Головна Новини Суспільство події Підсумки останнього тижня 2023 року: що стало ключовим для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки останнього тижня 2023 року: що стало ключовим для України

Очікувані нововведення у мобілізації викликали активну дискусію серед українців

31 грудня 2023, 13:47
Поділіться публікацією:

Останній тиждень 2023-го був насичений підбиттям підсумків року, що минає, прогнозами для України на рік прийдешній, обговоренням резонансного законопроєкту про мобілізацію. У п'ятницю, 29 грудня, Україна зазнала масованої ракетної атаки, кількість жертв якої (загиблі та поранені) перевищила сто людей і продовжує зростати. Можливо, цей черговий теракт з боку Росії підштовхне наших закордонних партнерів надавати більше і швидше підтримку Україні. За традицією портал "Коментарі" попросив експертів назвати найбільш значущі, з їхньої точки зору, події минулого тижня (з 25 по 31 грудня).

Підсумки останнього тижня 2023 року: що стало ключовим для України

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Багато викликів ми, на жаль, забираємо із собою у новий рік

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк головною подією тижня, що минає, вважає законопроєкт про мобілізацію, який, на його думку, дивно коментують багато представників влади.

"Також в останній тиждень 2023-го уряд погодив програму співпраці з ЄС на чотири роки, під яку нам обіцяють надати 50 млрд євро. Плюс – ухвалило Національну стратегію доходів. З одного боку, це структурний маяк Меморандуму з МВФ цього року. І добре, що встигли, – вважає експерт. – З іншого боку – до стратегії є чимало питань, особливо у представників українського бізнесу. І, на жаль, Офіс президента (руками Кабміну, який пропонує відповідний законопроєкт) планує знову спробувати "кинути" наших міжнародних партнерів фейковою реформою Бюро економічної безпеки (БЕБ)".

Тож, констатує Ярослав Железняк, усі виклики, зокрема викликані діями недалеких представників влади, ми, на жаль, забираємо із собою й у новий рік.

Законопроєкт про мобілізацію вимагає громадського, публічного обговорення

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов однією з найгостріших тем, що хвилювали суспільство цього тижня називає поданий Кабміном до Ради законопроєкт про мобілізацію.

"Я згоден на сто відсотків із президентом Володимиром Зеленським, що цей проєкт вимагає громадського, публічного обговорення. Тому що там є низка дуже складних та неоднозначних питань, пов'язаних як з більш ефективним процесом мобілізації, так і з демобілізацією. Ми реально стоїмо перед новими викликами. У 2022 році на хвилі піднесення національної самосвідомості у зв'язку з широкомасштабною російською агресією ми мали безліч добровольців. І якоїсь потужної мобілізації не знадобилося (хоча вона певною мірою, зрозуміло, проводилася). Але на другому році війни, вже навіть ближче до третього, Збройні сили України потребують поповнення, – наголошує експерт. – І забезпечити таке поповнення здатна лише ефективніша система мобілізації, ніж та, що ми маємо зараз. І питання це потребує вирішення вже найближчим часом".

Ще однією значущою (на жаль, у трагічному сенсі) подією минулого тижня став, на думку Миколи Спіридонова, масований ракетний обстріл України 29 грудня з боку держави-агресора.

"Багато руйнувань та жертв. Світова реакція була досить гострою. Пролунав заклик посла США в Україні Бріджіт Брінк щодо посилення допомоги для нашої країни. Були відповідні заяви з боку американського президента Джо Байдена, європейських лідерів. Пройшло екстрене засідання Ради безпеки ООН, скликане з цього приводу. Багато хто, звичайно, вважає, що ООН – це імпотентна організація, яка довела свою неефективність, не зумівши ні запобігати війнам, ні зупиняти їх. Проте обговорення на такому рівні подій російсько-української війни – це позитив для нас", – пояснює експерт.

Він звертає увагу, що одна із російських ракет під час цього обстрілу залітала на територію Польщі.

"Країни НАТО повинні розуміти, що, якщо вони рішуче не допоможуть Україні якнайшвидше перемогти, то війна вийде на їхню територію. І вже не епізодично, як колись уламки ракет і дронів падають на території тих же Польщі, Румунії, коли самі ракети та дрони періодично перетинають їхні кордони, – наголошує Микола Спіридонов. – Ще з важливого – США виділили останній цього року пакет військової допомоги Україні. Відомо, що ми отримали боєприпаси для систем ППО та артилерії, компоненти систем ППО, протитанкові системи Javelin та AT-4; більше 15 мільйонів патронів тощо. Сподіваємося, що у січні американський парламент схвалить, нарешті, багатомільярдний пакет підтримки нашої країни. Наближаючи нашу перемогу, важливу для демократичного світу. Та й для світу взагалі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — очікування від України, Заходу, Росії: як зміниться війна 2024-го.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини