Головна Новини Суспільство Війна з Росією З чим підходимо до другої річниці великої війни: які висновки та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим підходимо до другої річниці великої війни: які висновки та прогнози

Україна продовжує боротися, утилізуючи екс-другу армію світу

21 лютого 2024, 14:00 comments8300
Поділіться публікацією:

До другої річниці широкомасштабного російського вторгнення в Україну (припадає на цей тиждень) наша країна підходить у вкрай складній ситуації. На фронті через зниження підтримки з боку партнерів, насамперед – США, не вистачає боєприпасів та озброєнь. Бракує і живої сили, тоді як члени парламенту, уряду та представники Офісу президента продовжують ігри навколо законопроєкту про мобілізацію. Тим часом росіяни, натхненні захопленням Авдіївки, штурмують позиції ЗСУ на інших ділянках фронту. Експерти спеціально для порталу "Коментарі" зробили головні висновки з російсько-української війни на даний момент — і поділилися прогнозами.

З чим підходимо до другої річниці великої війни: які висновки та прогнози

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Головне наше досягнення, що ми продовжуємо триматися

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак поділився таким коментарем:

"Майже два роки триває "триденна блискавична операція" РФ. І ця її ганьба явно затяглася. І за найсприятливішого для країни-агресора результату (якщо в України не вистачатиме боєприпасів і озброєнь, людей, а росіяни розвиватимуть успіх після захоплення Авдіївки), закінчити т.зв. "сво" (поки не ясно — в якому вигляді) вдасться приблизно через півтора роки".

На жаль, доводиться констатувати нерішучість наших союзників у передачі Україні боєприпасів, військової техніки, зазначає експерт. Останнім часом тут особливо "відзначилися" США. Тремтить дипломатичними швами і союз між США та ЄС.

"Штати явно складають лідерські позиції. Схоже, це зрозуміли й європейці. Як наслідок, Німеччина та Франція зі скрипом, але беруть на себе відповідальність за ситуацію на європейському континенті. У тому числі – у підтримці України. У свою чергу, тріскотить по швах і РФ, особливо в економічному сенсі. Але ресурсів (і грошових, і людських, і військових) там, на жаль, ще вистачає", – наголошує Іван Ступак.

Щодо України – головне наше досягнення, що ми продовжуємо триматися, вважає він.

"Так – важко. Дуже. Так – наша економіка фактично зруйнована. Близько шести мільйонів людей залишили країну. Сотні тисячі загиблих, поранених, які зникли безвісти. Є розбіжності у політиці (цілком недоречні в такий час!). Але ми продовжуємо боротися проти країни-агресора зі 140 мільйонним населенням та найбільшою територією у світі. З найпотужнішою пропагандою та величезними військовими ресурсами. Останні ми знатно пошматували. За офіційними даними, РФ втратила в Україні з початку вторгнення понад 400 тисяч вбитих і поранених, понад 6,5 тисяч танків, майже 340 літаків, понад 12 тисяч бронемашин, під 10 тисяч артсистем, 25 кораблів і катерів і так далі. І ми продовжуємо боротися, утилізуючи тут екс-другу армію світу, – наголошує експерт. – І ми обов'язково переможемо, у що, згідно з останніми опитуваннями, незважаючи на всі складнощі, вірить майже 90% українців".

Захід готовий і надалі підтримувати Україну

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль вважає одним із головних висновків на даний момент – прозріння демократичного світу на тлі російської агресії. Причому агресії і проти України, і проти власне демократичної спільноти.

"РФ наочно продемонструвала, що вона не мала і немає поняття моралі, поваги до міжнародного права. І тут вона є абсолютною правоспадкоємицею СРСР та Російської Імперії. А політика будь-якої імперії – загарбницькі війни", – пояснює експерт.

За її словами, немає в українців та росіян жодних спільних цінностей та спільного майбутнього. Є лише страшне спільне минуле та сьогодення.

"Світ у понятті РФ – знищення інших народів, захоплення чужих земель. Тож Україна, яка 10 років тому відстояла на Майдані своє право на європейське майбутнє, рухається у правильному напрямку. Платячи за це, як за будь-яку свободу та незалежність – величезну ціну. В умовах найжорстокішої війни ми вдосконалюємо професіоналізм у всьому, – наголошує Катерина Коваль. — На військовому фронті (де боремося зі значно переважаючими силами супротивника), на міжнародному. Незважаючи на пробуксування за допомогою з боку США (сподіваємося – тимчасове), йде нарощування підтримки з боку Європи, Японії. Події минулого тижня ясно продемонстрували неухильний намір Заходу підтримувати Україну у відбитті російської агресії. Про це були Рамштайн-19, засідання Ради Україна-НАТО, Мюнхенська конференція з безпеки. Ми отримали важливі сигнали та рішення, нові угоди у сфері безпеки – з Німеччиною та Францією".

Дедалі частіше, продовжує експерт, з боку європейців звучать заяви про те, що вони розуміють – РФ рано чи пізно нападе на них. І до цього треба бути готовим. В ідеалі — так озброїти Україну, щоби російська армія була розгромлена тут, а не пішла далі.

"Демократичний світ прозріває. Болісно, але — прозріває. І розуміє, що імперська політика РФ, яка підживлює надію таких авторитарних режимів (Іран, Північна Корея тощо) є викликом усьому вільному світу. І що ми або переможемо разом тоталітаризм, або станемо його жертвами. Тому НАТО зміцнюється. Тому тема глобальної безпеки є актуальною, як ніколи в цьому столітті", – констатує Катерина Коваль.

Майбутню картину війни може визначити трансформація суспільних настроїв

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак наголошує, що у лютому 2024 року відбувається не другий рік війни, а – десятий.

"У лютому 2014-го РФ розпочала анексію Криму, а потім розпочала бойові дії на Сході України. Проте режим останнього етапу – дворічної "великої війни" – призвів до більш відчутних та масштабних економічних, політичних, культурних та геостратегічних змін в Україні та світі, ніж перші етапи битви за вільну Україну у 2014-2022", – зазначає експерт.

За його словами, набирає обертів фундаментальне питання – як суспільству витримати ресурсне виснаження та реагувати на великі жертви, з урахуванням того, що війна набула рис позиційного характеру, американська допомога "провисає" через політичні інтригиа громадянське населення постає перед фактом жорсткого мобілізаційного законодавства.

За таких умов, пояснює Олег Постернак, можуть народитися ідеї про територіальні компроміси з Росією, "заморожування" бойових дій, компенсацію втрат за рахунок вступу до ЄС чи НАТО.

"Тобто майбутню картину війни може визначити трансформація суспільних настроїв, – вважає експерт. – І тут деструктивним може виявитися вплив російських операцій впливу, які будуть зосереджені на прокачуванні теми нелегітимності президента України та Верховної Ради (через відсутність виборів), а також антизахідні наративи. Тому військово-політичному керівництву України потрібні історії реального успіху – бойові перемоги та вдалі операції, продовження західної допомоги, розмивання у світі легітимності Путіна після його так званих "виборів" на окупованих територіях та смерті Навального".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід почав готуватися до війни з РФ: що впадає у вічі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

21 лютого 2024, 14:37

Все йде за планом Ze-термінатора України. Як і було прогнозовано фюрер став остаточним вироком 52-мільйоній країні. Старе гниле засмічене бандерівським лахміттям вмирає, на його місці народжується нове. Прогрес і розвиток у Світі не зупиняється.


Новини