Головна Новини Суспільство Війна з Росією Війна в Україні: які підсумки жовтня та чому листопад обіцяє бути «гарячим»
commentss НОВИНИ Всі новини

Війна в Україні: які підсумки жовтня та чому листопад обіцяє бути «гарячим»

Армія РФ на більшості напрямків кинула в бій мобілізованих та контрактників, які готувалися все літо та початок осені

31 жовтня 2023, 20:05 comments1728
Поділіться публікацією:

Завершується складний для України жовтень, під час якого російські окупаційні війська посилили тиск на низці ділянок фронту, а міжнародна допомога нашій країні, на жаль, забуксувала. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували жовтневий етап російсько-української війни та зробили обережні прогнози на листопад.

Війна в Україні: які підсумки жовтня та чому листопад обіцяє бути «гарячим»

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Російські очікування не справдилися

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин акцентує, що конфлікт, який у жовтні знову розгорівся на Близькому Сході, посунув в інформаційному плані з перших шпальт російсько-українську війну.

"І на це дуже розраховували у Кремлі, – наголошує він. – Що Західний світ послабить увагу до України, почавши потужно підтримувати Ізраїль. Але більшість західних лідерів підтвердили незмінність курсу на підтримку України. І тут, гадаю, російські очікування не справдилися. Це один із важливих висновків жовтня".

Що стосується ситуації на фронті, то окупаційна армія РФ зараз на більшості напрямків воює мобілізованими та контрактниками, які готувалися фактично все літо та початок осені, зазначає полковник.

"Лише на окремих напрямках використовуються підрозділи із колишніх ув'язнених (Шторм Z). Здебільшого українським військовим протистоять ті бойові підрозділи, які пройшли відновлення чи підготовку. Як наслідок – ситуація на фронті загострюється. Ми бачимо це на Авдіївському напрямку, де росіяни втратили тисячі своїх вояків. Ми бачимо подібне в районі Куп'янська. Ідуть запеклі бої, у росіян є певні успіхи. Але українська армія була готова до такого розвитку подій (наша розвідка чудово працює). Тому проводяться злагоджені оборонні операції, періодичні контрвипади", – розповідає Влад Волошин.

Загострилася, за його словами, ситуація на Бахмутському напрямку, де ми мали певний успіх. Наразі росіяни перекинули туди резерви – і намагаються не лише утримати свої позиції, а й контратакувати.

"Ще один головний висновок жовтня – РФ продовжує накопичувати засоби для повітряних ударів у холодний період. Насамперед, щодо цивільних об'єктів, критичної інфраструктури, нашої енергосистеми. Ракети, дрони-камікадзе вона використовувала за місяць, що минув, дозовано. А ось уже в листопаді, гадаю, такі атаки посиляться. Не кажучи вже про зиму. Мета все та сама – знизити градус морально-психологічного стану і в цивільного населення України, і в наших воїнів, рідні яких виявляться під ударами", – пояснює експерт.

Він не виключає, що на одному чи кількох напрямках у листопаді противник здійснить спроби прориву з виходом на нові рубежі.

"Є кілька небезпечних ділянок, де РФ може це зробити. Українське командування знає про це. І обов'язково вдасться до контрдії, – запевняє Влад Волошин. – Упевнений, що продовжуватимуться удари по логістичних центрах загарбників, по центрах зосередження їхніх військ та техніки, по аеродромах, складах з боєприпасами та ПММ. Листопад стане досить "гарячим" місяцем – очікується активізація бойових дій. Але ми ефективно відповімо на всі виклики".

Україна проводить велику роботу на міжнародному фронті

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"У жовтні ми бачили багато зрушень у різні боки. Було звільнено деякі наші населені пункти, Силам оборони вдалося закріпитися на лівому березі Херсонщини. Противник, у свою чергу, активізувався в районах Куп'янська та Авдіївки. Також найвищим військово-політичним керівництвом України, нашим дипкорпусом проведено багато роботи на міжнародному фронті".

У вихідні, нагадує експерт, відбулася присвячена обговоренню української формули миру зустріч на Мальті на рівні радників глав держав, у тому числі з нацбезпеки. Було підписано за підсумками відповідного документа.

"Світова спільнота дедалі явніше підтримує Україну у боротьбі з російською агресією. Нагадаю, що зустрічам на Мальті передували зустрічі у датському Копенгагені та саудівській Джидді. Напрацьовується новий механізм глобальної безпеки не лише з колективним Заходом, а й із Глобальним півднем. Тому що норми міжнародного права однаково важливі для всіх", – наголошує Катерина Коваль.

Наша армія, наголошує вона, показується свій професіоналізм. Ми активно працюємо над тим, щоб отримати нові пакети допомоги. Українські військовослужбовці проходять навчання за кордоном на новому озброєнні, включаючи ППО, літаки.

"Президент та його Офіс анонсували позитивні новини на міжнародному фронті, – зазначає експерт. – Сподіватимемося, ми в листопаді станемо свідками і більшої підтримки України з боку партнерів, і більшого просування ЗСУ на полі бою".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які сигнали приховує стаття TIME про Зеленського та Україну: в чому головна загроза.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини