Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому виник резонанс навколо законопроєкту щодо мобілізації: що найнебезпечніше
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому виник резонанс навколо законопроєкту щодо мобілізації: що найнебезпечніше

Над законопроєктом щодо мобілізації має розпочатися змістовна робота парламентарів

27 грудня 2023, 12:18 comments1977
Поділіться публікацією:

Внесений Кабміном до Верховної Ради законопроєкт про зміни в порядку мобілізації в Україні, військовому обліку та проходженні військової служби став однією з топ-тем року, що минає. Його коментують президент (він же верховний головнокомандувач) Володимир Зеленський, головком ЗСУ, генерал Валерій Залужний, різні експерти – і юридичні, і пов'язані з обороною. Що можна зараз сказати про цей законопроєкт з точки зору політики, соціальних моментів, військової необхідності? Яка ймовірність його ухвалення Радою? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому виник резонанс навколо законопроєкту щодо мобілізації: що найнебезпечніше

Мобілізація в Україні. Фото з відкритих джерел

Законопроєкт щодо мобілізації очікує суттєвих змін

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно вважає, що запропонований законопроєкт №10378 – один із найважливіших. Він, пояснює експерт, не просто відображає питання мобілізації, а й її – як частину військової стратегії та тактики наступного року.

"Не дарма Залужний 26 грудня, коли стали відомі деталі змін, що пропонувалися, дав брифінг із цього приводу. Де визнав, що незадоволений роботою ТЦК, прокоментував ідею електронних повісток, а також наголосив, що наша тактика наступного року має кардинально відрізнятися від того, що було 2023-го. Інакше ті проблеми, які він сформулював восени у статті The Economist, не вирішаться. Відповідно – треба міняти підходи. У тому числі у рамках мобілізації. Він також зазначив, що є розуміння вирішення 90% питань, із чим згодні і наші західні партнери. До речі, в тому самому тексті The Economist головком вказував і на необхідність змінювати підходи до мобілізації", – зазначає Олеся Яхно.

Коментуючи власне законопроєкт і реакцію на нього, він вважає зрозумілим, що посилення мобілізації не популярне у суспільстві. І ми це вже бачимо по коментарях низки експертів, політичних сил, загалом суспільства.

"І дуже правильно, що виступив Валерій Залужний, сформулювавши загальні підходи не лише щодо цього законопроєкту (зокрема пояснюючи його появу необхідністю поповнення Збройних сил України), а й військової складової взагалі", – вважає аналітик.

За її словами, далі цей документ мають подати нардепам представники Міноборони (як суб'єкт подання законопроєкту). А потім – розпочатись змістовна робота парламентарів.

"Швидше за все, законопроєкт очікують суттєві зміни, – прогнозує Олеся Яхно. – Там є норми, які викликають питання. І це нормально. Сподіваюся, в результаті конструктивних дискусій і логічних поправок ми отримаємо законопроєкт, який і допомагатиме ЗСУ, і не викликатиме відторгнення наразі цивільного населення. Що він у результаті матиме цивілізований характер".

Найнебезпечніше у цій ситуації – наростання суспільного невдоволення

Професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченко, політолог Ганна Малкіна розмірковує так:

"З політичного погляду законопроєкт дуже небезпечний – і дуже вдарить по рейтингах монобільшості. Саме тому зараз ми спостерігаємо своєрідний футбол: політичне керівництво намагається перекласти відповідальність за посилення мобілізації на військових, а військові на політиків".

Основна інтрига, на думку експерта, розгорнеться довкола остаточної редакції тексту законопроєкту.

"У тому вигляді, в якому він є зараз, закон навряд чи буде ухвалено. Просто банально не зберуть голосів. Тому якісь норми будуть виключені, – упевнена Ганна Малкіна. – Але навіть в урізаному вигляді закон буде вкрай непопулярним. Широкомасштабна війна триває майже два роки, усі, хто хотів воювати, вже давно на фронті. Тилове життя населення нормалізувалося, люди адаптувалися, пристосувалися до нової норми. І мобілізувати додаткових 500 тисяч людей навіть шляхом суттєвого обмеження їх у правах, буде проблематично".

Найнебезпечніше у цій ситуації – наростання суспільного невдоволення, попереджає політолог. Без підтримки населення, пояснює вона, війну виграти не можна, а протестні настрої, якими може скористатися супротивник, є реальною загрозою державності загалом.

"Влада опинилась у патовій ситуації, – констатує Ганна Малкіна. – З одного боку – мобілізація потрібна, тут без варіантів. З іншого боку, влада не може мотивувати людей прийняти цю необхідність. З огляду на ослаблення підтримки західних партнерів у суспільстві починають витати песимістичні настрої. Ситуація дуже складна".

Читайте також на порталі "Коментарі" – мобілізація в Україні: плюси та мінуси нового законопроєкту.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/

Новини