Головна Новини Суспільство події Чим жили Україна та світ цього тижня: які події стали ключовими
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим жили Україна та світ цього тижня: які події стали ключовими

Світ трохи віддалився від Третьої світової війни, але гострі проблеми досі не вирішені

19 листопада 2023, 13:15 comments2028
Поділіться публікацією:

Тиждень, на якому ми переступили за середину листопада, був неспокійним для України у військовому плані. Противник продовжив чинити тиск на сході і не лише, а фронт, на думку експертів, опинився у позиційному безвиході. Йдуть розмови про необхідність шукати план Б у війні проти РФ, яка явно зробила ставку на війну в довгу. При цьому санкції проти країни-агресора приймати все складніше, як і отримувати допомогу Україні. Вже традиційно експерти аналізують для порталу "Коментарі" найважливіші події минулого тижня (з 13 по 19 листопада).

Чим жили Україна та світ цього тижня: які події стали ключовими

Байден та Сі Цзіньпін. Фото: із відкритих джерел

Росіяни намагаються розгойдати ситуацію в Україні зсередини

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов головною інформаційною темою тижня, що минає, в Україні називає заяву низки медіа, підтверджену згодом і президентом Зеленським, що РФ готує проти нашої країни нову потужну інформаційну атаку з метою викликати третій Майдан.

"З огляду на те, що росіяни не досягли явних успіхів на фронті, цілком логічно, що вони намагаються розкачати ситуацію в Україні зсередини. Головне технологічне завдання – посіяти в українському суспільстві відчай, зневіру. Спроба паралельно вплинути на західних партнерів, щоб знизити підтримку України. Нам не звикати до ворожих ІПСО. Навряд чи вони дадуть країні-агресору суттєві результати. Українцям слід залишатись стійкими, продовжуючи шлях до перемоги", – упевнений експерт.

З міжнародних подій, на його думку, ключовою стала зустріч президента США Джо Байдена з керівником Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпіном на саміті Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. Хоч вона не дала якихось офіційних проривних результатів, але сам факт таких переговорів – уже позитив, упевнений Микола Спіридонов.

"Ми трохи віддалилися від Третьої світової війни. Керівник Китаю відкрито заявив, що принаймні найближчим часом не має наміру вести війну за Тайвань, сподіваючись, що той вдасться дипломатичними засобами возз'єднати з КНР. Крім того, Китай навряд чи буде відверто втручатися у нашу війну за Росією, оскільки вважає себе частиною переговорного процесу, "миротворцем". Що певним чином зв'язує йому руки", – пояснює експерт.

Також, продовжує він, відбувся візит до США української делегації, яку формально очолювала перший віце-прем'єр – міністр економіки Юлія Свириденко, а фактично голова Офісу президента України Андрій Єрмак.

"Цей візит показав, що інтерес у Штатах до України не зменшується. Єрмак виступив на центральних американських телеканалах, провів низку зустрічей, був прийнятий на досить високому рівні. Можливо, згодом ми побачимо певні результати", – припускає Микола Спіридонов.

Він звертає увагу, що Ізраїль досяг серйозних успіхів у секторі Газа, де зайняв низку адміністративних будівель, розкрив багато складів ХАМАС. І, зважаючи на все, бойовики ХАМАС тікають звідти. Є надія, що ця війна закінчиться досить швидко, якщо не втрутяться зовнішні гравці типу Ірану. За інформацією, наразі Ізраїль близький до перемоги, цілі операції ЦАХАЛ багато в чому досягнуті, констатує експерт.

Серед оптимістичних новин він наголошує на тому, що знову говорять про необхідність відкриття в Україні хоча б одного аеропорту, а також, що 17 листопада, у День студента, президент повідомив, що шукатимуть шляхи для підвищення стипендій, а також методи відновлення університетів, які постраждали від російських обстрілів.

Цікаві моменти відбуваються у ракурсі виборчої кампанії у США

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій поділився такими спостереженнями:

"Призупинення фінансування Україні з боку США стає дедалі очевиднішим. Президент Джо Байден підписав законопроект про тимчасовий бюджет США (той передбачає продовження фінансування урядових програм та відомств до 19 січня 2024 року), раніше схвалений обома палатами парламенту. І там немає підтримки України. Думаю, у майбутньому це питання вирішиться у позитивному для нас ключі. Але поки що – все на паузі".

Цікаві моменти, на думку експерта, відбуваються у ракурсі виборчої кампанії, яка набирає обертів у США. Так, у республіканському таборі з'явився такий важливий кандидат як Ніккі Хейлі (займала посаду постійного представника США при ООН із січня 2017 року до грудня 2018-го). І соціологія демонструє, що вона може спробувати скласти конкуренцію Трампу.

"Ще одна важлива для України та всього світу подія минулого тижня також пов'язана зі США. Мова про зустріч американського лідера Джо Байдена з китайським — Сі Цзіньпіном, що відбулася 15 листопада в Сан-Франциско. Глобальні гравці обговорили важливі питання, шукали точки дотику. Сподіватимемося, американо-китайське зближення стабілізує ситуацію у світі і зіграє на користь Україні", – зазначає Олександр Палій.

Він звертає увагу, що багато країн Європи, плануючи бюджети на наступний рік, ухвалюють рішення про виділення коштів Україні. Подібні заяви звучали вже від Німеччини та Фінляндії, Нідерландів та Норвегії. У їхніх бюджетах закладено великі суми на підтримку нашої країни. Це не замінить американської підтримки, але доповнить її, підкреслює експерт.

"Росіяни відновили спроби ударів по українській енергосистемі. Поки що без особливих результатів. Але із наближенням холодів такі удари посиляться", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — військовий та зовнішньополітичний фронт: де найскладніша ситуація та що може змінитися.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини