Головна Новини Суспільство події Що відбувалося в Україні та навколо неї: про що говорять гучні обговорення цього тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувалося в Україні та навколо неї: про що говорять гучні обговорення цього тижня

Резонансні статті у закордонних медіа, присвячених Україні, опинилися у центрі уваги цього тижня

5 листопада 2023, 14:05 comments1244
Поділіться публікацією:

Протягом тижня Україна попрощалася із жовтнем і, схоже, з деякими ілюзіями. У листопад ми входимо з новими викликами, у тому числі в ракурсі зниження підтримки з боку партнерів, загострення на фронті, нового витка ядерного шантажу з боку РФ. Вже традиційно спеціально для видання "Коментарі" експерти проаналізували найбільш яскраві, на їхню думку, події минулого тижня (з 30 жовтня по 5 листопада), а також їхній вплив на майбутнє України.

Що відбувалося в Україні та навколо неї: про що говорять гучні обговорення цього тижня

Володимир Зеленський та Валерій Залужний. Фото: із відкритих джерел

Ми бачимо чергові частини загальної картини торгу, що зараз йде навколо України

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко акцентує увагу на гучних статтях у закордонних медіа, присвячених Україні. І на обговоренні цих статей.

"Це і стаття TIME, де серйозно пройшлися по Зеленському. Причому матеріал підняв чималу хвилю в Україні. І, як на мене, це добре. Почали обговорюватися проблеми, про які давно слід говорити. Своєрідним продовженням теми, заданої статтею TIME, а скоріше навіть відповіддю на неї стала стаття головкому ЗСУ Валерія Залужного в The Economist. Його колонка писалася явно досить довго і ретельно. Це глибокий, продуманий текст, який препарує російсько-українську війну та проблеми, з якими в ній зіткнулася наша країна на другому році широкомасштабного вторгнення РФ. Паралельно із колонкою вийшло й інтерв'ю головкому", – зазначає Андрій Єрьоменко.

Він наголошує, що тези, які виклав Залужний, не особливо сприйняли представники Офісу президента.

"Таке враження, що ми бачимо чергові частини загальної картини торгу, що зараз йде навколо України, – вважає експерт. – А торг такий явно йде, про що сигналізують і події в американському Конгресі, і хитання в Європі, включно з черговим витоком загострення українсько-польських відносин на тлі намірів тамтешніх перевізників заблокувати наш кордон".

На думку Андрія Єрьоменка, серед яскравих подій минулого тижня можна згадати скандал навколо реконструкції Софії Київської. Раніше, пояснює він, такі скандали фокусувалися лише на місцевій владі.

"І я навіть підозрював, що це дії центральної влади з метою відібрати у них бюджети, – зізнався співрозмовник "Коментарів". – Але зараз у цей потік потрапила вже власне офіційна влада. І це вже цікаво".

Цікавим вважає Андрій Єрьоменко і те, що вистрибнув екс-радник глави Офісу президента Арестович із якимись програмними заявами.

"Виглядало це як анекдот. Я не ставив би на те, що він покаже якийсь значний результат на виборах, якби вони не відбулися (до речі, ця тема теж актуалізувалася). Але немає сумнівів, що своїм епатажем Арестович радуватиме нас ще довго", – прогнозує експерт.

Колонка головкому ЗСУ Валерія Залужного у The Economist вийшла з дуже сильними тезами

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь міркує так:

"Мабуть, найбільш яскравими подіями тижня, що минає, стали дві статті, присвячені Україні. Це і гучна стаття в TIME, де пройшлися по темі корупції, у тому числі в Міноборони, а також щодо нібито конфлікту між українськими політиками та військовими. І колонка головкому ЗСУ, генерала Валерія Залужного у The Economist з дуже сильними тезами. Це все прояв зовнішньої політики, який впливає і на внутрішню. На нас із вами".

В інформаційному просторі, продовжує експерт, ми бачимо дедалі більше проявів скорочення допомоги Україні. І з боку Європи, і США.

"Це відбувається на фоні погіршення ситуації на фронті, зниження ділової активності, – наголошує Руслан Соболь. – Поганий знак для нашої економіки. А тут ще й такі статті... І інші, де йдеться про те, що Україну вже схиляють до переговорів із РФ на невигідних умовах. Диму без вогню, звісно, не буває. На жаль, ми маємо менші результати контрнаступу ЗСУ, ніж сподівалися. У тому числі через недостатнє оснащення наших військових необхідними видами озброєнь. На жаль, відчувається втома від війни. І в самій Україні, і з боку наших партнерів.

На думку експерта, зовнішні обставини вказують, що настав час нам нарешті визначитися з критеріями перемоги. Виходячи з реалій, які є, а не які б нам хотілося.

"Мені здається, для нас як для суспільства – кінець війни, перемога – це надійні кордони, потужна економіка, тісні зв'язки з ЄС, можливий вступ в НАТО. Але не факт, що те, що нам хочеться, вдасться досягти. Хоч ми, безумовно, намагатимемося. Однак відповідь на те, що для нас буде перемога, як жити після неї, як жити, якщо ми не досягнемо тих критеріїв перемоги, які намалювали нам або намалювали ми самі, слід шукати тут і зараз", – констатує Руслан Соболь.

Читайте також на порталі "Коментарі" — США зменшують допомогу Україні: про що говорить те, що відбувається, і чому Байден може піти ва-банк.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини