Головна Новини Суспільство події Чому знову з'явилася інформація про конфлікт між Зеленським та Залужним: що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому знову з'явилася інформація про конфлікт між Зеленським та Залужним: що відбувається

Українці вважають Залужного одним із символів опору, уособленням Сил оборони, але таким самим символом, за соціологією, українці визнають і Зеленського

29 листопада 2023, 16:32 comments4227
Поділіться публікацією:

Видання The Economist, яке підірвало інформаційний простір на початку листопада матеріалами із головкомом ЗСУ Валерієм Залужним, видало нову резонансну статтю про Україну. У ній, серед іншого, пишеться про розбіжності між політичним та військовим керівництвом нашої країни, а також падіння рейтингу президента Володимира Зеленського. Останнім часом справжню інформаційну атаку на Залужного розгорнула нардеп із фракції "Слуга народу", заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" розмови про ймовірний розкол у військово-політичному керівництві України.

Чому знову з'явилася інформація про конфлікт між Зеленським та Залужним: що відбувається

Володимир Зеленський та Валерій Залужний. Фото з відкритих джерел

Багато хто на Печерських пагорбах не розуміє, що до старту ще дуже далеко

Політичний експерт Світлана Кушнір закликає зрозуміти просту аксіому: у відносинах між верховним головнокомандувачем (президентом) та головнокомандувачем ЗСУ можуть бути дебати, незгода, різниця думок. І це нормально. Важливо, щоб у результаті знаходили компроміс – і це позначалося на загальному ході війни.

"Військові бачать ситуацію зі свого боку, вони витрачають роки на навчання у вузькоспеціалізованих вишах, проходять етапи свого становлення як офіцери. І нам, цивільним людям, часто незрозуміло це. Президент же насамперед політик і відповідає за всю сукупність рішень. Тому якщо десь і має місце суперечка, то шляхом консенсусу все вирішується. І так, від вірності рішень багато в чому залежить життя тисяч військовослужбовців, і результат війни загалом", – акцентує Світлана Кушнір.

Вона зазначає, що на долю Залужного як найвищого військового чину випали випробування, з якими він справляється із завидною стійкістю.

"Українці вважають Залужного одним із символів опору, уособленням Сил оборони. Але таким самим символом, за соціологією, українці визнають і Зеленського. І стикати їх, міряти рейтингами – ось точно не час! У нас дуже сильний та потужний ворог. А перед небезпекою нам життєво необхідна єдність", – упевнена експерт.

За її словами, саме цей настрій демонструє Залужний.

"Його стаття в The Economist була про те, як ми можемо перемогти і що для цього потрібно . Але політики розцінили цей текст зі свого погляду. А у всіх політиків, за класикою, одна мета – перемогти суперників на старті. Шкода, що багато хто на Печерських пагорбах не розуміє, що до старту ще дуже далеко. І самі першими через свої амбіції зробили неприйнятний для суспільства і нашої цілісності фальстарт", – констатує Світлана Кушнір.

Те, що відбувається на руку рашистському режиму

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень та результатів Ярослав Романчук розмірковує так:

"Будь-які розмови про роздратування між вищим військовим та політичним керівництвом України вигідні, насамперед, нашим ворогам – росіянам. А також людям, які з якихось причин хотіли б або якнайшвидшого завершення війни (навіть на неприйнятних для Києва умовах), або – активізувати політичне життя в нашій країні, незважаючи на воєнний стан. Це явно не зміцнює нашу обороноздатність, авторитет України, не додає нам сили у переговорах із партнерами".

Подібні процеси, на думку експерта, не обов'язково розглядати як частину якоїсь скоординованої операції, за якою стоїть РФ. Тут, вважає він, швидше, сплелася низка факторів. І амбіції певного політичного спектра України. І позиція тих людей у США та НАТО загалом, які тією чи іншою мірою підтримують думку, що не можна допустити розгрому Росії (бо будуть непередбачувані наслідки), що краще – переговори за рахунок територіальних поступок з боку України. І агенти Кремля всіх мастей. І корисні ідіоти.

"Я нещодавно спілкувався з низкою людей, які знають і Зеленського, і Залужного. За їхніми словами, триває нормальний робочий процес. Так, є різні оцінки ситуації, різне уявлення про те, як можна здобути перемогу. Але ніхто не говорив про прямий конфлікт між верховним головнокомандувачем та головкомом ЗСУ", – запевняє Ярослав Романчук.

За його словами, вся ця кампанія, особливо в західних медіа, привертає увагу тим, що, як експерти часто там виступають особи, які в 2022-му кардинально промахнулися з оцінкою сили РФ і потенціалу України. І замість того, щоб дати нашій країні максим зброї відразу, почали імітувати підтримку, даючи рівно стільки, щоб ми змогли втримати натиск ворога. Але не розтрощити його.

"А тепер саме ці "експерти" починають качати тему нібито розколу між вищим військово-політичним керівництвом України, тему необхідності якнайшвидших переговорів, "заморозки" війни. Наче не розуміючи, що все це на руку виключно рашистському режиму. І що призупинена війна виллється пізніше в ще масштабнішу, де воювати доведеться вже країнам НАТО", – наголошує співрозмовник "Коментарів".

Він сподівається, що люди, які ведуть діалог у нас у Ставці головнокомандувача, розуміють наслідки розколу, вбивання клинів між ними. І зроблять правильні висновки. Заради загальної перемоги. Що можлива лише за єдності, при консолідації. За чіткого позначення нашого бачення подальшого перебігу подій, за більш тісної комунікації з суспільством. Щоб не плодити всякого роду чутки, фейки, не давити їжу для ворожих ІПСО.

"Водночас, – продовжує Ярослав Романчук, – абсолютно правильно говорив Зеленський у недавньому інтерв'ю The Sun, що якщо військові хочуть займатися політикою, вони не зможуть якісно виконувати необхідні завдання на війні. Але ж у нас зараз немає політичного процесу! Навіщо ж хтось намагається штовхати до нього генералів? Навіть заслужених. Давайте вже після перемоги, після війни. А зараз усі сили – на перемогу над агресором".

Амбіції, зазначає експерт, мають різні люди. Ймовірно, є вони у Безуглої, яка не припиняє атаки на Залужного.

"Але я далекий від думки, що Безугла – настільки компетентна людина, щоб коментувати дії головнокомандувача, Генштабу. Це приклад абсолютно безвідповідальної політичної позиції. Того, як корисні ідіоти, або інтелектуальні невігласи намагаються показати себе. З найкращого боку. Зі шкодою для своєї країни. На що їй уже вказують багато хто. Адже такі дії дискредитують Україну загалом. У тому числі у переговорах щодо отримання необхідної зброї для наближення перемоги", – резюмує Ярослав Романчук.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи конфлікт між Зеленським і Залужним: чим викликані недавні заяви президента.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини