Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яка мета нових повітряних ударів РФ по Україні: скільки вони триватимуть
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка мета нових повітряних ударів РФ по Україні: скільки вони триватимуть

Останній тиждень показав, що РФ змінила фокус у своїх повітряних атаках на Україну

28 березня 2024, 11:47
Поділіться публікацією:








Росія останніми тижнями різко посилила повітряний терор України. Йдеться не лише про низку масованих ракетних і дронових атак, а й про використання нових гіперзвукових ракет "Циркон". за пусковими установками яких розпочали полювання Військово-морські сили ЗСУ. Про що говорить повітряна війна останнього часу? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Яка мета нових повітряних ударів РФ по Україні: скільки вони триватимуть

Ракетний удар. Фото з відкритих джерел

РФ веде акцентовану атаку на наші генеруючі системи

Політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран наголошує, що Росія з початку повномасштабного вторгнення атакує нас ракетами різних типів. Згідно з останніми даними Генштабу ЗСУ, лише крилатих ми збили понад дві тисячі. Адже були й ті, що, на жаль, долетіли.

"Тож нічого особливо тут не змінилося, хіба що цілі. Атака ракетами – інструмент сучасної війни. Так на тому ж Близькому Сході воює Ізраїль зі своїми противниками, так атакують танкери єменські хусити, а по них б'ють США та інші союзники. Зараз РФ веде акцентовану атаку на наші генеруючі системи. Подібне було раніше, але не з таким акцентом. Останній тиждень показав, що РФ змінила фокус. Чітко йдуть удари з наміром знищити українську генеруючу систему", – зазначає експерт.

Це, нагадує він, і атака на ДніпроГЕС , яку невідомо, коли відновлять. І знищення генерації у Харкові. І подібні дії в Одесі та регіоні.

"Схоже, росіяни хочуть таким чином максимально послабити нашу промисловість загалом і зокрема ВПК, який останнім часом набрав обертів. А якщо не буде генерації, підприємства, зрозуміло не зможуть працювати. Відповідно, не буде нових снарядів, безпілотників тощо", – пояснює Віктор Таран.

Звернув він увагу і на другу тенденцію – ставка на знищення загалом нашої прикордонної інфраструктури.

"На російських пропагандистських каналах відкрито заявляють, що той же Харків слід стерти з лиця землі. По Сумах почастішали прильоти. Тобто агресор намагається створити демілітаризовану зону вздовж свого кордону з Україною хоча б на 50-60 км, влаштувавши фактично геноцид на тих територіях. Росія просто засипає їх ракетами та КАБами. На жаль, протиставити тим же КАБам, які вже летять і на Харків, ми зараз нічого не можемо. Своєрідним виходом із ситуації стала б ізраїльська система "Залізний купол", який збиває практично все, що летить. Але поки що, на жаль, переговори про його отримання не мали успіху", – констатує Віктор Таран.

Війна з наземною складовою перейшла і на повітряний театр бойових дій

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков вважає, що у виконанні РФ відбувається класична повітряна війна. Вона спрямована як на знищення систем ППО, аеродромного обладнання, баз, складів, так і на удари по енергетиці.

"Думаю, це може продовжуватися і в другому кварталі, причому за наростаючою, – попереджає експерт. – Наші ВМС вже заявили, що розпочали полювання на пускові установки. Тож це певною мірою контр-ракетна боротьба з нашого боку. Війна із наземною складовою перейшла і на повітряний театр воєнних дій. Швидше за все, такі атаки будуть продовжуватися доти, доки РФ остаточно не сформує стратегічні резерви. А їх країна-агресор має намір створити до кінця першого півріччя".

Олег Старіков припускає, що, якщо в російсько-українській війні на той час (приблизно перша половина літа) не вдасться знайти політико-дипломатичного рішення, то цей стратегічний резерв буде пущений у хід.

"Відповідно, – пояснює він, – побачимо посилення позиційної війни зі спробами продавлювання росіянами лінії нашої оборони на певних тактичних напрямках. Що може спричинити певні проблеми Сил оборони України. Нам доведеться перекидати ті чи інші оперативні чи стратегічні резерви для стримування противника".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Міненерго пояснили, чому РФ саме зараз почала масово бити з енергетики.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини