Головна Новини Суспільство події Остаточне затвердження контрнаступу та збільшення мирних планів: головні підсумки тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Остаточне затвердження контрнаступу та збільшення мирних планів: головні підсумки тижня

Було дуже багато заяв західних політиків, а також представників української влади про те, що рішення про наступ української армії ухвалено

4 червня 2023, 18:42 comments3754
Поділіться публікацією:

Цього тижня Україна вступила в чергове літо війни – під ракетний терор з боку Росії, що активізувався, нову хвилю пропозицій про переговори, продовження мусування теми майбутнього контрнаступу ЗСУ, а також розмови про те, які ми можемо отримати гарантії безпеки від країн НАТО. Експерти традиційно проаналізували підсумки тижня (з 29 травня до 4 червня) та їх можливі наслідки – спеціально для видання "Коментарі".

Остаточне затвердження контрнаступу та збільшення мирних планів: головні підсумки тижня

ЗСУ. Фото: Міноборони у Facebook

Цього тижня стало зрозуміло, що рішення про наступ ухвалено

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов називає головним підсумком тижня підготовку до остаточного рішення щодо українського наступу на лінії фронту.

"Раніше було багато заяв, у тому числі тих, що суперечать одна одній, щодо можливості даного наступу, необхідності додаткової військової допомоги з боку західних військових союзників. Але до кінця тижня, судячи з інтерв'ю президента Зеленського низці авторитетних західних видань, а також заяв західних політиків, рішення про наступ ухвалене. І під час одного із нещодавніх засідань Ставки верховного головнокомандувача цей момент також озвучувався. Точну дату не буде оприлюднено. Це – закрита інформація зі зрозумілих причин. Думаю, наступного тижня очікується більше активних наступальних дій ЗСУ по всій лінії фронту", – зазначає експерт.

На його думку, тиждень, що минає, цікавий і тим, що після низки масованих ракетних атак з боку Росії, Україна перейшла до не менш активного стримування наступальних можливостей країни-агресора.

"Було зроблено низку ударів безпілотниками, а також ствольною артилерією по вже не тільки оперативній, а й стратегічній глибині РФ. Йдеться про активні дії на Бєлгородському напрямку. Що завдало противнику низку чутливих — не стільки військових, скільки військово-політичних ударів. І призвело до принаймні часткової деморалізації російських військ та громадської думки. Особливо серед тих, хто проживає у прикордонних з Україною областях – Бєлгородській, Курській, Брянській. І до розмов, що почастішали, про наступ як підрозділів Російського добровольчого корпусу (РДК) і Легіону "Свобода Росії" (ЛСР), так і інших російських напівпартизанських або напівдиверсійних об'єднань безпосередньо на території РФ. Важливо, що війна (справжня, а не телевізійна) поступово переходить туди. Це дуже цікавий з військово-оперативної та військово-стратегічної точки зору поворот. На який Кремлю якось доведеться відповідати. Не виключено, що знімаючи резерви безпосередньо з фронту. Що нам у рамках майбутнього наступу – лише на руку", – пояснює Вадим Карасьов.

Ще важлива, на його думку, подія останнього часу – принципове рішення Заходу про постачання Україні винищувачів F-16. Цього тижня воно набуло ще більш реальних контурів під час візиту президента Зеленського до Молдови на саміт Європейської політичної спільноти, де він акцентував увагу на питанні посилення нас ППО та авіацією.

"Навіть якщо ми не отримаємо F-16 найближчим часом – для застосування їх безпосередньо на театрі воєнних дій, ми їх точно отримаємо у найближчому майбутньому. Що необхідно для зміцнення наших оборонних та наступальних можливостей, – пояснює експерт. – У цей же ряд можна поставити заяву держсекретаря США Ентоні Блінкена про те, що Штати та інші військові союзники України зроблять все, щоб створити в нашій країні найсучаснішу, боєздатну армію – з авіаційними платформами четвертого та п'ятого покоління, із сучасною інтегрованою системою ППО. Отже, цей тиждень цікавий як з точки зору театру військових дій, що прийшов у більший рух, з усе більшим його перенесенням на територію РФ, так і з точки зору глобальних військово-дипломатичних рішень, які покликані в майбутньому забезпечувати Україні потенціал, необхідний для довгострокового стримування Росії. у Східній Європі".

На Саміті Миру має бути поставлено крапку у продукуванні різних "мирних планів"

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких звертає увагу, що було оприлюднено чергову порцію "мирних планів". Помилкових, на його думку, як мінімум, у двох аспектах. По-перше, пояснює експерт, ці пропозиції позиціонують Росію та Україну як рівнозначних суб'єктів, відповідальних за війну. Але саме РФ розпочала війну, увірвавшись на територію України, окупувавши частину нашої території. Саме війська агресора вчинили та скоюють військові злочини проти громадян України. Саме РФ продовжує масовані ракетні обстріли, руйнуючи цивільну інфраструктуру та вбиваючи цивільне населення України.

"Отже, статус Росії – це держава-терорист, яка грубо порушує норми міжнародного права та статут ООН, яка розв'язала криваву війну з метою знищення Української держави та Українського народу, – наголошує Валентин Гладких. – Саме РФ веде війну відверто терористичними методами, ілюстрацією чого є численні військові злочини, вчинені її окупаційними військами. Тому не можна зрівнювати РФ з Україною, яка захищається, причому у повній відповідності до міжнародного права та статуту ООН".

По-друге, продовжує експерт "мирні плани", що Китаю, що Індонезії чомусь уперто ігнорують регіональний і глобальний рівень конфлікту, зводячи війну виключно на рівень російсько-української.

"Причому, як зазначалося вище, робляться спроби легітимувати абсолютно безпідставні посягання РФ на територіальну цілісність та державний суверенітет України, – наголошує Валентин Гладких. – Може, Китай хоче провести "референдум" у Тибеті чи серед уйгурів? Та й у Індонезії місць для проведення референдумів чимало. На відміну від України, там є спірні території, наприклад, Східний Тимор. Більше того, в Україні немає ані своїх уйгурів, ані свого Тибету чи Східного Тимору. Але є банальна окупація Росією на території України. Як би там не було, але насправді на кону стоїть набагато більше, ніж навіть територіальна цілісність та державний суверенітет України. На кону – принципи міжнародного права та світовий порядок, тому розглядати війну, розв'язану РФ проти України, потрібно у ширшому контексті".

З огляду на це, констатує експерт, абсолютно справедливі слова президента України Володимира Зеленського як про необхідність організації та проведення Саміту Миру, на якому, нарешті, має бути поставлено крапку у продукуванні різних "мирних планів", а затверджений український план – як безальтернативний.

"Крім того, – зазначає Валентин Гладких, – під час свого виступу в Молдові на саміті Європейського політичного співтовариства, Зеленський в черговий раз чітко артикулював, що РФ своїми діями становить загрозу безпеці не лише України і навіть не лише регіону, а й глобальної безпеки. Зважаючи на це, для досягнення сталого та міцного миру та безпеки в нашій країні, у Європі, у світі – перемога України у війні потрібна. А Росія, якщо хоче мінімізувати свої втрати, має вивести усі свої війська з території України. Власне, як і з інших де-факто окупованих територій інших суверенних держав, зокрема Молдови", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорить така пильна увага до контрнаступу ЗСУ – чи це вплине на плани України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини