту. А до нього багато що ще може статися", – зазначає аналітик.

Вона нагадує, що цього тижня прозвучала пропозиція новообраного турецького президента Ердогана про створення комісії з розслідування трагедії на Каховській ГЕС.

"На його думку, комісія має включати представників як української, так і російської сторін. Думаю, що це демонструє реальне обличчя Ердогана. Не дивно, що такі пропозиції не зацікавили. Балів турецькому лідеру це не додало", – вважає Олександра Решмеділова.

Коментуючи заяву самопроголошеного президента Білорусі Лукашенка, який явно підспівує Кремлю, ретранслюючи російські меседжі у стилі "це все скоїла Україна", аналітик висловила впевненість, що той відповідатиме за всі злочини разом із росіянами. В свій час. У Гаазі. Якщо доживе.

"Тяжкий тиждень, багато болю, – констатує Олександра Решмеділова. – Але ми через цей біль стаємо сильнішими. Разом долаємо все. І обов'язково подолаємо. Важливо розуміти, що кожен день ми стаємо ближчими до перемоги. І що вона неодмінно буде. Як і обов'язкове покарання і росіян, які розв'язали цю війну, і тим, хто так чи інакше їм у цьому допомагав".

Нічим іншим не можна пояснити тотальне ігнорування найбільшої екологічної катастрофи десятиліття

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко міркує так:

"Підрив Каховської ГЕС - це основна і економічна, і політична подія цього тижня, наслідки якої ми розгрібатимемо довгі роки. Тільки на відновлення самої ГЕС та її інженерної інфраструктури, за розрахунками Укргідроенерго, буде потрібно близько 1 млрд євро. Скільки коштів і часу знадобиться на те, щоб ліквідувати наслідки затоплення прилеглих територій, зараз сказати неможливо. Але втрати економіки в будь-якому разі реально прорахувати, на відміну втрат екологічних. Адже внаслідок затоплення знищено безліч ендемічних видів, відновити які неможливо. Крім того, українці вкотре переконалися не просто в марності, а й у шкідливості абсолютної більшості міжнародних організацій, починаючи з ООН та Міжнародного комітету червоного хреста і закінчуючи типу "екологами" Грінпіса".

Юрій Гаврилечко наголошує, що навіть на 5-й день з моменту підриву ГЕС росіянами, для значної частини міжнародної спільноти "не все так однозначно". При цьому, зазначає він, у зоні лиха немає ЖОДНОГО представника тих, хто найгучніше кричить про неоднозначність.

"Лицемірство просто зашкалює, – констатує експерт. – Катастрофа з Каховською ГЕС, а точніше – ставлення до неї з боку практично всіх світових "екологічних" організацій говорить про те, що переважна більшість із них не має жодного відношення до екології. А вся їхня "боротьба" – не що інше, як просування/підтримка інтересів тих, хто платить за шум у ЗМІ. Нічим іншим не можна пояснити тотальне ігнорування найбільшої екологічної катастрофи десятиліття. На жаль, справлятися з нею Україні, спочатку, схоже, доведеться, переважно, самостійно. А весь світ виражатиме чергове "глибоке занепокоєння". Розраховувати на допомогу ми можемо, хіба що, від тих країн-партнерів, які нас і так уже підтримують у війні проти російської агресії".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: як уже змінився фронт – що очікувати найближчим часом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини