Головна Новини Суспільство події Проривний тиждень для України: що найголовніше і якими будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

Проривний тиждень для України: що найголовніше і якими будуть наслідки

Отримання необхідного озброєння та боєприпасів посилять не лише позицію ЗСУ на фронті, а й дипломатичну позицію України

28 квітня 2024, 13:00 comments2566
Поділіться публікацією:

Тиждень з 21 по 28 квітня видався для України досить позитивним щодо отримання довгоочікуваної підтримки з боку США. Включаючи ракети ATACMS. Залишалася "гарячою" тема мобілізації, особливо у світлі рішення МЗС обмежити консульські послуги для військовозобов'язаних українців, які перебувають за кордоном. Активно обговорювалася підготовка до червневого саміту миру у Швейцарії, який всіляко намагається зірвати Росія. Продовжувався дипломатичний тиск на Китай, який грає у псевдомиротворчість, по суті, допомагаючи росіянам продовжувати агресію проти України. Про найважливіші події тижня та їх значення для України порталу "Коментарі" розповіли експерти.

Проривний тиждень для України: що найголовніше і якими будуть наслідки

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Дочекалися важливих рішень щодо поставок західної військової допомоги

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов звертає увагу, що цього тижня було ухвалено кілька важливих рішень щодо постачання західної військової допомоги до нашої країни.

"Після місяців консультацій, рішення все ж таки були позитивними. І вони можуть вирівняти співвідношення бойових потенціалів із російською армією на низці напрямків, – зазначає експерт. – Відповідне рішення Конгресу США оперативно підписав президент Джо Байден, а перша партія озброєнь уже постачається до української армії. Оголошено про великий пакет британської допомоги".

Ігор Попов нагадує, що відбулося і чергове засідання формату "Рамштайн", учасники якого обмінялися планами, вже виходячи із затвердженого рішення про надання американської допомоги.

"У своєму виступі на цьому засіданні президент України Володимир Зеленський виділив пріоритетні потреби для ЗСУ: це снаряди 155 калібру, додаткові системи протиповітряної та протиракетної оборони, а також далекобійні ракети. Ураження російських об'єктів на території Криму підтверджує отримання та бойове застосування ракет ATACMS, ймовірно, це вже більш досконалі ракети з великим радіусом дії. Також на засіданні групи "Рамштайн" говорили про посилення виробництва бойових безпілотних систем, у тому числі через залучення іноземних інвестицій в український оборонно-промисловий комплекс. Українські інженери створили новітні модифікації дронів різного призначення, і їхнє серійне виробництво є одним із важливих завдань", – наголошує експерт.

За його словами, отримання необхідного озброєння та боєприпасів посилять і дипломатичну позицію України. А саме зараз відбувається активний обмін міжнародними візитами на найвищому рівні.

"Представники адміністрації США та європейських урядів відвідували Китай, готується візит Сі Цзіньпіна до Європи, після цього ймовірно до Китаю полетить російський диктатор Володимир Путін. Напередодні Глобального саміту миру столиці найбільших держав виробляють свою позицію щодо деталей плану мирного врегулювання. І оснащення української армії достатньою кількістю озброєння є важливим аргументом для протидії завищеним очікуванням Кремля", – констатує Ігор Попов.

Вся країна в очікуванні набрання чинності закону про мобілізацію

Кандидат економічних наук, екс-директор із розвитку бізнесу АТ "Укрзалізниця" Андрій Рязанцев міркує так:

"Безперечно, важливим стало остаточне затвердження (підписом президента) допомоги Україні від США. Це необхідно і для фронту, і для якіснішого захисту тилу від ворожих ракетних та дронових атак. Під загрозою вже не лише енергетичні об'єкти, а й лікарні. Також із позитиву – розблокування найбільших пунктів перетину на українсько-польському кордоні. Звільнення кордону від блокування польськими фермерами відкриває більші можливості для нашого експорту, що сприяє підтримці економіки".

І, звичайно, продовжує експерт, вся країна очікує на введення в силу закону про мобілізацію. Багато аспектів обговорюється. Важливо, акцентує він, щоб мобілізація проходила цивілізованим, зрозумілим громадянам способом.

"Після сумного факту вбивства поліцейського 20 квітня, до чого, як з'ясувалося, причетні двоє військовослужбовців (затримано 21 квітня, а заарештовано 22-го, на початку цього тижня), які самовільно залишили свою частину, прозвучала інформація, що дезертирів в Україні близько ста тисяч. І це дуже тривожно, – наголошує Андрій Рязанцев. – Можна лише вітати бажання влади (і політичної, і військової) провести більш ефективну мобілізацію. Але враховуючи, скільки людей самовільно залишають частини, ми матимемо постійний брак військовослужбовців, а також – небезпечну тенденцію "самоволок" з усіма витікаючими".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що відбувається на фронтах: яке значення має допомога США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 квітня 2024, 12:16

Продовжується виховання паразитуючих. Озброєння треба закуповувати в українського виробника якому не вдається пробитись через ті бар'єри які створює йому влада вимагаючи відкати. Тоді це буде виховання тих хто здатен сам себе забезпечувати, а ні чекати від інших і красти одягнувши вишиванку і вигукуючі гасла.


Новини