Головна Новини Суспільство Війна з Росією Які подальші сценарії війни в Україні: що може вплинути на ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Які подальші сценарії війни в Україні: що може вплинути на ситуацію

Переговори між Києвом та Москвою та вибори в Україні неминучі

6 листопада 2023, 13:05 comments1786
Поділіться публікацією:

Йде 620-й день широкомасштабного російського вторгнення в Україну. Окупанти готуються до нового масованого штурму Авдіївки, у ході місяця атак на яку зазнали величезних втрат. Глава Міноборони України Рустем Умеров просить у західних партнерів більше боєприпасів. Сторони обмінюються точковими ракетно-дроновими ударами, готуючись до масованих з настанням холодів. Що зараз можна сказати про ситуацію в російсько-українській війні і навколо неї? Які прогнози на найближче майбутнє? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Які подальші сценарії війни в Україні: що може вплинути на ситуацію

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Фронт фактично застиг

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков поділився такою думкою:

"Війна – багатофакторний, надзвичайно складний процес. Прогнозувати, що ми в такий час будемо в такій то точці (умовно кажучи – пити каву в Криму) – це у чистому вигляді профанація та пропаганда. Говорити можна лише про сценарії, про ймовірності. А їх зазвичай три. Позитивний, негативний та проміжний".

Позитивний для України – якщо ми перерізаємо лінію оборони противника та сухопутний коридор до Криму, виходимо до Азовського моря та адмінкордонів півострова, пояснює експерт.

Негативний – коли ми намагаємося наступати, а ворог нас стримує, починає контрнаступ і відкидає нас далі, ніж ми перебували до початку наступу. У нашому випадку це загрожує втратою Авдіївки, Мар'їнки, Куп'янська.

Проміжний – ми наступаємо, просуваємося вперед, але не так далеко, як у позитивному сценарії. У свою чергу, російська окупаційна армія контратакує, але теж просувається не так далеко, як за негативного сценарію. Через війну лінія фронту стабілізується.

"І зараз ми йдемо саме за проміжним сценарієм з теоретичною можливістю скотитися в негативний, – наголошує Олександр Кочетков. – Для тих, хто не займається аналітикою, я надаю простий критерій. Те, що головком ЗСУ Валерій Залужний назвав у The Economist стратегічним глухим кутом, підтверджується тим, що офіційні зведення Генштабів України та Росії починають бути схожими. А це означає, що фронт справді застиг".

При цьому, продовжує експерт, треба розуміти, що і негативний сценарій, і проміжний, яким ми зараз йдемо, практично гарантують два важливі моменти.

Перший – неминучість переговорів, до яких Україну підштовхуватимуть партнери.

"Не мир, а саме мирні переговори, які передбачають тимчасове припинення вогню (максимум – на три роки). Сторони користуються паузою, щоб відновити свій потенціал. Потім РФ неминуче продовжить агресію, оскільки її мета – знищення України, – попереджає Олександр Кочетков. – Кремль не хоче мати поруч альтернативу розвитку. Україна кострубата, з труднощами, але зуміла стати іншим прикладом, ніж варіант російської дійсності. Ми показали, що можна рухатися у бік Європи, що владу можна змінювати, що результат на виборах найчастіше непередбачуваний. Російському режиму важливо знищити цей приклад невизначеності щодо вибору влади, що знаходиться під боком. Тому, заради можливості продовжувати дерибан бюджету, правити практично нескінченно, правителі РФ продовжать агресію. Проти України, проти Казахстану, проти будь-кого, хто демонструватиме, що – можна інакше".

За словами аналітика, другий момент, який випливає із нинішнього сценарію, – це практично неминучість виборів в Україні, швидше за все, вже у 2024 році. І президентських, і парламентських, і можливо місцевих.

"Нинішній владі вигідно провести вибори до того, як відбудуться якісь мирні переговори. Вона настільки розігріла ура-патріотичні почуття українського суспільства, що тепер їй заїкатися про переговори з агресором – все рівно, що стріляти собі в ногу. І виборів їй, швидше за все, не виграти, якщо спочатку відбудуться такі переговори", – прогнозує Олександр Кочетков.

Він наголошує, що Володимир Зеленський зробив типовий для політики кульбіт. Порошенко, альтернативою якому був Зеленський, наприкінці свого терміну був яскраво вираженим ура-патріотом, непримиренним щодо Путіна, нагадує аналітик. І тут з'явився Зеленський, який говорив про переговори, про мир, про "треба домовлятися".

"А зараз Володимир Олександрович повністю замкнув кільце цієї спіралі. І тепер уже він – ура-патріот, який не приймає переговори з Путіним, що навіть закріпили на законодавчому рівні. Немає сумнівів, що ближче до виборів з'явиться людина, яка займе позицію Зеленського зразка виборчої кампанії 2019 року. Так це розвивається за законами політичного жанру, причому не лише в Україні", – зазначає експерт.

Переговори між Києвом та Москвою та вибори в Україні неминучі, упевнений він. Багатьох наших партнерів (включно з США) самих захльостує виборча кампанія. А на виборах треба продавати історію успіху. Особливо у Штатах. Це може бути успішний український наступ із розгромом агресора, чому допомогли американці. А, якщо цього не станеться, усередині США так само вдало продається історія успіху у вигляді припинення кровопролиття, наголошує Олександр Кочетков. Мовляв, ми, американці, доклали зусиль, домоглися миру і так далі.

"А як тільки припиняться військові дії, відпадають будь-які формальні причини для не проведення виборів, – підсумовує експерт. – Адже на Заході наголошують, що підтримують Україну, бо вона йде демократичним шляхом. І вибори, зміна влади – невід'ємна частина демократії. Що, схоже, незабаром доведеться демонструвати Україні".

Ситуація на фронті непроста

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Ситуація на полі бою, дуже непроста на низці ділянок фронту, демонструє професіоналізм нашої армії. Як у обороні, і у наступальних і контрнаступальних операціях".

Величезна робота паралельно із цим проводиться на міжнародному фронті, зазначає експерт. Вона наголошує, що Офіс президента, МЗС докладають максимальних зусиль для просування формули миру президента Зеленського щодо майбутнього саміту миру.

"Західні партнери надають нам різноманітну підтримку, – зазначає Катерина Коваль. – Але ми постійно наголошуємо, що нам потрібні додаткові боєприпаси, ППО, літаки. При цьому нарощуємо власне виробництво – набоїв, снарядів, безпілотників. І самостійно, і разом із партнерами. Удосконалюємо ракети. Впевнена, все це у комплексі обов'язково призведе до нашої перемоги над російським агресором".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які сподівання від зустрічі Байдена та Сі: чи можуть переговори вплинути на війну в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини