Головна Новини Суспільство події Тиждень під знаком поїздки Зеленського до США і не лише: що стало найголовнішим
commentss НОВИНИ Всі новини

Тиждень під знаком поїздки Зеленського до США і не лише: що стало найголовнішим

Зеленський на засіданні Ради Безпеки ООН представив план реформування Організації та повернення їй статусу гаранта миру та безпеки

24 вересня 2023, 14:45 comments3767
Поділіться публікацією:

З боями, що продовжуються, і повільним, але вірним просуванням вперед, з посиленням ударів по тимчасово окупованому Криму, з дуже щільною зовнішньополітичною діяльністю, Україна пережила черговий тиждень війни з Росією. Вже традиційно експерти проаналізували для видання "Коментарі" найбільш значущі, на їхню думку, події тижня, що минає (з 18 по 24 вересня).

Тиждень під знаком поїздки Зеленського до США і не лише: що стало найголовнішим

Джо Байден та Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Візит Зеленського до США, а також засідання у форматі "Рамштайн" – ключові події тижня

Політичний консультант Сергій Биков центральними подіями тижня вважає візит президента України Володимира Зеленського до США, а також засідання міністрів оборони у форматі "Рамштайн".

"Володимир Зеленський на засіданні Ради Безпеки ООН зробив найголовніше – представив план реформування Організації та повернення їй статусу гаранта миру та безпеки. Дорожня карта, озвучена президентом України, концептуально збігається з позицією президента США щодо розширення Радбезу. Саме участь у роботі Генасамблеї та Ради безпеки ООН можна назвати ключовим маркером візиту, який формує майбутнє для світу, а не лише для нашої країни та регіону", – вважає експерт.

Щодо зустрічі українського лідера з американським, то показовим тут Сергій Биков вважає те, що наші президенти регулярно зустрічаються та обговорюють, як реалізувати спільні національні інтереси. Це системотворча діяльність, упевнений він.

"Другий важливий захід – це засідання у форматі "Рамштайн". Воно ключове навіть не домовленостями про зброю (як і візит президента України до США та Канади). Засідання "Рамштайну" стали спільним координаційним центром оборонних відомств країн вільного світу, – пояснює експерт. – На цьому засіданні (вже 15-му), судячи з відкритої інформації, йшлося про "коаліцію здібностей", тобто розширення спільних можливостей країн вільного світу в координації та протидії загрозам".

Сергій Биков нагадує, що новий український міністр оборони Рустем Умеров виділив п'ять кластерів, на яких слід сконцентруватися: ППО, артилерія, авіація, ВМС та бронетехніка. Крім того, на зустрічі започаткували ІТ-коаліцію, яка дозволить створити можливості для оперативної координації між партнерами.

Вся увага була прикута до подій у США

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін поділився такою думкою:

"Цей тиждень пройшов під знаком американської поїздки президента України. Обговорювалося багато речей, які мають вплив на ситуацію у нас. Ситуація значно відрізняється від візиту Зеленського до США у грудні 2022 року. Тоді не було виступу в ООН, а зараз він там, у Нью-Йорку, представляв формулу миру, говорив про інші значущі речі. Намагався достукатися до умовно нейтральних країн. Навіть уперше зустрівся з президентом Бразилії. Нам важливо залучати країни Глобального півдня до проектів, пов'язаних із відновленням архітектури безпеки".

Не менш значущою експерт називає і поїздку Зеленського до Вашингтона, його зустрічі з провідними американськими політиками. За словами Олексія Якубіна, той факт, що цього року, на відміну від минулого, українському президенту не дали виступити перед Конгресом, показує зміну умов у Сполучених Штатах.

"Там уже видозмінилася (у більш вдалий для республіканців бік) конфігурація у Конгресі. І набирає обертів виборча кампанія наступного року, коли обиратимуть і президента, і ще низку представників парламенту. Це завжди поляризує республіканців та демократів. І ситуація з нашою підтримкою (військовою, фінансовою) так чи інакше пов'язується з внутрішньоамериканським розкладом. Тоді як правляча Демократична партія демонструє підтримку України, республіканці намагаються показати, що цю підтримку слід знижувати", – зазначає політолог.

Безумовно, продовжує він, ця поїздка до США пройшла для української делегації у складніших умовах, ніж роком раніше. Але поки що вдається домовлятися про продовження підтримки, навіть про її розширення.

"Щоправда, ситуація з тими ж ракетами ATACMS досі залишається невизначеною. Можливо, ми отримаємо невелику партію полегшеної версії цих ракет. Але офіційного підтвердження цьому поки що немає", – констатує Олексій Якубін.

Він також звертає увагу, що на тій самій Генасамблеї ООН виникла неприємна ситуація між Україною та Польщею. На тлі проблем з українським експортом був заочний обмін шпильками між президентами Зеленським та Дудою. Послідувала ціла низка випадів на адресу України з боку польських політиків.

"Це ще раз демонструє важливість серйозно ставитися до виборів, які намічаються у наших західних союзників (у жовтні-2023 у Польщі, у листопаді-2024 у США). Тому що в такий час стає більш напруженою внутрішня ситуація у тих чи інших країнах. Що впливає і на моменти, пов'язані із підтримкою України", – наголошує експерт.

На його думку, ще одна важлива тема тижня, що минає – Росія дала зрозуміти, що продовжить енергетичний терор. 21 вересня, вперше за півріччя, були масовані та цілеспрямовані удари по нашій енергетичній інфраструктурі.

"Немає сумнівів, що продовження слідує. Але ми до цього готовіші, ніж минулого року. І в моральному плані, і в сенсі посилення систем ППО/ПРО, і щодо підготовки власне енергосистеми", – наголошує політолог.

Також, за його словами, тиждень відзначився зростанням дискусії щодо меж війни.

"Як довго вона ще триватиме? Це питання все частіше ставлять всередині України, а також за кордоном. Видно, що на Заході розмірковують над тим, скільки у разі затягування війни там зможуть підтримувати Україну. Так, нам завжди кажуть, що до кінця війни. Але це поки що... Хто знає, що буде далі? Київ дав зрозуміти, що на заморожування не готовий. Але сам факт того, що сценарії закінчення війни обговорюються все частіше – яскравий приклад", – резюмує Олексій Якубін.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що може підштовхнути Київ та Москву до переговорів – який подальший сценарій війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини