Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи піде Кремль на відкрите посилення мобілізації – чим відповість Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи піде Кремль на відкрите посилення мобілізації – чим відповість Україна

Росії потрібне посилення мобілізації, щоб наприкінці грудня-січні активізувати наступальні дії

30 серпня 2023, 14:58 comments4612
Поділіться публікацією:

З'являється все більше повідомлень, що російський диктатор Путін оголосить у вересні після т.зв. Єдиного дня голосування (той намічений на 10 вересня, коли в РФ та на захоплених нею територіях України пройдуть виборні кампанії різного рівня), про мобілізацію. У Головному управлінні розвідки (ГУР) Міноборони також попереджають, що Росія готується до великої мобілізації. При цьому зазначається, що країна-агресор щомісяця різними методами мобілізує десятки тисяч людей. В Україні ж від початку широкомасштабного російського вторгнення відбуваються "абсолютно планові" мобілізаційні заходи, запевняє член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. Чи піде Кремль на відкрите посилення мобілізації? Якщо так – до чого це може призвести? Як оцінюєте мобілізацію в Україні, зокрема роботу територіальних центрів комплектування (ТЦК)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи піде Кремль на відкрите посилення мобілізації – чим відповість Україна

Мобілізація в Росії. Фото: з відкритих джерел

Порівняно з 2022-м, до 2023 року Кремль підготувався ретельно у плані мобілізації

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич вважає, що РФ, як і рік тому, максимально відтягує оголошення мобілізації для звичайних громадян.

"2022-го, після провалу бліцкригу, Кремль ставив на створення та залучення у війні проти України приватних військових компаній. Саме так з'явився "Вагнер" у фронтовому форматі – із ув'язненими. Пізніше підтягнулися інші ПВК, – зазначає експерт. – При цьому часткову мобілізацію, яка викликала чимало невдоволення, оголошувати восени все ж таки довелося".

За словами Ігоря Тишкевича, до 2023 року Кремль підготувався ретельніше.

По-перше, тепер на законодавчому рівні дозволено призив ув'язнених.

По-друге, законодавчо дозволено підписання контрактів не лише з ув'язненими, а й з тими, хто перебуває у слідчих ізоляторах. Окремим законом допускається, що людина, яка підписала контракт, звільняється від кримінальної відповідальності.

"Тобто людина ще не засуджена, її вина не доведена, але їй пропонують – йди, послужи півроку-рік, а після цього, незалежно від того, винен ти чи ні, будеш чистий перед законом. Враховуючи, що через російське слідство на рік проходить близько 670-680 тисяч осіб, не менше 400 тисяч із яких потрапляє до СІЗО, а з них – не менше 200 тисяч вирушає відбувати термін покарання – це досить потужний мобілізаційний потенціал. І була вже інформація, що через адвокатів такий шлях росіянам пропонували", – наголошує експерт.

Другий напрямок – зміна законодавства, що дозволяє призов іноземців. Насамперед трудових мігрантів із країн Центральної Азії, уточнює Ігор Тишкевич. Їх відловлювали та давали вибір: депортація чи контракт – і на війну.

Третій напрям, найболючіший для України – прихована і не прихована мобілізація з-поміж українців, які виїхали на територію РФ, а також серед тих, хто проживає на окупованих територіях.

"Усі ці мобілізаційні механізми (що дозволяють РФ призивати щомісяця близько 40-50 тисяч осіб для поповнення втрат) не помітні для переважної кількості росіян, – розповідає Ігор Тишкевич. – І завдяки цим механізмам Кремль розраховує спокійно дійти до Єдиного дня голосування. До речі, в Інституті майбутнього ми ще на початку року писали, що, якщо в РФ і буде нова хвиля мобілізації, то восени після виборів".

Наявними силами країна-агресор поки що здатна більш-менш утримувати лінію фронту. Але для отримання певних переваг, заради демонстрації необхідності "заморозки", РФ необхідно досягти хоч якихось успіхів на фронті, пояснює експерт.

"Нагадаю, що наприкінці 2022-го, на початку 2023-го окупанти намагалися штурмувати Соледар та Бахмут, щоб після їхнього захоплення вийти на оперативний простір та загрожувати Слов'янську, Краматорську тощо. Соледар знищили, поклавши величезну кількість своїх вояків. Бахмут захопили лише у травні, також із величезними втратами. А далі рухатись сил уже не було. Зараз Росія робить ставку на нову наступальну операцію взимку 2023-2024 років. Її ВПК набирає хід, постачаючи вже більше техніки та боєприпасів, ніж на кінець 2022 року. І, схоже, Кремль має надію на перелом ситуації, перехоплення ініціативи. Тому цілком логічно, що у жовтні-листопаді може бути оголошено мобілізацію. Для того, щоб наприкінці грудня-січні активізувати наступальні дії", – прогнозує Ігор Тишкевич.

Щодо української мобілізації – вона не закінчується, зазначає експерт. І необхідна як для того, щоб поповнювати фронтові втрати, так і щоб давати відпочинок тим, хто давно воює і потребує ротації. У разі подальшого затягування війни мобілізація йтиме активніше, упевнений Ігор Тишкевич.

"Мобілізація триватиме, допоки триває війна. Більше того – посилюватиметься, – запевняє Ігор Тишкевич. – І я згоден з керівництвом Міноборони та Генштабу, які наголошували на необхідності сприймати мобілізацію – як подяку тим, хто на фронті, з боку тих, хто поки що перебуває в тилу".

Оцінювати мобілізацію в Україні непросто – останнім часом ми стали свідками багатьох скандалів у ТЦК

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Від країни-неадеквата, країни-агресора можна очікувати будь-чого. Тим більше, коли біля її керма стоїть старий маразматик, який давно відірвався від реалій, втратив розум разом зі своєю клікою".

Отже, констатує експерт, відкрите посилення мобілізації з боку Кремля цілком імовірне. А аргументувати це можуть чим завгодно.

"Наприклад, тим, що НАТО вкотре оточило решестан, а тому треба терміново "захищати" країну. Загонять покірливе російське стадо на проходження військової служби, після чого можуть або одразу кинути це "гарматне м'ясо" на фронт, або ж трішки його підготувавши", – припускає Сергій Войченко.

Це, вважає він, призведе до чергового відтоку з країни частини росіян, які не бажають гинути за інтереси тих, хто ґвалтує країну, ставлячись до народу як обслуговуючого персоналу.

"Оцінювати мобілізацію в Україні непросто. Останнім часом ми стали свідками багатьох скандалів у ТЦК. Як і скрізь, там є і гідні люди, і відверті негідники. І не можна всіх — під один гребінець. Інше питання, що відсутність мотивації у громадян викликає величезне занепокоєння. І хоч би як ТЦК тут не працювали, є питання до влади. Можна згадати Другу світову війну, коли на фронт вирушали всі. У тому числі діти можновладців, аж до самої верхівки. Подібне було і в СРСР, і за кордоном. У нас, на жаль, такого зараз не проглядається, – зазначає експерт. – У простих українців це викликає зрозуміле обурення. Як і безглузді витрати держкоштів на будівництво стадіонів тощо. Коли на тебе нападають – треба захищатись, а не робити ремонт у квартирі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які очікування від вересня – про що говорять заяви Зеленського.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини