Головна Новини Суспільство Війна з Росією Сценарій переговорів України та РФ: чи справді йдуть торги, що стане вирішальним
commentss НОВИНИ Всі новини

Сценарій переговорів України та РФ: чи справді йдуть торги, що стане вирішальним

Хто б і який би мирний план зараз не просував, все вирішуватиметься на фронті

12 квітня 2024, 12:40 comments17493
Поділіться публікацією:

У квітні активізувалася тема гіпотетичних мирних переговорів. Стало відомо, що в середині червня у Швейцарії відбудеться саміт по українській формулі миру, яку не приймає Росія, тому її й не запросили на захід (хоч у Кремлі вдають, що самі відмовилися від участі). Свій новий "мирний план" пропонує Туреччина, але він є неприйнятним для України, про що вже заявили в Офісі президента. Не виключено, що Адміністрація президента США Джо Байдена намагається про щось домовитися з Кремлем, причому за рахунок України. А Дональд Трамп, який мріє повернутися в Білий дім, нібито готовий шантажувати як Україну, так і Росію, намагаючись посадити їх за стіл переговорів у разі, якщо знову стане президентом. Про що говорять дії та чутки у ракурсі переговорного кейсу? Чи є шанс на реальні переговори цього року? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Сценарій переговорів України та РФ: чи справді йдуть торги, що стане вирішальним

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Найближчі місяці стануть переломними у контексті мирних переговорів

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала наголошує, що будь-які мирні ініціативи ті чи інші країни пропонують, виходячи зі своїх національних інтересів.

"Та сама Туреччина хоче отримати більше геополітичної ваги, що є рівнозначним і поліпшенню економічного стану. Ердоган вже має посередницький досвід. Досить згадати переговори між Києвом та Москвою у Стамбулі навесні 2022-го (коли йшлося фактично про нашу капітуляцію та колонізацію, чого, на щастя, не сталося), укладену влітку того ж року за активної участі Анкари "зернову угоду", низку успішних обмінів полоненими", – нагадує експерт.

Але, уточнює він, хто б і який би мирний план зараз не просував/пропонував, все вирішуватиметься на фронті. Успіх чи неуспіх якоїсь зі сторін і визначить переговорні позиції.

"Що стосується саміту миру (точніше – конференції, тому що там тільки обговорюватимуть і рекомендуватимуть, але не прийматимуть рішення), який планується провести влітку у Швейцарії, Росія вже дала зрозуміти, що не буде там ні брати участі (хоч її і так не запрошували), ні прислухатися до його підсумків. Тож зустріч ця скоріше буде із прицілом на керівництво України. І саме йому зрештою скажуть – сідати чи ні за стіл переговорів з РФ у найближчому майбутньому. І обговорюватимуться, швидше за все, не лише українські, а й китайські, африканські, турецькі пропозиції. А рекомендації винесуть, знову ж таки, відштовхуючись від ситуації на фронті", – прогнозує Віталій Бала.

Він звертає увагу, що ЄС, який зараз фактично очолив президент Франції Макрон, а також Великобританія, зважаючи на все, стоять на тому, що зараз не час для переговорів. Мовляв, Україна має спершу зміцнити свої позиції, а Росія не виглядатиме переможцем.

"З огляду на це, – зазначає експерт, – найближчі місяці, схоже, стануть переломними у контексті мирних переговорів. Акцентую – з огляду на ситуацію на фронті".

На нас продовжать тиснути

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко розмірковує так:

"Коли міністр оборони США критикує Україну за удари по російських НПЗ, це звучить, м'яко кажучи, дивно. Чомусь на те, як РФ трощить українську енергосистему, знищивши буквально вчора Трипільську ТЕС, таких активних реакцій від керівника Пентагону не було".

І такі реакції/не реакції говорять про те, що деякі торги справді йдуть, вважає експерт. У тому числі між Вашингтоном та Москвою.

"Як розповідав мені адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародного правозахисного агентства WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, в американському політикумі справді все частіше обговорюється необхідність переговорів між Україною та Росією. Саме про це, схоже, – ганебне зволікання з виділенням нам допомоги. І саме про це – періодичні заяви Трампа (або приписувані йому), що він нібито швидко закінчить російсько-українську війну, якщо стане президентом. Ось тільки якою ціною?! За рахунок українських територій? Нонсенс, коли до США їде глава британського МЗС, намагаючись уламати Трампа перестати через своїх маріонеток у Конгресі блокувати виділення допомоги Україні. Чому наші політики, депутати, дипломати цього не роблять? Так вони мають не вилазити зараз із США, лобіюючи проукраїнські ініціативи, пояснюючи їхню важливість для самих американців", – наголошує Сергій Дойко.

За його словами, є питання і до Європи, звідки періодично звучать миротворчі заклики. Причому не лише від Угорщини, з якою давно все зрозуміло, а й з боку тієї ж Німеччини, канцлер якої боїться передавати нам ракети Taurus нібито через те, що Путін натисне тоді ядерну кнопку.

"То що, хай РФ продовжує знищувати нашу країну? А тим часом, на третьому році повномасштабної війни в Україні європейці мали багато часу, щоб зрозуміти, чого очікувати від Росії. Не справедливого миру – точно. Адже вона лише збільшує потужності свого ВПК. Тоді як ЄС тільки почав розгойдуватися у цьому напрямі", – наголошує експерт.

Той же Китай, продовжує він, просто зайняв вичікувальну позицію, презентувавши рік тому псевдомирний план, де одні гасла, але ніякої конкретики.

"І тепер КНР просто сидить на березі і чекає, коли повз пропливає труп ворога. Причому Китаю все одно – якого саме. Чи це буде знекровлена Росія, чи виснажений і напівроздавлений Захід (у разі програшу України), – пояснює Сергій Дойко. – У Туреччини теж свої ігри – спроба отримати політично та економічно дивіденди на російсько-українській війні".

У результаті ті, констатує експерт, хто нам допомагають, роблять це так, щоб ми могли вистояти (нехай і стікаючи кров'ю, на межі), але не перемогти. І така ганебна західна стратегія викликає праведний гнів у українців.

"Нема сумнівів, що на нас продовжать тиснути. І вороги, і деякі друзі, які не такі вже й друзі. Важливо, щоб зрештою той чи інший мирний план відповідав інтересам України, – упевнений Сергій Дойко. – Ми – жертва агресії, на нас напали. І саме агресор має понести покарання, а не жертва — постраждати ще більше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається довкола теми переговорів України та РФ: чому стільки розмов про саміт миру.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

киото

12 квітня 2024, 14:56

"Эксперты " вылаживают закидоны.В век технологий ,когда Земля это самая первая страна непонятно ли всем что людей просто держат за лохов.И фраза "Положим жизнь за матушку -( далее что угодно)-и это для недоумков.Доумки с миллиардами долларов в кармане,пусть миллионами -тоже неплохо ,доживут до положенного и постораются за близких своих.Ну а далее будет.Амерекосы вкидывают что НЛО существует.


Новини