Головна Новини Суспільство події Головні підсумки тижня – на чому варто зупинитись окремо
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні підсумки тижня – на чому варто зупинитись окремо

Україна прожила ще один непростий тиждень у битвах за свою незалежність та суверенітет

16 квітня 2023, 13:00
Поділіться публікацією:

Світлим Воскресінням Україна прощається з черговим тижнем протистояння російській агресії. Протягом цих семи днів тривало активне обговорення зливу секретних документів США, які стосуються і України. Не менш активним був галас навколо майбутнього контрнаступу ЗСУ, який, схоже, так лякає Кремль, що він поспіхом приготував механізми для прискореної мобілізації. Чим ще запам'ятався тиждень (з 10 по 16 квітня), які важливі для України події відбулися на внутрішній та зовнішній арені, як вони можуть позначитися на майбутньому, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Головні підсумки тижня – на чому варто зупинитись окремо

Україна. Фото: з відкритих джерел

Цього тижня ВР ухвалила низку важливих законопроектів

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера зазначає, що тиждень, що минає, як і все, що ми пережили, відбиваючи російську агресію, вкрай складний. Тривають обстріли та руйнування, навіть у великодні день та ніч.

"І все ж, у це свято, слід подякувати Богу та ЗСУ, що ми продовжуємо триматися, що ми відбиваємо атаки супротивника, що ми – впевнений! — Обов'язково переможемо. Потішимось також, що ще 130 українських захисників вдалося звільнити з російського полону на Великдень. Слід взагалі шукати більше приводів для оптимізму. І наступного тижня таких вистачало, наприклад, в економічному плані", – зазначає нардеп.

За його словами, в умовах, коли цілі регіони України лежать у руїнах, а економіці країни завдано колосальних втрат, дуже важливими є будь-які кроки до змін на краще.

"На минулому тижні ВР прийняла низку законопроектів, спрямованих на підтримку тих українців, які раніше взяли кредити, але після широкомасштабного російського вторгнення та його жахливих наслідків – зазнають великих труднощів із їх поверненням. Тепер змінено порядок нарахування відсотків, надані відповідні пільги. Це важливо для багатьох українців, – наголошує Сергій Магера. – Змінами до бюджету визначено і новий порядок використання Фонду регіонального розвитку. Тішить, що прийнято у першому читанні законопроект, який удосконалить підтримку та захист інвесторів".

І, звичайно, продовжує експерт, добре, що ВР повернула на час воєнного стану доплати в 30 тисяч військовим (незалежно від місця служби), поліцейським, представникам рядового та начальницького складу цивільного захисту. Це ще більше підвищить мотивацію щодо захисту країни, упевнений Сергій Магера.

"Для мене як депутата від Маріуполя важливою новиною тижня, що минає, стало те, що в Україні запускають наймасштабніший проект Mariupol.Reborn – щодо відновлення Маріуполя після його деокупації. Він буде реалізований за підтримки ЄБРР, Світового банку, USAID, компаній SCM та "Метінвест". Вже відомо, що на Mariupol.Reborn український бізнесмен Рінат Ахметов виділив 1,5 млн доларів, а також допомогти у відновленні Маріуполя після його деокупації готові також польські Варшава, Гданськ, Вроцлав і нідерландський Утрехт", – розповів Сергій Магера.

Суспільство розуміє – виплати військовим, поліцейським, представникам цивільного захисту зараз значно важливіші, ніж сите життя чиновників

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов одним із найбільш значущих рішень, ухвалених на минулому тижні Верховною Радою, вважає повернення доплат військовим, поліцейським та рятувальникам.

"Попереднє рішення про зняття цих доплат у 30 тисяч викликало обурення у суспільстві. Петиція із закликом повернути їх швидко набрала необхідну для розгляду кількість голосів. І парламент відреагував, запропонувавши аккумулювати відповідні кошти за рахунок скорочення зарплат держслужбовців та топ-менеджерів держпідприємств. Мені дозволили скористатися даними соціологічної компанії Active Group, які будуть опубліковані лише у понеділок. Відповідно до них, понад 80% українців підтримують рішення скоротити виплати держслужбовцям до десяти мінімальних зарплат, – зазначає експерт. – Тобто суспільство розуміє – виплати військовим, поліцейським, представникам цивільного захисту зараз значно важливіше, ніж сите життя чиновників та керівників держпідприємств".

За словами Миколи Спіридонова, слід також відзначити активну діяльність, яку розвинув Оксен Лісовий, який став у березні новим міністром освіти.

"Зараз досить активно йде обговорення вектора руху, яким має йти освіта України. Свої ідеї новий профільний міністр публікує, зокрема, у Фейсбуці, запрошуючи всіх до обговорення. Серед недавніх – певне спрощення шкільної програми, об'єднання низки предметів. Школярі й раніше були перевантажені, а зараз, коли багато хто перейшов на дистанційне навчання (спочатку через ковід, потім через широкомасштабне російське вторгнення) учні перевантажені ще й у психологічному плані. Лісовий пропонує зробити освіту більш прикладною, орієнтованою на реальний ринок праці, – розповів експерт. – Триває реєстрація та підготовка до національного мультипредметного тесту. Це дещо спрощена варіація ЗНО. За результатами тесту абітурієнти зможуть вступити до вишів. На жаль, є проблеми за кордоном – там не завжди українські діти, які вимушено на якийсь час покинули Україну, можуть пройти дане тестування. Наприклад, у Бельгії такої можливості немає. Потрібно цю ситуацію виправити, доки є час".

Таке враження, що нами та нашими західними партнерами готується щось велике та цікаве

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що розслідування щодо "зливу" певних документів Пентагону нібито секретного характеру стало однією з найбільш обговорюваних новин тижня.

"Дуже правильно українська влада комунікувала і поводилася щодо цього питання. Керівник Головного управління розвідки Міноборони України Кирило Буданов чітко зазначив, що бенефіціаром подібних "зливів" та тез, що сіють сумнів щодо міцності американо-української співпраці, є виключно РФ. Лише на користь рашистської федерації може відбуватися і просуватися подібне. Водночас, Буданов чітко дав зрозуміти, що Україна працює з американськими спецслужбами на всіх рівнях, зокрема щодо скандалу. Ситуація під контролем. Жодних змін у двосторонніх відносинах не відбувається (а саме цю тезу сильно розганяли деякі ЗМІ, зокрема на Заході, явно в російських інтересах)", – наголошує експерт.

Він запевняє, що переживати нам не варто. Є найвищий рівень довіри між українським та американським президентами, міністрами оборони, спецслужбами, наголошує Антон Кучухідзе.

"Цікавий момент, що випливає із ситуації зі "зливом" – Китай, який фігурує в одному з документів (нібито приховано планував передачу РФ товарів як мінімум подвійного призначення з метою підтримки агресора у війні проти України) про всяк випадок перестрахувався. Його МЗС зробив заяву у стилі – жодній стороні конфлікту ми ні зброї, ні чогось подібного не передаємо. Незважаючи на те, що справжність "злитих" даних ще не доведена, Китай вкотре продемонстрував, що не хоче навіть побічно підтримувати рашистську федерацію будь-якими комплектуючими, які можна використовувати для виготовлення озброєнь та боєприпасів. Також було наголошено, що офіційний Пекін посилить контроль за експортом до РФ. Безумовно, це на користь України", – пояснює експерт.

Слід також зазначити, продовжує він, що минулого тижня ЄС виділив чергові кошти на військово-технічну допомогу нашій країні, а з демократичних столиць світу все частіше звучать запевнення, що нас всіляко підтримуватимуть для перемоги над рашистами на полі бою.

"Хтось маніпулює з наших партнерів інформацією навколо майбутнього контрнаступу, хтось ні. Але все йде своєю чергою. Ми готуємось. І жодні "зливи" цьому не завадять, про що неодноразово заявило найвище військово-політичне керівництво країни. Деокупація продовжуватиметься. Логіка наступного тижня буде приблизно такою самою. Нарощування фінансової та військово-технічної допомоги Україні (і тут своє слово скаже чергове засідання у форматі "Рамштайн"), продовження розслідування щодо американського нацгвардійця, який нібито злив секретні документи в мережу. Чим далі, тим більше туману у зв'язку з цими "зливами". Таке враження, що нами та нашими західними партнерами готується щось велике та цікаве, що явно не сподобається РФ", – констатує Антон Кучухідзе.

Читайте також на порталі "Коментарі" — настав час припинити "СВО": про що говорить заклик Пригожина.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

16 квітня 2023, 12:44

Виплати звісно важливо. Але коли все державне мислення зведено тільки до них, виникає багато запитань про державу, яка так і не відбулась. Якщо все за ради виплат, тоді в чий власності цей військовий конфлікт? Зе Беня Абрамович Ролдугин Ротенберг Єрмак, пропагандисти скиглять, як у них юдеїв майно у ЄС арештовують. В кого найбільше лобі і під контролем вся фінансова система світу? Та і цифра 30 у тиждень розіп'яття Ісуса - символична.


Новини